Opintojen suunnittelu ja tavoitteet
Tutkinto-opiskelijat
Lukio-opintojesi suunnittelussa ja tavoitteidesi asettamisessa sinua auttavat opinto-ohjaajat. Opiskelun alussa teet henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Opintojaksot valitset Wilman opintotarjottimelta. Mahdollisia aikaisempia lukio-opintojasi voidaan myös hyväksilukea.
Ohjeita opintosuunnitelman tekoa varten:
- Huomioi mahdollinen ylioppilastutkinnon hajauttaminen.
- Valitse 4–5 opiskeltavaa opintojaksoa jokaiseen jaksoon, jos haluat valmistua kolmessa lukuvuodessa.
- Valitse opintojen alussa äidinkielen, A-kielen, B1-kielen, matematiikan ja muiden laajempien oppiaineiden opintojaksoja.
- Valitse syventävät opintojaksot ylioppilaskirjoitusaineistasi.
- Suunnittele, että pakolliset opintojaksot ovat opintosuunnitelmassasi.
- Huolehdi, että 88 opintopistettä on suoritettu ennen tavoiteltua valmistumisajankohtaa.
Aineopiskelijat
Suunnittelet opintosi omien tavoitteidesi mukaisesti. Voit valita haluamiasi opintojaksoja vapaasti.
Opintojen suorittaminen
Opintojen suorittamisohjeista löydät opintojasi varten tärkeät tiedot.
Osaamisen tunnustaminen
Jokaiselle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa aikaisemmin hankittu osaaminen tunnustetaan, mikäli sisältö vastaa aikuislukion lukio-opetuksen tavoitteita. Suoritettuasi lukion opintojaksoja toisessa oppilaitoksessa, osaaminen tunnustetaan ja hyväksiluetaan osaksi opintojasi. Tällöin alkuperäisen oppilaitoksen antamat arvosanat säilyvät. Muista pyytää osaamisen tunnustamista ennen opintojen aloittamista.
Voit lukea lisää osaamisen tunnistamisesta opetussuunnitelmasta (oph.fi).
Oppiaineiden määrät
Lukion oppimäärä muodostuu opetussuunnitelman mukaisista pakollisista ja valtakunnallisista valinnaisista opintojaksoista sekä mahdollisista muista opintojaksoista.
Aikuisten lukio-opetuksen tuntijaon eli eri oppiaineiden opintojaksojen määrät löydät Valtioneuvoston lukiokoulutuksen asetuksesta (finlex.fi).
Opintojaksojen suorittaminen
Opintojakson suorittaminen edellyttää opetukseen osallistumista sekä opettajan antamien osasuoritusten ja kokeen/kokeiden tekemistä. Jos sinulta jää osasuorituksia tekemättä, et voi saada opintojaksosta arvosanaa. Tehdyt osasuoritukset eivät säily seuraavaan jaksoon eivätkä siirry toisille opettajille.
Kokeet
Osallistu opintojakson kokeeseen koeviikolla. Koeviikolla ei ole oppitunteja, vaan ainoastaan kokeet. Koepäivät voit varmistaa Wilmasta. Ota kokeeseen mukaan oma kannettava tietokone, kuulokkeet ja tarvittaessa vastausten suunnittelua varten kynä ja paperia.
Jakson palautepäivänä saat opettajalta palautteen kokeesta. Muista aina myös tarkistaa jakson arvosanat Wilmasta. Palautepäivät on ilmoitettu opintotarjottimessa ja työpäiväkalenterissa.
Huom! Opettajalla ei ole velvollisuutta antaa opiskelijalle opintojaksosta arviointia, mikäli opiskelijan opintojakson aikana antama näyttö ja opetukseen osallistuminen eivät täytä opettajan opintojakson alussa asettamia vaatimuksia. Hylättykin arvosana (4) on siis ansaittava tekemällä kaikki vaadittu. Kokeessa sinun on vastattava koetehtäviin.
Lukion oppimäärä ja sen arviointi
Opintojakso arvioidaan sen päätyttyä. Arviointi antaa opiskelijalle palautetta tavoitteiden saavuttamisesta. Arviointi perustuu edistymisen jatkuvaan havainnointiin ja muihin näyttöihin kuten kirjallisiin kokeisiin.
Voit lukea lisää opintojaksojen arviointitavoista opetussuunnitelmasta (oph.fi).
Numeroarvostelu ja suoritusmerkinnät
Oppiaineiden pakolliset ja valtakunnalliset syventävät opintojaksot arvioidaan numeroin. Muiden syventävien opintojaksojen ja muiden aineiden arviointitapa voi olla suoritusmerkintä (S = suoritettu), hylätty (H = hylätty). Arviointitapa on mainittu opetussuunnitelmassa opintojaksokohtaisesti.
Kirjallisesti annettu arviointi sekä suullisesti arviointikeskustelussa annettu palaute voivat täydentää ja täsmentää numeroarvosanaa. Diagnosoidut vammat ja sairaudet sekä muut oppimista vaikeuttavat seikat voidaan ottaa huomioon arvioinnissa siten, että sinulla on mahdollisuus erityisjärjestelyihin ja muuhunkin kuin kirjalliseen näyttöön. Nämä vaikeudet voidaan ottaa huomioon opintojakson arvosanaa määrättäessä.
Uusinta ja arvosanan korottaminen
Voit kerran korottaa hylättyä opintojaksoa osallistumalla uusintakokeeseen. Mikäli saat uusintakokeesta hylätyn, voit osallistua seuraavalle opintojaksolle ja suorittaa kokeen uudelleen osallistuttuasi opintojaksolle.
Voit myös kerran yrittää korottaa hyväksyttyä opintojaksoa tekemällä kokeen seuraavan jakson uusintakokeessa. Lopulliseksi opintojakson arvosanaksi tulee tällöin kyseisistä suorituksista parempi.
Opintojen seuranta
Aikuislukion opinto-ohjaajalta saat tarvittaessa tukea ja ohjausta opintoihisi liittyen. Tapiolan InfoOmniasta saat halutessasi todistuksen suorituksistasi. Opinto-ohjaaja seuraa tutkinto-opiskelijoiden opintojen etenemistä säännöllisesti koko opiskelujen ajan.
Tarvittavat opiskeluvälineet
Lukio-opiskelijana tarvitset kannettavan tietokoneen. Opintojaksojen kokeissa voidaan käyttää samaa ylioppilaskoeympäristöä kuin ylioppilaskokeissa. Voit samalla harjoitella oman päätelaitteen sekä sähköisen materiaalin käyttämistä.
Lisätietoa kannettavan tietokoneen laitevaatimuksista (ylioppilastutkinto.fi).
Lukion aineiden opettajat
Opettajat
- Bono Anna, biologia, maantiede ja terveystieto
- Collán Elina, ruotsi
- Heiniluoma Suvi, englanti
- Hovila Jouko, matematiikka
- Huovila Marja, tukipaja: kemia ja matematiikka
- Isometsä Jouko, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus verkko-opetus
- Johansson Kimmo, biologia, maantiede ja terveystieto (ainevastaava kaikissa)
- Järveläinen Sari, matematiikka
- Kaisla Sari, historia ja yhteiskuntaoppi (ainevastaava molemmissa)
- Karenius Leila, matematiikka (virkavapaalla)
- Karinen Minna, ruotsi
- Keränen Pirjo, italia ja saksa
- Koivumäki Iida, matematiikka
- Kylliäinen Johanna, matematiikka
- Lewis Heidi, fysiikka (virkavapaalla)
- Mannersalo Paula, matematiikka
- Mecklin Minna, espanja ja ranska
- Nuutinen Arto, matematiikka
- Osala Laura, äidinkieli ja kirjallisuus (ainevastaava)
- Pihala Marjut, kemia ja fysiikka (matematiikan, fysiikan ja kemian ainevastaava)
- Pohjonen Sari, äidinkieli ja kirjallisuus
- Rantanen Terhi, englanti (ainevastaava)
- Santala Katri, äidinkieli ja kirjallisuus
- Seppänen Elina, psykologia ja uskonto (ainevastaava molemmissa)
- Sinivuori Heli, englanti
- Timonen Matti, englanti
- Triumf Aino, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (ainevastaava)
- Turtio Panu, fysiikka
- Ulvila Laura, ruotsi (ainevastaava)
- Vaaramo Tuomas, historia ja yhteiskuntaoppi
- Väkeväinen Jutta, filosofia, elämänkatsomustieto, suomi toisena kielenä ja kirjallisuus (filosofian ja elämänkatsomustiedon ainevastaava)
Opintojen keskeyttäminen ja eroaminen
Keskeyttäessäsi opintosi tilapäisesti, ilmoita asiasta opinto-ohjaajalle, jotta sinua ei poistettaisi koulun kirjoilta. Keskeyttämisen jälkeen on hyvä keskustella opinto-ohjaajan kanssa, jotta opiskelu jatkuisi tauon jälkeen ongelmitta. Jos päätät erota koulusta, keskustele aina ensin opinto-ohjaajan kanssa.