Hyppää pääsisältöön

Seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen

Jokaisella opiskelijalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Omniassa on nollatoleranssi häirinnälle ja kiusaamiselle. Mikäli kuitenkin olet näitä kokenut kirjaa kokemuksesi ja tapahtumien kulku kiusaamis- ja häirintäilmoitukseen.
""

Jos kohtaat epäasiallista käyttäytymistä, joka kohdistuu sinuun tai johonkin toiseen opiskelijaan, hae apua opiskelijahuollosta tai ilmoita vastuuopettajalle tai muulle Omnian työntekijälle.

Häirinnän kohde ja tekijä voi olla kuka vain. Häirintä voi kohdistua keneen tahansa eikä sitä tule sietää. Siihen pitää heti puuttua, niin koulussa kuin vapaa-ajalla. Toimi näin kiusaamis- tai häirintätilanteissa:

  • Ole reilu: jos havaitset kiusaamista tai häirintää, osoita tukeasi kohteelle esimerkiksi ottamalla yksin jäävä mukaan ryhmään.
  • Jos koet itse tai näet, että joku toinen kokee häirintää tai kiusaamista, ilmoita siitä heti opettajalle tai jollekin Omnian työntekijälle. Näin hän voi puuttua tilanteeseen.
  • Kerro, mitä tilanteessa tapahtui ja ketä oli paikalla.
  • Kerro myös, jos olet kohdannut kiusaamista tai häirintää verkossa. Säilytä mahdolliset todisteet, kuten some-, teksti- ja sähköpostiviestit.
  • Jos olet alaikäinen, pitää asiasta kertoa myös huoltajalle.

Ilmoita epäasiallisesta käytöksestä

Ilmoita epäasiallisesta käytöksestä Omniassa kiusaamis- ja häirintäilmoituksella (zef.fi). Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö saa tiedon ilmoituksesta. Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö varmistaa, että asiaa lähdetään heti käsittelemään. Hän neuvoo ja opastaa, miten edetään ja tarvittaessa avustaa lainvastaisten tekojen tunnistamisessa ja avustaa mahdollisissa viranomaisyhteydenotoissa. Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö ilmoittaa tapahtuneesta rehtorille ja opiskeluhuollon työntekijälle (terveydenhoitaja, kuraattori tai psykologi). Saat viestin, kenen kanssa asiaasi lähdetään käsittelemään.

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Mia Kivelä

Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö

Tagit:
Turvallisuus