Ylioppilastutkinnon rakenne
Keväällä 2022 astuu voimaan tutkintouudistus, jonka myötä ylioppilastutkinnon suorittaminen muuttuu. Uudistus koskee kokelaita, jotka aloittavat ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen. Voit tutustua keväästä 2022 voimaan tulevaan ylioppilastutkinnon rakenteeseen, ohjeisiin ja määräyksiin (ylioppilastutkinto.fi).
Suunnittelu
Ylioppilastutkinto järjestetään sekä keväällä että syksyllä. Voit suorittaa koko ylioppilastutkinnon yhden koekerran aikana tai hajautetusti kahtena tai kolmena peräkkäisenä aikana (esim. kevät-syksy-kevät).
Lukion oppimäärää opiskelevana sinulla on oikeus osallistua tutkinnon kokeeseen, kun sinulla on abistatus ja olet opiskellut ennen ylioppilaskokeeseen osallistumista vähintään kyseisen oppiaineen pakolliset opintojaksot. Jos oppiaineessa ei ole pakollisia opintojaksoja, reaaliaineesta tulee tehdä vähintään kaksi opintojaksoa ja lyhyestä kielestä vähintään kolme.
Ylioppilaskirjoituksia ei tule aloittaa liian aikaisin. Ylioppilastutkinnon tehtävät tulevat pakollisten ja valtakunnallisten syventävien opintojaksojen perusteella. Tee suunnitelma siitä, miten toteutat kirjoitukset. Opintosuunnitelma on hyvä tehdä, jotta ehdit suorittamaan kaikki pakolliset opintojaksot viimeiseen tutkintokertaan mennessä.
Jos kirjoitat ylioppilastutkinnon aineet hajautetusti, muista että sisällytät kaikki vaadittavat kokeet kolmeen peräkkäiseen tutkintokertaan. Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Kokelas voi halutessaan suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Tutkintoa voit myös täydentää uusilla kokeilla ylioppilastutkinnon suorittamisen jälkeen.
Lisätietoja ylioppilastutkinnosta
Ilmoittautuminen
Abistatus vaaditaan kaikilta ylioppilastutkintoa suorittavilta opiskelijoilta. Abistatuksen saat joko suoritettuasi lukiossa vähintään 60 opintopistettä, tai sinulla on suoritettuna vähintään puolet ammatillisista opinnoista.
Kevään ja syksyn yo-infot ja ilmoittautumisajat ylioppilaskirjoituksiin voit tarkistaa aikuislukion lukuvuoden aikataulusta. Täytä kirjoituksiin ilmoittautumislomake ilmoittautumisaikana Wilmassa. Huomaathan, että sitova ilmoittautuminen on voimassa vasta sitten, kun olet tarkistuttanut ilmoittautumisen määräaikana ja olet allekirjoittanut lomakkeen. Kirjoituksiin ilmoittautunut maksaa tutkintomaksut.
Ylioppilasinfoissa saat ohjausta abistatuksesta, tutkintorakenteesta ja lomakkeen täyttämisestä, näiden ajankohdista tiedotetaan Wilmassa (wilma.omnia.fi).
Erityisjärjestelyt
Sairaus, vamma, erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus sekä vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta voidaan hakemuksesta ottaa huomioon ylioppilastutkinnossa. Tutustu erityisjärjestelyiden määräyksiin (ylioppilastutkinto.fi). Erityisjärjestelyjä haetaan hyvissä ajoin. Lisätietoa hakemisesta on Wilmassa (wilma.omnia.fi).
Abistatus ja ylioppilastutkinnon aloittaminen
Lukion oppimäärän perusteella yo- tutkintoa suorittavan abistatus
Kun ilmoittaudut yo-kirjoituksiin ensimmäistä kertaa, sinulla tulee olla suoritettuna lukion oppimäärästä vähintään seuraavat:
- 2016 OPSin mukaan 30 kurssia vähintään 44 / 48 kurssista TAI
- 2021 OPSin mukaan 60 op vähintään 88 opintopisteestä
- äidinkieli / suomi toisena kielenä kurssit 1–3 tai opintojaksot 1–4
- B1-ruotsista kurssit / opintojaksot 1–3
- A-kielestä kurssit / opintojaksot 1–4
- pitkästä matematiikasta kurssit / opintojaksot 1–7
- lyhyestä matematiikasta kurssit 1–3 / opintojaksot 1–4
- vähintään 6 reaalin kurssia/opintojaksoa
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa myös aiemmin suoritetun lukiokoulutuksen oppimäärän tai vastaavan ulkomaisen koulutuksen perusteella.
Kevään kirjoituksiin ilmoittaudutaan 2. periodilla, joten abistatuksen pitää olla valmiina 1. periodin loppuun mennessä. Syksyn kirjoituksiin ilmoittaudutaan 5. periodilla, joten abistatuksen pitää olla valmiina 4. periodin loppuun mennessä.
Ammatillisen tutkinnon perusteella yo- tutkintoa suorittavan abistatus
Ammattilukiolaisena eli ammatillista tutkintoa sekä yo-tutkintoa suorittavana voit ilmoittautua kirjoituksiin ammatillisten opintojen perusteella. Ammatillisista opinnoista tulee olla suoritettuna ennen kirjoituksia vähintään puolet eli 90 osp / 180 osp ja lukio-opinnoista suurin osa opinnoista. Tarkoitus on, että valmistut ammattiin samalla kuin ylioppilaaksi.
Jos olet jo suorittanut vähintään 2,5-vuotisen ammatillisen tutkinnon, voit osallistua ylioppilastutkintoon ilman lisäopintoja.
Lyhyemmän tutkinnon tai oppisopimuksella tutkinnon suorittaneelle ylioppilastutkintolautakunta (YTL) määrää hakemuksesta vaadittavat lisäopinnot. Koulutuspäällikkö tarkistaa ammatillisen tutkinnon soveltuvuuden sekä neuvoo lisäopintojen hakemisessa YTL:lta. Ulkomailla suoritetun ammatillisen tutkinnon pitää olla aina Opetushallituksen tunnustama.
Koepäivät
Muista tarkistaa koepäivät Ylioppilaslautakunnan sivuillla (ylioppilastutkinto.fi).
Kokeet pidetään koepäivinä klo 9–15 Omniassa osoitteessa Kirkkokatu 16 B, liikuntasali jollei toisin mainita. Tule paikalle viimeistään klo 8.15.
Valmistautuminen
Olet itse vastuussa siitä, että olet selvillä ylioppilastutkinnon määräyksistä ja ylioppilastutkinto- kokeiden suoritusohjeista.
Noudata seuraavia ohjeita
- Ole koepaikalla 45 min ennen kirjoitusten alkua. Kokeet alkavat klo 9 ja päättyvät klo 15.
- Kirjoitussalissa voi olla kylmä tai kuuma, sen vuoksi varaudu siihen sopivalla vaatetuksella. Kielten kokeessa ei saa olla vaatteita, joissa on koekielen tekstiä. Päällysvaatteet ja laukut jätetään koulun osoittamaan paikkaan.
- Muista ottaa kokeisiin oma tietokone, tietokoneen virtajohto, langalliset kuulokkeet, henkilöllisyystodistus ja kynä vastausten hahmottelemista varten.
- Digitaaliseen matematiikan, fysiikan ja kemian ylioppilaskokeeseen ei saa ottaa mukaan laskinta ja paperista MAOL-taulukkokirjaa.
- Sulje kännykkä ja muut älylaitteet, älä tuo niitä kirjoitustilaan. Koulu ei vastaa kadonneista tavaroista, joten jätä muutkin arvoesineet kotiin.
- Ota mukaan mahdollisesti tarvitsemasi lääkkeet sekä eväät. Pakkaa evääsi siten, että ne on helppo syödä: kuori hedelmät valmiiksi, poista suklaasta käärepaperit ja laita kaikki läpinäkyvään muovipussiin. Peitä tai poista eväiden ja juomapullojen tekstit ja tuoteselostukset.
- Kirjoitussalin istumapaikat arvotaan. Tarkista istumapaikkasi numero kirjoitustilaan menevän oven viereiseltä seinältä. Kirjoitussalissa ei saa liikkua muualle kuin wc:hen valvojan kanssa. Pyydä siihen lupa nostamalla käsi ylös. WC:hen pääsee yksi kokelas kerrallaan. Salissa ei saa puhua kenellekään.
- Jos sinulle tulee ongelmia, nosta käsi ylös. Lähin valvoja tulee paikalle selvittämään asiaa. Kutsu valvoja paikalle esimerkiksi, jos pudotat jotain lattialle.
- Ennen jokaisen kokeen alkua kerrataan kyseisen kokeen ohjeet. Kuuntele tarkasti. Huolehdi siitä, että valitset koejärjestelmässä sen kokeen, johon olet ilmoittautunut. Valitse myös oikea kieliversio kokeesta.
- Saat aloittaa kirjoittamisen vasta silloin, kun koe julistetaan avatuksi. Koeaika on kuusi tuntia ja, et saa poistua ennen klo 12. Jos kirjoitat samalla kerralla kaksi ylimääräistä vierasta kieltä, saat kahdeksan tuntia kirjoitusaikaa.
- Nouse seisomaan, kun olet valmis. Kun saat päävalvojalta luvan, palauta valvojalle kaikki paperit sekä USB-tikku.
- Jos sairastut, ota välittömästi yhteys koulutuspäällikköön tai Aikuislukion opintotoimistoon. Muista hankkia lääkärintodistus. Todistus lähetään ylioppilastutkintolautakunnalle. Jos jäät kokeesta pois ilman syytä, menetät sen kirjoituskerran.
Voit tutustua keväästä 2022 voimassa olevaan ylioppilastutkinnon rakenteeseen, ohjeisiin ja määräyksiin (ylioppilastutkinto.fi)
Tutkintotulokset ja koesuoritukset
Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa (opintopolku.fi).
Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilta löydät tutkintotuloksiin ja koesuorituksiin (ylioppilastutkinto.fi) liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.
Ylioppilastutkintolautakunnan päätökseen, jolla koesuoritus on arvosteltu. Oikaisua varten tulee täyttää oikaisuvaatimus (ylioppilastutkinto.fi). Hakemus on jätettävä 14 päivän kuluessa siitä, kun sinulla on ollut mahdollisuus saada arvosteltu koesuoritus nähtäväksesi.