Koulutuksen kuvaus
Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto antaa valmiudet ammatilliseen työskentelyyn mielenterveys- ja päihdetyössä asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa.
Opit toimimaan asiakaslähtöisesti eettisten toimintaperiaatteiden mukaisesti, tuntemaan alan tietoperustan ja työmenetelmät sekä hyödyntämään tietotaitoasi työssä. Myös erilaiset palvelujärjestelmät ja alan lainsäädäntö tulevat koulutuksessa tutuiksi.
Koulutus antaa eväitä vaikeiden kysymysten kohtaamiseen ja luottamuksen luomiseen sinun ja asiakkaasi välille. Valinnaisilla tutkinnon osilla voit syventää osaamistasi erilaisiin työskentelymenetelmiin asiakkaiden, toimijoiden ja yhteisöjen kanssa.
Koulutuksen suoritettuasi voit toimia asiakastyössä ehkäisevässä, kuntouttavassa, hoidollisessa, toipumista edistävässä, haittoja vähentävässä tai asumispalveluja tukevassa työssä sosiaali- ja terveysalalla. Voit tehdä työtä esimerkiksi kuntien, yksityisten yritysten tai järjestöjen tarjoamissa palveluissa. Työpaikkasi voi olla sairaala, vankila, päihde-, mielenterveys-, nuoriso- ja lastensuojelutyö sekä vapaaehtoistoiminnan alue.
Koulutuksen tiedot
Mitä valmiuksia tarvitset?
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille, työttömyysuhan alaisille ja toistaiseksi lomautetuille työllisyyspalveluiden asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa.
Tutkinnon suorittaminen vaatii työ- tai harjoittelupaikan. Tutkinnossa vaadittava osaaminen arvioidaan työpaikalla tehtävissä työtehtävissä. Hakeudut sinua kiinnostavaan työpaikkaan tutkinnon suorittamisen ajaksi. Koulutus sopii sinulle, jos sinulla on jo aiempaa kokemusta alan työtehtävistä.
Koulutukseen osallistuvan tulee täyttää tutkinnon terveydentilavaatimukset. Tutustu terveydellisiin vaatimuksiin terveys- ja hyvinvointialalla (opintopolku.fi).
Koulutuksen kesto
Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 1 vuoden. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.
Toteutus
Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työelämässä oppimisesta. Työelämässä oppimisen aikana noudatetaan työpaikan normaaleja työaikoja.
Hakeutuminen
Koulutukseen haetaan TE-palvelujen kautta.