Hyppää pääsisältöön

Mielenterveys- ja päihdetyön koulutus

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto
Ammatti- ja erikoisammattitutkinto
Haluatko auttaa haastavaa elämäntilannetta läpikäyvää asiakasta? Osaatko kohdata vaikeitakin asioita ja tilanteita? Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon suorittanut on elämänhallinnan edistäjä.

Koulutuksen kuvaus

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto antaa valmiudet ammatilliseen työskentelyyn mielenterveys- ja päihdetyössä asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa.

Opit toimimaan asiakaslähtöisesti eettisten toimintaperiaatteiden mukaisesti, tuntemaan alan tietoperustan ja työmenetelmät sekä hyödyntämään tietotaitoasi työssä. Myös erilaiset palvelujärjestelmät ja alan lainsäädäntö tulevat koulutuksessa tutuiksi.

Koulutus antaa eväitä vaikeiden kysymysten kohtaamiseen ja luottamuksen luomiseen sinun ja asiakkaasi välille. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit syventää osaamistasi erilaisiin työskentelymenetelmiin asiakkaiden, toimijoiden ja yhteisöjen kanssa.

Koulutuksen suoritettuasi voit toimia asiakastyössä ehkäisevässä, kuntouttavassa, hoidollisessa, toipumista edistävässä, haittoja vähentävässä tai asumispalveluja tukevassa työssä sosiaali- ja terveysalalla. Voit tehdä työtä esimerkiksi kuntien, yksityisten yritysten tai järjestöjen tarjoamissa palveluissa. Työpaikkasi voi olla sairaala, vankila, päihde-, mielenterveys-, nuoriso- ja lastensuojelutyö sekä vapaaehtoistoiminnan alue.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja tai työelämässä oppimisen jaksoja myös ulkomailla. Omnia on hyvä ympäristö suunnitella yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista. Kestävän kehityksen teemat kulkevat mukana osana opintoja ja näyttöjä opiskelujesi ajan. Voit hakea koulutuksen jälkeen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin.

Tutustu toteutussuunnitelmaan (eperusteet.opintopolku.fi) ja lue lisää tutkinnon rakenteesta (eperusteet.opintopolku.fi).

Koulutuksen tiedot

Mitä valmiuksia tarvitset?

Omnian koulutuksissa painopiste on omien taitojen hiomisessa, toisia sparraten ja yhdessä oppien. Tutkinnon suorittaminen vaatii työ- tai harjoittelupaikan. Tutkinnossa vaadittava osaaminen arvioidaan työpaikalla tehtävissä työtehtävissä. Koulutus sopii sinulle, jos sinulla on jo aiempaa kokemusta alan työtehtävistä.

Koulutuksen kesto

Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 1 vuoden. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.

Toteutus

Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työssä oppimisesta. Koulutuspäiviä oppilaitoksessa on keskimäärin neljä päivää viikossa ja työelämässä oppimista viisi päivää viikossa. Koulutuspäivät tukevat tutkinnon suorittamista ja antavat uusia näkemyksiä ja ideoita.

Asiakkaan kokemus

Iän tuoma kokemus on mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaiselle etu

”Mielenterveys- ja päihdetyössä osaamista pitää koko ajan lisätä ja olla ajan hermossa kiinni. Tiedän olevani oikealla alalla ja koulutukseni ei ole mennyt hukkaan”.

Lue Heljän haastattelu

Hakeutuminen

Tärkeät tiedot hausta

Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti. Hakijan tulee tutustua jatkuvan haun tärkeisiin tietoihin.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi

Kielitaidon arviointi

Hakija, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi osoittaa suomen kielen taitonsa riittävän opiskeluun joko todistuksella tai osallistumalla kielitestiin (taso B1.1). Jos hyväksyttävää todistusta ei ole, niin hakija saa kutsun kielitestiin sähköpostilla. Se tulee läpäistä, jotta haku jatkuisi. Lue lisää kielitaidon arvioinnista.

Peruutusehdot

Mikäli opiskelija on ottanut opiskelupaikan vastaan ja eroaa kuukauden kuluessa opintotojen alkamisesta, peritään 50 % opiskelijamaksusta. Tämän jälkeen tehdyistä eroista peritään koko opiskelumaksu. Muutokset ovat mahdollisia.

Haku

Espoon keskus, päiväopetus

Hakuaika:

1.9.2022 klo 00.01 - 30.11.2022 klo 23.59

Koulutus alkaa:

30.1.2023
Hae koulutukseen (opintopolku.fi) (avautuu uudessa ikkunassa, siirtyy toiselle verkkosivustolle)
Takaisin ylös
Tagit:
Hyvinvointi ja terveys