Hyppää pääsisältöön

Opintojen rahoitus

Tiesitkö, että saatat olla oikeutettu erilaisiin tukiin opintojesi aikana? Opiskelun rahoitusmuotoja on monia erilaisia eri elämäntilanteisiin. Tutustu eri rahoitusvaihtoehtoihin jo ennen opintoihin hakua.

Ammatillinen työvoimakoulutus työttömälle

Ammatilliset työvoimakoulutuksen tavoitteena on usein suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai tutkinnon osa. Monilla eri ammattialoilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Se on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa, mutta se soveltuu hyvin myös ammatinvaihtajille.

Koulutus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa, osallistujille maksutonta koulutusta. Koulutuksen kesto on tyypillisesti alle vuosi. Koulutukseen haetaan TE-palvelujen kautta.

Lue lisää ammatillisesta työvoimakoulutuksesta ja haussa olevista koulutusvaihtoehdoista (te-palvelut.fi)

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Jos olet jäänyt työttömäksi, olet vähintään 25-vuotias ja ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin, voit hakeutua opiskelemaan omaehtoisesti ja saada työttömyysetuutta opintojen ajan. Ennen koulutusta TE-palvelut arvioi, parantaako koulutus ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. 

Opintojen aloittamisesta ja rahoittamisesta työttömyysetuudella tulee sopia TE-palvelujen kanssa ennen opintojen aloittamista. Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua.

Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna (te-palvelut.fi).

Opintotuki päätoimiseen opiskeluun

Opintotukea voit saada Kelasta, kun opiskelet päätoimisesti. Jos se ei onnistu, jätä paperinen hakemus InfoOmnian postilaatikkoon. Pääsääntöisesti Kela saa opiskelutiedot Opintopolku-palvelun kautta. Jos Kela pyytää sinulta Opiskelutodistusta, saat tilattua sen Sähköisen opintotoimiston kautta.

Lue lisää opintotuesta (kela.fi).

Palkkaa työstä oppisopimuksella opiskellen

Oppisopimus on työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua. Oppisopimuksella opiskeltaessa on huomioitava, että pääosa koulutuksesta tapahtuu työpaikalla ja opiskelijalle on maksettava opintojen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuksella opiskelu siis edellyttää, että olet työsuhteessa.

Lue lisää oppisopimuksesta.

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki mahdollistaa opintovapaan

Jos jäät työstäsi vähintään kaksi kuukautta kestävälle palkattomalle opintovapaalle, voit hakea Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. Esimerkiksi lomautusuhan alla työntekijä voi lomautuksen sijaan hakeutua opiskelemaan omaehtoisesti työnantajan myöstämällä opinto- tai vuorotteluvapaalla.

Opintovapaalla oleva työntekijä ei ole oikeutettu työttömyysturvaan, mutta voit saada Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea, mikäli hakukriteerit täyttyvät.

Lue lisää aikuiskoulutustuesta (tyollisyysrahasto.fi) ja vuorotteluvapaasta (kela.fi)

Takaisin ylös