Hyppää pääsisältöön

Aikuislukion opiskeluvaihtoehdot

Kiinnostaako sinua tutkinto- tai aineopiskelu? Vai haluatko suorittaa kaksoistutkinnon tai kenties yhdistää urheilun ja opiskelun? Tutustu eri opiskeluvaihtoehtoihin ja liity joukkoomme!

Tutkinto- ja aineopiskelu

Tutkinto-opiskelu 

Tutkinto-opiskelijana tavoitteenasi on saada päättötodistus ja ylioppilastutkinto. Opiskelu on maksutonta. Sinun tulee olla täysi-ikäinen, kun aloitat opiskelun aikuislukiossa. Alaikäisenä voit päästä opiskelijaksi aikuislukioon vain perustellusta syystä, lisää tietoja alaikäisenä opiskelusta.

Aineopiskelu

Kuka tahansa voi tulla opiskelemaan aineopintoja Espoon aikuislukioon. Aineopiskelijana voit opiskella eri oppiaineita. Toisen lukion tai ammatillisen oppilaitoksen tutkinto-opiskelijat, lukiotutkinnon täydentäjät ja korottajat ovat myös aineopiskelijoita. Aineopiskelu on pääsääntöisesti maksullista. Lue lisää hinnoista.

Kaksoistutkinto ammattilukiossa

Voit opiskella myös kaksoistutkinnon, jossa suoritetaan samanaikaisesti kaksi tutkintoa. Tutkinnot ovat ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto. Ammatillisena perustutkintona voi olla mikä tahansa ammatillinen perustutkinto. Tällöin olet tutkinto-opiskelijana ammatillisessa oppilaitoksessa ja aineopiskelijana aikuislukiossa. 

Kahden tutkinnon opiskelijaksi haetaan aina ammatillisen oppilaitoksen kautta. Voit myös olla opiskelemassa muualla kuin Omniassa ammatillista perustutkintoa ja suorittaa Espoon aikuislukiossa ylioppilastutkinnon. 

Halutessaan opiskelijat voivat opiskella lukion koko oppimäärän tai täydentää tekemiään lukio-opintoja aikuislukion täydeksi oppimääräksi myöhemmin. Ylioppilastutkinto yhdessä ammatillisen perustutkinnon kanssa oikeuttaa jatko-opintoihin kaikissa yliopistoissa ja korkeakouluissa. Tällöin ei tarvita lukion päättötodistusta. Lue lisää ammattilukiosta ja hae.

Korkeakouluopinnot

Voit sisällyttää korkeakouluopintoja osaksi lukiotutkintoasi. Voit opiskella joko lyhyemmillä kurkistuskursseilla tai suorittaa laajempia väyläopintoja. Aikuislukion tutkinto-opiskelijana sinulle on tarjolla myös avoimen yliopiston kursseja. Lue lisää korkeakouluopinnoista ja ilmoittaudu.

Urheilun ja opiskelun yhdistäminen

Espoon aikuislukiossa voit hankkia lukion päättötodistuksen tai ylioppilastutkinnon samalla kun jatkat omassa lajissasi kohti tavoitteitasi. Urheilijana sinun on mahdollista saada joustoa lukio-opintoihin esimerkiksi urheiluvalmennuksen tai kisamatkojen aikana. Ammattimaisena urheilijana voit aloittaa tutkinto-opiskelun jo alle 18-vuotiaana.

Voit opiskella aamulla, päivällä, illalla ja verkossa - valitse sinulle sopivin aika ja opiskelumuoto. Kuulumme Pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan eli Urheaan. Lue lisää urheilun ja opiskelun yhdistämisestä ja hae.

Alle 18-vuotiaana opiskelu aikuislukiossa

Voit päästä tutkinto-opiskelijaksi alle 18-vuotiaana vain perustellusta syystä. Syyt voivat liittyä esimerkiksi terveydentilaan tai muuhun henkilökohtaiseen elämäntilanteeseen. 

Täytä ensin tutkinto-opiskelijaksi ilmoittautumislomake Wilmassa. Toimita lisäksi vapaamuotoinen hakemus sekä asiantuntijalausunto opinto-ohjaajalle. Lausunnon perusteita ovat esimerkiksi ammattimainen harrastaminen, sosiaaliset, terveydelliset tai taloudelliset syyt, kuten työssäkäynti. 

Ilmoittautumisen, vapaamuotoisen hakemuksen ja lausunnon lähettämisen jälkeen otamme sinuun yhteyttä. Opinto-ohjaaja keskustelee sinun ja huoltajasi kanssa. Saat päätöksen kotiosoitteeseesi.

Mikäli olet oppivelvollinen, tutustu myös Oppivelvollisuus Omniassa -sivuun.

Ammatillisella tutkinnolla ylioppilaaksi

Voit osallistua ylioppilastutkintoon myös ammatillisen tutkinnon perusteella. Suoritettuasi vähintään kahden ja puolen vuoden mittaisen ammatillisen tutkinnon, voit osallistua ylioppilastutkintoon ja siihen kuuluviin kokeisiin ilman lisäopintoja. Jos olet suorittanut lyhyemmän ammatillisen perustutkinnon tai muun ammatillisen tutkinnon keskustele asiasta opinto-ohjaajan kanssa.

Voit osallistua ylioppilastutkintoon ammatillisten opintojesi ollessa vielä kesken, kunhan olet suorittanut vähintään 90 osp opinnoista.

Takaisin ylös