Hyppää pääsisältöön

Osaamisperusteisuus ja opintopistekurssit työväenopiston kurssitarjontaan

Uutinen | 10.11.2022
Opintopistekurssit ovat uusi mahdollisuus laajentaa Espoon työväenopiston koulutustarjontaa vastaamaan työelämän ja yhteiskunnan muuttuviin tarpeisiin.

Espoon työväenopiston opintopistekursseilla on nyt mahdollista saada kursseilla kertynyt osaaminen näkyviin opintopisteillä. Opintopistekurssi on kurssi, josta voi saada opintosuorituksen kansalliseen opintosuoritusrekisteriin (Koski). Opintopistekurssien osaamistavoitteet, arviointikriteerit ja laajuus kerrotaan kurssiteksteissä, jolloin kursseilla karttuva osaaminen käy selkeästi ilmi.

Saksan kurssia opettava Monika Hotanen toteaa, että opintopistekurssit konkretisoivat sen, mitä opiskelija osaa.

”Kurssit ovat kaikille avoimia. Niitä voidaan lukea hyväksi muissa opinnoissa, jos asiasta on sovittu erikseen toisen oppilaitoksen kanssa”, hän sanoo.

Merkintä osaamisesta

Osaamisen arviointi ja opintosuoritusmerkintä ovat täysin vapaaehtoisia ja opintopistekurssille on mahdollista osallistua normaalisti myös ilman opintopisteen suorittamista. Osaaminen arvioidaan kurssin arviointikriteerien perusteella. Arviointikriteerit ja -menetelmät on kerrottu ePerusteet-palvelussa, jonne löydät linkin kurssin tiedoista Ilmonetissa. Osaaminen arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty ja hyväksytyt suoritukset viedään opintosuoritusrekisteriin.

Opintosuoritusmerkintä on helppo tapa osoittaa hankittu osaaminen virallisesti esimerkiksi työnantajalle tai toiselle oppilaitokselle. Kertyneet opintopisteet ovat myös hyvä lisä omassa CV:ssä tai työhakemuksessa.

Motivaatiota ja opintojen seurantaa

Terveystiedon opettaja Ida Tuina toteaa, että opintopistekursseilla osaaminen tehdään näkyväksi.

”Opiskelijalle on hyötyä siitä, että hän tiedostaa, seuraa ja reflektoi osaamisensa kehittymistä. Tässä otetaan huomioon myös työelämälähtöisyys – kurssisuoritukset voi lisätä vaikka työhakemukseen tai ansioluetteloon. Opinnoista muodostuu selkeä polku, joka voi osaltaan motivoida jatkamaan opintoja”, hän sanoo.

Opintopistekurssitarjonta käynnistyy maltillisesti ja tarjontaa laajennetaan lukuvuoden edetessä. Katso syksyllä 2022 alkavat opintopistekurssit (ilmonet.fi).

Lue lisää opintopistekursseista

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Pedagogiikka