Hyppää pääsisältöön

Ammatillinen opiskelu oppisopimuksella

Oppisopimus
Opitko parhaiten työtä tehden? Haluatko soveltaa oppimaasi suoraan työtehtävissä? Oppisopimuksella voi suorittaa minkä tahansa ammatillisen tutkinnon tai lyhyempiä osia, syventää osaamistasi alasi erityisosaajana tai esim. esihenkilönä.

Tietoa oppisopimuksesta

Kun opiskelet oppisopimuksella hankit samanaikaisesti työkokemusta, ammatillisia verkostoja ja kehität ammattitaitoasi. Saat palkkaa tehdystä työstä ja todistuksen osaamisestasi.

Oppisopimus voidaan solmia, jos

  • sinulla on tutkintoon soveltuva työpaikka ja työtehtävät 
  • sinulla on uusi tai jo olemassa oleva työsuhde
  • sinulla on vähintään 25 tuntia viikossa työaika 
  • sinulla on vähintään työehtosopimuksen mukainen tai muutoin kohtuullinen palkka 
  • työnantaja haluaa kouluttaa sinut oppisopimuksella.

Oppisopimus sopii moneen tilanteeseen

Oppisopimuskoulutukseen voit hakeutua heti peruskoulun jälkeen tai milloin tahansa myöhemmin. Oppisopimuskoulutus sopii moniin eri tilainteisiin ja se voi olla myös kuntoutujan tie työelämään tai uusiin tehtäviin.

Lisäkoulutus ja syventävät opinnot

Voit sekä laajentaa että syventää osaamistasi oppisopimuksella. Perustutkintojen lisäksi valikoimassa on eri alojen ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Voit myös opiskella pienempiä osia tutkinnosta, osaamistarpeen ja tilanteen mukaan. Oppisopimus tarjoaa esimerkiksi monia mahdollisuuksia asiantuntija- ja esimiestehtävissä toimiville.

Alanvaihto tai uusi työ

Oppisopimuksella opiskelu antaa työntekijälle teorian ja käytännön opit kätevästi samassa paketissa. Oppisopimus sopii hyvin sinulle, alanvaihtaja tai muuten vain uusi työntekijä, silloin kun haluat kehittää ammattitaitoasi kouluttautumalla lisää.

Kesken jääneet opinnot tai puuttuva pätevyys

Oppisopimus sopii vaihtoehdoksi myös silloin, kun haluat suorittaa loppuun kesken jääneen tutkinnon. Jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jossa otetaan huomioon aiemmat opinnot ja osaaminen. Joihinkin työtehtäviin tarvitaan pätevyys, eli tulee olla suorittanut tietyn tutkinnon. Oppisopimuksella opiskelu käy näihin tilanteisiin erittäin hyvin.

Kesätyö tai muu lyhyt työjakso

Oppisopimuksen voit solmia myös lyhyeksi ajaksi, esimerkiksi kesätöiden yhteyteen. Edellytyksenä on, että kesätyöt liittyvät opiskeltavaan alaan ja työpaikalla on mahdollisuus suorittaa tutkinnon edellyttämiä työtehtäviä.

Oppisopimuksella opiskelu

Oppisopimus solmitaan työnantajan, opiskelijan ja koulutuksen järjestäjän kesken. Perustutkintojen opiskelu oppisopimuksella on sinulle maksutonta. Työpaikalla sinua ohjaa tehtävään valittu työpaikkaohjaaja. Työpaikkaohjaajana voi toimia esimerkiksi esimies tai muu työpaikan työntekijä.

Kun opiskelet oppisopimuksella, opit monipuolisissa työtehtävissä ja aidoissa työtilanteissa. Oppisopimuksella opiskeluun kuuluu myös teoriaopintoja oppilaitoksessa, joihin osallistut muutamia kertoja kuukaudessa. Oppilaitoksessa suoritettavat opinnot tukevat työtehtäviäsi ja pääset soveltamaan opittua heti käytäntöön. 

Oppisopimuksella suoritetun tutkinnon jälkeen sinulla on samat jatko-opintokelpoisuudet korkeakouluihin, kun muilla suoritustavoilla suoritetun tutkinnon jälkeen.

Hakeutuminen

Me Omniassa olemme sinua varten – ota yhteyttä InfoOmniaan ja kartoitetaan yhdessä tilanteesi ja mahdollisuutesi oppisopimuskoulutukseen.

Täytä esitietolomake (wilma.omnia.fi) sen jälkeen, kun olet ollut yhteydessä opettajaan, joka solmisi oppisopimuksen. Valitse työ- ja virkasuhde -lomake ja hakemuksen käsittelijäksi se opettaja, jonka kanssa olet sopinut mahdollisesti alkavasta koulutuksesta.

Haluatko kuulla lisää?

Järjestämme oppisopimusinfoja Teamsissa - tule mukaan kuulemaan lisää oppisopimuksen mahdollisuuksista!

Katso tulevat tilaisuudet
Takaisin ylös