Olethan jo tutustunut uuden ammatillisen opiskelijan infopakettiin? Siitä löydät tärkeää tietoa ammatillisten opintojen aloittamisesta ja käyttäjätunnusten aktivoimisesta. Ammattilukiolaisena sinulla on käytössäsi kahdet eri tunnukset.
Wilma ja tiedottaminen
Ammattilukiolaisena sinun on tärkeää seurata sekä lukion että ammatillisen koulutuksen tiedottamista.
Wilma
Ammattilukiolaisena sinulla on käytössäsi kaksi Wilmaa: ammatillinen Wilma ja lukion Wilma ja siten kaksi eri Wilma-tunnusta. Huolehdi koko opiskeluajan, että tietosi ovat molemmissa järjestelmissä ajan tasalla.
Kaikki ammattilukioon liittyvä tiedottaminen tapahtuu lukion Wilmassa. Seuraa lukion Wilman tiedotteita ja viestejä ja ole paikalla, kun opettajat kertovat opintojakson ensimmäisellä oppitunnilla opintojakson suorittamiseen liittyvistä tehtävistä ja tärkeistä päivämääristä.
Wilmassa
- ilmoittaudut opintojaksoille
- suunnittelet yo-tutkinnon suorittamisen opintojen alusta loppuun saakka ammattilukion opinto-ohjaajasi kanssa
- seuraat opintojesi etenemistä ja tarkistat saamasi arvioinnit
- ja ilmoittaudut tarvittaessa uusintakokeisiin.
Alaikäisten huoltajien tulee aktivoida Suomi.fi-palvelussa Wilman huoltajatunnukset, jonka jälkeen he pääsevät seuraamaan huollettavansa opintojen etenemistä.
Wilman merkinnät:
S= suoritettu
K = keskeytetty, opintojakso suoritettava uudelleen
P = suorituksesta puuttuu jotain.
Infotilaisuudet
Ammattilukiolaisille järjestetään lukuvuosittain erilaisia infoja. Seuraa oman ammattilukion opinto-ohjaajasi viestejä ja aikuislukion tiedotteita lukion Wilmassa.
Ammattilukion aloitusinfoissa ennen ammattilukion opetuksen alkua keskitytään lukio-opintoihin ja lukio-opintojen suorittamiseen. Toimipisteen ammatilliset opinto-ohjaajat ohjaavat sinua lukion opintojaksojen valitsemisessa Wilman opintojaksotarjottimelta.
Opo-tunnit
Ammattilukiota ohjaava opinto-ohjaasi pitää ammattilukioon liittyviä opotunteja, joihin sinun tulee ammattilukiolaisena osallistua. Seuraa Wilmasta opotunteihin liittyviä tiedotteita sekä viestejä. Tunneilla saat tärkeää tietoa muun muassa lukiossa opiskelusta, ylioppilastutkinnosta sekä opinto- ja ylioppilaskirjoitussuunnitelman tekemisestä.
Seuraavat infotilaisuudet
Ammattilukiossa opiskelu
Ammattilukiolaisen päätutkinto on ammatillinen tutkinto. Et voi valmistua ylioppilaaksi ennen kuin ammatillinen perustutkintosi on valmis. Ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto voivat myös valmistua samaan aikaan. Opiskelet ammatillisen perustutkinnon aineita maanantaista perjantaihin ja tämän lisäksi lukio-opintoja vähintään kahtena päivänä viikossa.
Ammatilliseen perustutkintoon sisältyvistä YTO-opinnoista opiskelet vain ne aineet, joita et opiskele lukiossa. Lukiossa suoritetut opintopisteet tunnustetaan ammatilliseen perustutkintoon osaamispisteiksi opintojen loppupuolella. Vain ne lukion suoritukset voidaan tunnustaa, jotka on suoritettu vähintään lukion arvosanalla 5.
Lukion suoritukset tunnustetaan YTO-opintoihin muuttamalla arvosanat lukion numeroista (5-10) ammatillisen perustutkinnon arvosteluasteikolle (1-5). Alla muuntotaulukko. YTO-opintojen arvosanoja voit halutessasi korottaa joko suorittamalla YTO-kurssin tai sopimalla YTO-opettajan kanssa muusta suoritustavasta (yleensä koe).
Opintotarjottimet
Opiskeluvälineet
Aikuislukiossa tarvittavista opiskeluvälineistä löydät lisätietoa sivulta aikuislukiossa opiskelu.
Ammattilukion opintojen rakenne
Omnian toimipisteissä järjestettävistä ammattilukion opintojaksoista on oma opintotarjotin. Ammattilukiossa lukio-opetusta järjestetään viidessä periodissa lukuvuoden aikana. Opiskelet keskimäärin 2–3 opintojaksoa periodin aikana aamu- tai iltapäivisin oman toimipisteen aikataulun mukaisesti. Hyväksytysti (arvosanat 5–10) suorittamasi lukio-opinnot sisällytetään ammatilliseen perustutkintoon.
Ensimmäisenä lukuvuonna voit opiskella 3–5 ainetta. Seuraavina 2–3 lukuvuonna jatkat ylioppilaskirjoituksiin valitsemiesi aineiden opintojaksojen opiskelua, syventämistä ja kertaamista. Kirjoitat vähintään 5 ylioppilaskoetta hajauttaen ne 1–3 tutkintokerralle.
Kun suoritat kaksoistutkinnon, saat ammatillisen perustutkintotodistuksen sekä ylioppilastutkintotodistuksen. Voit valmistua ylioppilaaksi vasta, kun olet saanut ammatillisen perustutkinnon valmiiksi.
Ammatillisen perustutkinnon valmistuttua jatkat lukio-opintoja ja ylioppilaskirjoituksia aikuislukion opiskelijana ryhmässä EALD ja silloin myös opintojesi ohjaus siirtyy aikuislukion opinto-ohjaajalle.
Lukio-opinnoilla vahvistat jatko-opintovalmiuksiasi. Ammattikorkeakoulujen todistusvalinnassa huomioidaan sekä ammatillinen perustutkintotodistus että ylioppilastutkintotodistus. Yliopistojen todistusvalinnassa huomioidaan vain ylioppilastutkintotodistus.
Arvosanat ammatillisessa koulutuksessa ja lukio-opinnoissa
Ammattilukiolaisen YTO-opinnot
- Toiminta digitaalisessa ympäristössä 2 osp
- Taide ja luova ilmaisu 1 osp
- Työelämässä toimiminen 2 osp
- Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toiminta 1 osp
- Kestävän kehityksen edistäminen 1 osp
- Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet 1 osp
- Työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen 2 osp
- Fysiikka ja kemia 2 osp
- Yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen 2 osp
Jos opiskelet lukiossa yhteiskuntaoppia, fysiikkaa ja/tai kemiaa, tunnustetaan nämä sinulle osaksi ammatillista perustutkintoa. Lukion terveystiedon opinnot voidaan tunnustaa osaksi työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitämisen YTO-opintoja, mutta liikunnan osuus pitää myös ammattilukiolaisten suorittaa. Jos et opiskele lukiossa ruotsia, suoritat tämän YTO-opintoina. Jos et opiskele lukiossa matematiikkaa, suoritat tämän YTO-opintoina.
Lukio-opintojen opetustarjonta ammattilukiossa
Ammattilukiolaisen lukio-opinnot ovat ylioppilastutkintoon valmistavia opintoja. Ammattilukion opetusta tarjotaan Omnian neljässä toimipisteessä:
Kaikissa yllä mainituissa ammatillisissa toimipisteissä voit opiskella äidinkieltä tai S2-kieltä, englantia, ruotsia ja matematiikkaa. Muiden aineiden tarjonta vaihtelee toimipisteittäin.
Ammattilukion opintoja tarjotaan kahtena päivänä viikossa, joko aamupäivällä tai iltapäivällä. Tarkemmat aikataulut näet opintotarjottimelta.
Lukio-opintosi alkavat joissakin oppiaineissa starttiopintojaksolla. Starttiopintojaksoilla saat hyviä valmiuksia oppiaineesta, kehität oppiaineen taitoja ja opit tunnistamaan ja kehittämään itsellesi sopivia oppimisstrategioita.
Lukion lähiopetukseen ilmoittautuminen ja opintojaksojen suorittaminen
Ilmoittaudu lähiopintojaksoille lukion Wilmassa. Ammattilukion opinto-ohjaajat auttavat opintojaksovalintojen tekemisessä.
Selainosoite: wilma.omnia.fi
Kirjautuminen sisään
- Valitse Ammattilukion opintotarjottimelta opintojaksot, opetuspisteesi ja lukuvuosiryhmän mukaan riveiltä 1-11
- Opintojaksoille ilmoittautuminen: Opintotarjotin sivun ylhäällä > napauta Opintotarjottimeen tai valitse periodi etusivulta keskeltä alempaa.
- Kun olet tehnyt valintasi, napauta Takaisin etusivulle -painiketta (ylhäällä). Valintasi tallentuvat Wilmaan.
- Klikkaa lopuksi Kirjaudu ulos -painiketta (sivun ylhäällä, nimen vieressä)
- Et pysty itse valitsemaan kahteen kertaan samaa opintojaksoa lukuvuoden aikana.
Lähiopintojakson suorittaminen
- Lähiopetukseen osallistuminen on pakollista. Jos sinulle tulee liikaa poissaoloja, opintojakso keskeytyy ja joudut suorittamaan opintojakson uudelleen myöhemmin.
- Opintojakson ensimmäisellä tunnilla opettaja antaa opintojakson suorittamisohjeet ja arviointikriteerit. Jos et voi osallistua ensimmäiselle opetuskerralle, ole yhteydessä opettajaan ennen opintojakson alkua.
- Noudata opettajan antamia opintojakson suoritusohjeita. Joissakin aineissa opintojakson suorittamiseksi on tehtävä erilaisia osasuorituksia, kuten kuullunymmärtämiskoe, essee ja kirjallinen loppukoe. Jos sinulta jää osasuorituksia tekemättä, et voi saada opintojaksosta arvosanaa.
- Jos opintojaksosi on vaarassa keskeytyä esimerkiksi sairastumisen vuoksi, ilmoita välittömästi asiasta opettajalle ja neuvottele opintojakson mahdollisesta jatkamisesta.
- Periodi päättyy päättöviikkoon ja palautepäivään. Palautepäivät on ilmoitettu opintotarjottimessa. Muista aina tarkistaa periodin arvosanat Wilmasta Opinnot-välilehdeltä.
- Osallistu kokeeseen päättöviikolla. Päättöviikolla ei ole lukion oppitunteja, vaan ainoastaan kokeet. Koepäivät voit varmistaa Wilmasta. Ota kokeeseen mukaan oma kannettava tietokone akku täyteen ladattuna, kuulokkeet ja tarvittaessa vastausten suunnittelua varten kynä ja paperia.
Lukion verkko-opintoihin ilmoittautuminen ja opintojaksojen suorittaminen
Verkko-opintojaksot ovat aikaan ja paikkaan sitomattomia, verkossa suoritettavia opintojaksoja. Verkko-opintojaksoilla käytetään oppimisympäristönä Moodle-oppimisalustaa (moodle.omnia.fi), josta löydät opintojakson suorittamiseen liittyvät ohjeet sekä opintojakson materiaalit ja tehtävät.
Näin ilmoittaudut verkko-opintoihin
- Ilmoittaudu opintojaksoille Wilmassa. Voit ilmoittautua milloin vain lukuvuoden aikana, kuitenkin ennen vappua, jos haluat saada suorituksen viimeistään 5. periodin lopussa.
- Osallistu opintojaksoille oppimisympäristössä. Pääset Moodleen opintojaksoille Wilman opintojaksotarjottimilla olevista linkeistä tai Hae-toiminnolla Moodlessa.
Näin suoritat verkko-opintojakson
- Kirjaudu opintojaksolle ja lue huolellisesti opintojakson suoritusohjeet, sisällöt ja tehtävät.
- Ole opettajaan yhteydessä, jos haluat lisätietoa opinto- jakson suorittamisesta tai tehtävistä. Löydät opintojakson alueelta opettajan yhteystiedot.
- Opiskele opintojaksolla vähintään kolme viikkoa.
- Opintojakson loppukokeeseen voit osallistua vasta, kun olet tehnyt ja palauttanut kaikki tehtävät. Koe tehdään lähtökohtaisesti Tapiolassa päättöviikolla tai muulloin opettajan ohjeiden mukaisesti. Voit itse valita, millä päättöviikolla teet kokeen, mutta muista ilmoittaa opettajalle, mihin kokeeseen osallistut. Koepäivät löydät Moodlesta.
Uusintakokeet
Voit osallistua uusintakokeeseen, jos olet saanut hylätyn (4) arvosanan tai olet ollut sairaana varsinaisena koepäivänä ja olet ilmoittanut poissaolosta opettajalle koepäivän aamuna.
Jos sinulla on hyväksytty arvosana, jota haluaisit korottaa, voit kerran yrittää korottaa uusintakokeessa osallistumatta opetukseen. Varaudu todistamaan henkilöllisyytesi kokeen valvojalle.
Ilmoittaudu sitovasti uusintakokeeseen Wilmassa:
- Klikkaa Tentit-välilehteä
- Valitse opintojakso ja käytä Ilmoittaudu-painiketta sivun oikeassa reunassa.
Ammattilukion uusintakokeet ovat klo 13–16 Tapiolassa, Itätuulenpiha 1, 2. krs. Uusintakokeiden päivämäärät voit tarkistaa sivulta Aikuislukion lukuvuoden aikataulu.
Uusintakokeiden oppiaineet ja luokat näet toisen kerroksen fläppitaululta. Verkko-opintojakson uusintakokeesta sovit opintojakson opettajan kanssa.
Arviointi
Opintojaksojen arviointi
Valtakunnalliset pakolliset ja valinnaiset opintojaksot arvioidaan numeroarvosanalla. Koulukohtaisten opintojaksojen arvioinnista päätetään tarkemmin oppiainetasolla.
Oppiaineen oppimäärän arviointi
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten valinnaisten opintojaksojen aritmeettisena keskiarvona.
Osaamisen tunnustaminen YTO-opintoihin tehdään sitten, kun kaikki kyseisen oppiaineen lukio-opinnot on suoritettu.
Arvosanan korottaminen
Opiskelija voi yrittää korottaa hyväksyttyä arvosanaa lähiopetuksessa, kun opintojakso esiintyy tarjottimella seuraavan kerran tai verkko-opintoina. Opiskelija voi myös neuvotella hyväksytyn arvosanan korottamisesta aineenopettajan kanssa.
Vilppi
Vilpistä tai sen yrityksestä opintojakson kokeessa tai osasuorituksissa seuraa opintojakson keskeytyminen. Opiskelijan opintojakson arviointi keskeytyy, eikä opiskelijalla ei ole oikeutta osallistua uusintakokeeseen.
Ammattilukion opetusaineet
Tarvitset kaikilla lukion opintojaksoilla oman kannettavan tietokoneen, langallisen hiiren ja langalliset kuulokkeet. Lisäksi muistiinpanovälineet: ruutuvihko, kyniä (värikyniä tai yliviivaustusseja), pyyhekumi ym.
Omnian opiskelijana saat tietokoneen, jota voit hyödyntää myös ammattilukio-opinnoissasi.
Oppivelvollisuuden ja maksuttomuuden piiriin kuuluvat opiskelijat saavat maksutta tietokoneen, laturin ja suojapussin. Ammattilukiolaisena saat lisäksi digitaaliset lukion oppikirjalisenssit. Muut opiskelijat hankkivat oppikirjat itse. Kaikki opiskelijat hankkivat itse langalliset kuulokkeet.
Näet oppiaineiden opintojaksot lukion Wilmassa välilehdellä Opetussuunnitelma.
Ammattilukio-opintojen keskeyttäminen
Lukio-opinnot voi keskeyttää milloin tahansa ammatillisen perustutkinnon suorittamisen aikana.
Huomioithan, että lukio-opinnot etenevät hitaammin, kuin ammatilliset YTO-opinnot. Jos keskeytät lukio-opinnot, joudut täydentämään ammatillisia YTO-opintoja. Mikäli harkitset lukio-opintojen keskeyttämistä, keskustele aina oman ammattilukion opinto-ohjaajasi kanssa.
Lukio-opintojen jatkaminen uudelleen ammatillisen tutkinnon suorittamisen aikana on mahdollista aina uuden lukion periodin alussa. Jos keskeytät aloittamasi lukio-opinnot tai et osallistu ylioppilaskirjoituksiin, voit jatkaa lukio-opintoja aikuislukiossa vielä ammattiin valmistumisen jälkeen.
Ylioppilastutkinto
Ylioppilastutkinto muodostuu 5 kokeesta. Jokainen suorittaa äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävän kokeen.
Kokelaan valinnan mukaan suoritetaan vähintään kolme koetta seuraavista:
- matematiikka
- toinen kotimainen kieli
- vieras kieli
- reaaliaine.
Lisäksi kokelas päättää itse, minkä viidennen kokeen suorittaa, esimerkiksi toisen reaaliaineen kokeen tai vieraan kielen.
Osallistu myös ammattilukion ylioppilaskirjoituksien infotilaisuuteen. Tarkistainfotilaisuuksien ajankohdat.
Ylioppilastutkinnon aloittaminen ja hajauttaminen
Sinulla pitää olla abistatus, kun ilmoittaudut kirjoituksiin.
Ammattilukiolaisena opinnoista tulee olla suoritettuna puolet eli 90 osp 180 osp:n laajuisista opinnoista ennen kirjoitusten aloittamista.
Ammattilukion opinto-ohjaaja tarkistaa abistatuksen täyttymisen ennen kirjoituksiin ilmoittautumista.
Suomi toisena kielenä -ylioppilaskokeeseen saa osallistua, kun opiskelija on suorittanut pakolliset S2-opintojaksot.
Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen ammattilukiossa
Lukion Wilmassa näet tutkintokertojen ilmoittautumisajat ja ohjeet. Seuraa lukion Wilman tiedotteita ja viestejä.
Yo-kirjoituksiin ilmoittaudutaan ammattilukion opinto-ohjaajille. Kevään ja syksyn tutkintokerroille tulee ilmoittautua erikseen.
Erityisjärjestelyt ja vieraskielisyys
Jos epäilet lukivaikeutta tai haluat hakea vieraskielisyyden huomioon ottamista, ole hyvissä ajoin ennen kirjoitusten aloittamista yhteydessä aikuislukion erityisopettajaan.
Ammattilukiosta valmistuminen
Valmistuttuasi kaksoistutkinnosta saat kaksi tutkintotodistusta, ammatillisen perustutkintotodistuksen ja ylioppilastutkintotodistuksen. Vaikka olisit kirjoittanut hyväksytysti 5 ainetta, et voi saada yo-tutkintotodistusta ennen kuin ammatillinen perustutkintosi on valmis.
Jos haluat saada ylioppilastutkintotodistuksen syksyn tai kevään ylioppilasjuhlassa, pitää ammatillisen perustutkinnon valmistua noin 1,5 kk ennen yo-juhlia. Perustutkinnon valmistuminen tarkoittaa sitä, että kaikki näytöt ja kurssit on suoritettu ja nämä on arvioitu.
Jos olet hakenut kevään tai syksyn korkeakouluhaussa, tulee ammatillisen perustutkinnon valmistua syksyllä yleensä lokakuun loppuun mennessä ja keväällä maaliskuun loppuun mennessä, jotta olet mukana korkeakoulujen todistusvalinnassa.
Opettajat
Voit olla lukion opettajiin yhteydessä sähköpostitse tai lähettämällä heille viestin Wilman kautta. Sähköpostiosoitteet ovat muodossa etunimi.sukunimi@omnia.fi.
Opettajien nimet löydät sivulta Aikuislukiossa opiskelu.
Opettajaan voit olla yhteydessä, kun asiasi koskee
- opintojaksojen suoritusjärjestystä
- läsnäolo/poissaolo oppitunneilla
- opintojaksojen sisältöjä ja vaatimuksia
- koejärjestelyjä
- opintojaksojen arviointia
- ainekohtaista ylioppilasvalmennusta ja jatko-opintoja
- opintojaksojen oppimateriaaleja.
Ammattilukion opinto-ohjaus, erityisopettaja ja erityinen tuki
Opintojesi edistymistä tukee ammattilukion opinto-ohjaaja sekä tarvittaessa erityisopettaja.
Ammattilukion opinto-ohjaus
Lukio-opintojasi ohjaa nimetty ammattilukion opinto-ohjaaja. Häneltä saat ohjausta:
- lukio-opintojen suunnittelussa
- ylioppilastutkinnon suunnittelussa ja ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisessa
- lukio-opintojen tunnustamisessa ammatilliseen tutkintoon
- urasuunnittelussa ja jatko-opintoihin hakeutumisessa
- lukio-opintojen lopettamisessa tai opiskelun keskeytymisen uhatessa
- opiskelun ongelma- tai pulmatilanteissa.
Sinulla on mahdollisesti kaksi opinto-ohjaajaa: ammatillisen tutkinnon opinto-ohjaaja ja ammattilukion opinto-ohjaaja.
Opinto-ohjaajat ja ammatilliset vastuuopettajat ohjaavat kaksoistutkinnon suorittamisessa.
Ammatillinen vastuuopettajasi päivittää yhdessä sinun kanssasi henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi (HOKS). HOKS:issa huomioidaan ammatillisten opintojen ja lukio-opintojen yhteensovittaminen.
Opinto-ohjaajat toimipisteittäin
Kirkkokatu 16 ja Kirkkonummi
Tiina Vanhala, 040 482 0762, tiina.vanhala@omnia.fi
Lakelankatu
Hanna Kouki, 040 126 4832, hanna.kouki@omnia.fi
Lehtimäentie 1 A
Saija Pellinen, 040 126 4957, saija.pellinen@omnia.fi
Lehtimäentie 1 B ja C
Kati Heikkinen, 040 126 4940, kati.heikkinen2@omnia.fi
Leppävaara
Eeva-Riitta Kangasmetsä, 040 126 4862, eeva-riitta.kangasmetsa@omnia.fi
Suomenoja
Tiina Vanhala, 040 482 0762, tiina.vanhala@omnia.fi
Erityisopettaja ja erityinen tuki
Erityisen tuen tarpeesta lukio-opinnoissa voit olla yhteydessä ammattilukion erityisopettaja Merja Moliisiin.
Erityisopettajaan voit olla yhteydessä, kun haluat:
- keskustella oppimiseen ja opiskelun tukeen liittyvistä asioista
- laatia lukion oppimisen tuen suunnitelman esim. lukitestien tai aiemmin todettujen oppimisvaikeuksien perusteella
- saada ohjausta ja harjoitusta tehokkaissa oppimis- ja opiskelustrategioissa
- saada tukea opintoihin
- tarvitset pientilaa kokeisiin.
Yhteyden erityisopettajaan saat Wilmassa, sähköpostilla osoitteesta merja.moliis@omnia.fi tai puhelimitse numerosta 040 653 7509.
Aikuislukion erityisopettaja Annette Paavola auttaa, kun haluat hakea erityisjärjestelyitä, kuten lisäaikaa ylioppilastutkintoa varten ja/tai vieraskielisyyden huomioon ottamista ylioppilastutkinnossa. Häneen voit olla yhteydessä annette.paavola@omnia.fi tai Wilman kautta.
Tukipajat
Kaikille ammattilukiolaisille avoimet pajat ovat maanantaisin Lehtimäentiellä (Le1A073a) klo 13-16 ja Leppävaarassa keskiviikkoisin (up11c114) klo 14-16.
Ammattilukion lukuvuoden aikataulu
Lukio-opinnoissa noudetaan Espoon aikuislukion aikatauluja. Tarkemmat aikataulut löydät sivulta Omnian lukuvuoden tärkeät ajat.
Maksuttomuus kaksoistutkinnossa
Lukion oppimäärään kuuluvien opintojen suorittaminen samanaikaisesti ammatillisen perustutkinnon kanssa kuuluu maksuttomuuden piiriin. Oikeus maksuttomaan koulutukseen päättyy, kun olet suorittanut ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon tai sen vuoden lopussa, kun täytät 20-vuotta.
Oppivelvollisuuden ja maksuttomuuden piiriin kuuluvat voivat suorittaa maksuttomasti viisi yo-koetta. Jos jokin näistä viidestä yo-kokeesta hylätään, on ensimmäinen uusiminen maksutonta.
Ammattilukion sanastoa
Tutustu alla lukiossa käytettävään sanastoon.
Tärkeitä termejä
- Lukion päättöviikko ja palautepäivä - Päättöviikolla osallistutaan kunkin oppiaineen kokeeseen tai osoitetaan muutoin osaamista; palautepäivänä voi kysyä arvioinnista.
- Lähi-, hybridi-, etä- ja verkko-opetus - Opintoja voit suorittaa paikan päällä tai verkko-opetuksessa.
- Opetussuunnitelma eli tuntijako - Määrittelee, minkä mukaisesti opintoja lukiossa järjestetään ja mitä lukiolaisen on vähintään opiskeltava. Opiskelijan tavoitteena on lukion oppimäärän ja/tai ylioppilastutkinnon suorittaminen.
- Opintojakso - Opintojaksoja on laajuudeltaan 1 op – 3 op. Ammattilukiossa on myös 4 op:n yhdistelmä- opintojaksoja. Opintojaksoja on sekä pakollisia että valtakunnallisia tai paikallisia valinnaisia.
- Opintopiste, op - Suorittamiesi opintojen mittayksikkö lukiossa.
- Osaamispiste, osp - Ammatillisten opintojen suoritukset merkitään osaamispisteinä.
- Osaamisen tunnustaminen (ostu) - Lukio-opintoja tunnustetaan osaksi ammatillista perustutkintoa .
- Opintotarjotin - Opintotarjottimesta ilmenee opintojaksojen toteutuminen periodeittain. Verkko-opinnoille on oma tarjotin. Tarjottimet löydät kotisivuilta ja Wilmasta, jossa opintojaksot valitaan.
- Periodi - Periodi on n. 8 viikon pituinen opintojakson suoritusaika. Lukuvuoden aikana on 5 periodia. Lukion opintojen ja ammatillisten opintojen periodit vaihtuvat eri aikaan.
- Reaaliaine - lukion lukuaineet, pois lukien matematiikka ja kielet.
- Starttiopintojakso - Peruskoulun oppimäärää kertaava lukion valinnainen opintojakso.
- Vastuuopettaja - Aikuislukion opettaja, joka lähiohjaa tutkinto-opiskelijoita.
- Ylioppilaskirjoitukset - Ylioppikirjoitukset järjestetään vuosittain keväällä ja syksyllä. Ylioppilaskirjoitukset ovat valtakunnallinen koe.
- Ylioppilastutkinto - Ylioppilastutkinto valmistuu, kun ammatillinen perustutkinto ja vähintään viiden (5) ylioppilastutkintoaineen kokeet on suoritettu.
- YTO-opinnot - Kaksoistutkinnossa suoritettavaan ammatilliseen perustutkintoon kuuluvat yhteiset tutkinnon osat. YTO-opinnot koostuvat pakollisista opinnoista (26 osaamispistettä) ja valinnaisista opinnoista (9 osaamispistettä).