Hyppää pääsisältöön

Opintojen rahoitus

Tiesitkö, että saatat olla oikeutettu erilaisiin tukiin opintojesi aikana? Opiskelun rahoitusmuotoja on monia erilaisia eri elämäntilanteisiin. Tutustu eri rahoitusvaihtoehtoihin jo ennen opintoihin hakua.

Ammatillinen työvoimakoulutus työttömälle

Ammatilliset työvoimakoulutuksen tavoitteena on usein suorittaa perus-, ammatti- tai erikoisammattitutkinto tai tutkinnon osa. Monilla eri ammattialoilla järjestetään lisäksi jatko- tai täydennyskoulutusta. Se on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille tai työttömyysuhan alaisille aikuisille, jotka ovat suorittaneet oppivelvollisuutensa, mutta se soveltuu hyvin myös ammatinvaihtajille.

Koulutus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa, osallistujille maksutonta koulutusta. Koulutuksen kesto on tyypillisesti alle vuosi. Koulutukseen haetaan TE-palvelujen kautta.

Lue lisää ammatillisesta työvoimakoulutuksesta ja haussa olevista koulutusvaihtoehdoista (te-palvelut.fi)

Omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella tuettuna

Jos olet jäänyt työttömäksi, olet vähintään 25-vuotias ja ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluihin, voit hakeutua opiskelemaan omaehtoisesti ja saada työttömyysetuutta opintojen ajan. Ennen koulutusta TE-palvelut arvioi, parantaako koulutus ammattitaitoasi ja mahdollisuuksiasi työmarkkinoilla ja täyttyvätkö muut edellytykset omaehtoisen opiskelun tukemiselle. 

Opintojen aloittamisesta ja rahoittamisesta työttömyysetuudella tulee sopia TE-palvelujen kanssa ennen opintojen aloittamista. Työttömyysetuudella tuetaan vain päätoimista opiskelua.

Lue lisää omaehtoisesta opiskelusta työttömyysetuudella tuettuna (te-palvelut.fi).

Opintotuki päätoimiseen opiskeluun

Voit saada opintotukea Kelasta, kun opiskelet päätoimisesti. Voit hakea opintotukea täyttämällä hakemuksen OmaKelassa (oma.kela.fi). Jos se ei onnistu, jätä paperinen opintotukihakemus InfoOmnian postilaatikkoon. Sinun ei tarvitse toimittaa Kelaan todistusta opiskelupaikasta opintotukihakemuksesi liitteeksi. Riittää, että täytät opintotukihakemuksen ja Kela saa tarvitsemansa lisätiedot suoraan:

  • Yhteishaun kautta valitusta opiskelijasta, kun opiskelija on ottanut opiskelupaikan vastaan.
  • Jatkuvan haun kautta valitusta opiskelijasta ensimmäisenä opiskelupäivänä, kun opiskelija on kirjattu läsnä olevaksi Omniaan.

Voit halutessasi nopeuttaa opintotukihakemuksesi käsittelyä toimittamalla saamasi valintapäätöksen/-ilmoituksen opintojesi alkamisesta Kelaan.

Jos Kela jostain syystä pyytää sinua toimittamaan opiskelutodistuksen, saat tulostettua tai ladattua sen itse Wilman Todistuspalvelusta, kun opintosi ovat alkaneet. Tarvittaessa sähköinen opintotoimisto ja InfoOmnia auttavat.

Lue lisää opintotuesta (kela.fi) ja opintotuen hakemisesta (kela.fi).

Palkkaa työstä oppisopimuksella opiskellen

Oppisopimus on työsuhteessa tapahtuvaa opiskelua. Oppisopimuksella opiskeltaessa on huomioitava, että pääosa koulutuksesta tapahtuu työpaikalla ja opiskelijalle on maksettava opintojen ajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa. Oppisopimuksella opiskelu siis edellyttää, että olet työsuhteessa.

Lue lisää oppisopimuksesta.

Työllisyysrahaston aikuiskoulutustuki mahdollistaa opintovapaan

Jos jäät työstäsi vähintään kaksi kuukautta kestävälle palkattomalle opintovapaalle, voit hakea Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea. Esimerkiksi lomautusuhan alla työntekijä voi lomautuksen sijaan hakeutua opiskelemaan omaehtoisesti työnantajan myöstämällä opinto- tai vuorotteluvapaalla.

Opintovapaalla oleva työntekijä ei ole oikeutettu työttömyysturvaan, mutta voit saada Työllisyysrahaston aikuiskoulutustukea, mikäli hakukriteerit täyttyvät.

Lue lisää aikuiskoulutustuesta (tyollisyysrahasto.fi) ja vuorotteluvapaasta (kela.fi)

Takaisin ylös