Hyppää pääsisältöön

Aikuislukioon ilmoittautuminen

Haluatko opiskella ylioppilaaksi? Kiinnostaako sinua arvosanojen korottaminen, pääsykokeisiin valmentautuminen tai osaamisesi täydentäminen opiskelemalla yksittäisiä aineita? Voit suorittaa opinnot joustavasti. Tervetuloa joukkoomme!

Ilmoittautuminen aikuislukioon: uusi opiskelija

Ilmoittautumisprosessi

Noin viikon sisällä (tarkista tarvittaessa roskakori) ilmoittautumisestasi saat uuden viestin, jossa on käyttäjätunnus sekä ohjeet käyttöoikeuden aktivointiin Wilmaan ja Omnian tietojärjestelmiin (esim. opiskelijan sähköposti ja Moodle). Muista aktivoida tunnuksesi saamiesi ohjeiden mukaan. Mikäli tunnusten aktivointi ei onnistu, ota yhteys Tapiolan InfoOmniaan.

Koulutodistusten liittäminen ilmoittautumiseen

Tutkinto-opiskelija, voit liittää ilmoittautumislomakkeeseen koulutodistukset pdf-muodossa tai kuvana: 

 • Viimeisin koulutodistuksesi, uudemmat päättötodistukset ja ylioppilastutkintotiedot voit jakaa myös Opintopolku-linkkinä (kirjaudu OmaOpintopolku -palveluun (opintopolku.fi) tunnistautuneena > Opintosuoritustietoni). 
 • Mahdolliset dokumentit aikaisemmin suoritetuista ylioppilaskokeista, luki- ja vieraskielisyystodistuksista, erityisjärjestelypäätöksistä tai asiantuntijalausunnoista. 

Ilmoittautuminen aikuislukioon: aikuislukiossa aikaisemmin opiskellut opiskelija

Ilmoittaudu opintojaksoille suoraan Wilmassa (wilma.omnia.fi)Voit ilmoittautua milloin vain lähiopintojaksoille tai verkko-opintoihin. Tarkista kuitenkin valintasi aina periodien vaihteessa ja poista valinnat, mikäli et aio osallistua.

Opintojaksoille ilmoittautuminen

Kun sinulla on Wilman tunnukset, ilmoittaudu opintojaksoille suoraan Wilmassa (wilma.omnia.fi). Voit ilmoittautua milloin vain lähiopintojaksoille tai verkko-opintoihin. Tarkista kuitenkin valintasi aina periodien vaihteessa ja poista valinnat, mikäli et aio osallistua.

Voit ilmoittautua opintojaksoille Wilmassa lukuvuoden aikana milloin tahansa ennen 1.5., kun haluat saada opintosuorituksen viimeistään 5. periodilla. Jos opiskelet kesällä, voit ilmoittautua milloin tahansa kesän aikana. Kesällä opiskelet itsenäisesti, ilman opettajan ohjausta.

Verkko-opintojaksoille ilmoittautuminen

Ennen ilmoittautumista verkko-opintojaksoille sinulla tulee olla tunnukset Wilmaan. 

Joidenkin oppiaineiden verkko-opintojaksoille tarvitset Moodleen salasanan, minkä löydät Wilman opintotarjottimelta. Osallistu verkko-opintojaksolle Moodlessa. Jos olet Omnian ammattilukiolainen, kirjaudu aikuislukion tunnuksilla. Löydät opintojaksot Moodlesta kirjoittamalla opintojakson lyhenteen (esim. ENA01Ver) Hae-kohtaan. Tämän jälkeen voit lisätä itsesi opintojaksolle. Jos opintojakso vaatii salasanan, saat sen lähettämällä opettajalle viestin tai näet sen Wilmassa opintotarjottimelta.

Osallistumisen vahvistaminen

Verkko-opinnot voit aloittaa heti. Lähiopinnoissa vahvista osallistumisesi tulemalla opintojakson ensimmäiselle tunnille. Jos et voi osallistua ensimmäiselle opetuskerralle, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojakson alkua.

Hinnasto ja maksuehdot

Opiskelu Espoon aikuislukiossa on opiskelijoille pääsääntöisesti maksutonta.

Hinnasto
 • Aineopiskelu on maksutonta Espoon kaupungin nuorisoasteen lukiokoulutuksen, peruskoulun sekä 10-luokkalaisten ja Omnian ammatillisen koulutuksen opiskelijoille, muut aineopiskelijat maksavat aineopiskelumaksun.
 • Aineopiskelumaksu on 50 €/opintojakso tai 
 • Lukukausimaksu 50 € tai  
 • Lukuvuosimaksu 100 €.
 • Ylioppilaskokeeseen osallistuminen Espoon aikuislukion ulkopuolisena opiskelijana maksaa 200 €. Aineopiskelijalla tulee olla suoritettuna vähintään kaksi (2) kurssia tai (4) opintopistettä ennen ilmoittautumisia, jotta voi osallistua kirjoituksiin lukuvuosimaksulla.
 • Espoolaiset työttömät saavat hinnoista alennusta 50 prosenttia (todistus on esitettävä ilmoittautumisen yhteydessä).
Maksu- ja perumisehdot
 • Aikuislukion opiskelijaksi ilmoittautuminen on sitova. Sitoudut aineopiskelijana maksamaan joko opintojakso-, lukukausi- tai lukuvuosimaksun. 
 • Ilmoittautuminen voidaan perua sairastumisen vuoksi vain lääkärintodistuksella. 
 • Oman keskeytyksen vuoksi maksettua maksua ei hyvitetä.  
 • Mikäli opintojakso peruuntuu Aikuislukion toimesta tai opintojaksolla ei ole tarpeeksi paikkoja, maksu hyvitetään sinulle. Jos olet ilmoittautunut lukukaudeksi tai lukuvuodeksi, yksittäisen opintojakson peruuntumista/ylibuukkausta ei hyvitetä.
 • Aineopiskelijalla tulee olla suoritettuna vähintään kaksi (2) kurssia tai (4) opintopistettä ennen ilmoittautumisia, jotta voi osallistua yo-kirjoituksiin lukuvuosimaksulla.
Maksuvapautus

Ilmoittautuminen on sitova. Toimialarehtori voi päätöksellään vapauttaa sinut aineopiskelumaksun maksamisesta erityisellä perusteella. Perusteluita voivat olla esimerkiksi sosiaaliset, terveydelliset tai taloudelliset syyt. Anomukseen on liitettävä erityisestä perusteesta jokin todistus tai asiantuntijalausunto.

Maksuton opiskelu

Maksu ei koske Espoon kaupungin nuorisoasteen lukiokoulutuksen, peruskoulun sekä 10-luokkalaisten eikä Omnian ammattiopiston opiskelijoita, joille aineopiskelu Espoon aikuislukiossa on edelleen maksutonta. Lukuvuosimaksua ei myöskään peritä koko aikuisten lukio-oppimäärää suorittavilta varsinaisilta opiskelijoilta, vaan heille kuten aikuisten perusopetuksen opiskelijoille opetus on maksutonta. 

Mikäli lukion oppimäärän opintojen loppuun saattaminen ylittää neljä vuotta, opiskelija voi jatkaa opintojaan ja/tai osallistua ylioppilaskirjoituksiin aineopiskelijana maksamalla aineopiskelijan lukuvuosimaksun 100 euroa.

Työttömyysalennusohjeet
 • Espoolaiset työttömät saavat 50 % alennuksen maksusta. 
 • Työttömyys pitää todistaa ilmoittautumisen yhteydessä. Lähetä todistus opintotoimistoon sähköpostitse (espoon.aikuislukio@omnia.fi) pdf-muodossa tai postitse. Voit myös näyttää todistuksen Aikuislukion opintotoimistossa.
 • Todistukseksi kelpaa vain TE-palveluiden sivuilta oma asioinnista tulostettava työttömyystodistus (te-palvelut.fi).
 • Työttömyysalennuksen saaminen/myöntäminen riippuu TE-palveluiden määrittämästä työllisyystilannetta kuvaavasta koodinumerosta.
Takaisin ylös