Hyppää pääsisältöön

Uuden ammatillisen opiskelijan infopaketti

Tervetuloa omnialaiseksi uusi opiskelija! Huippua, että olet valinnut Omnian antamaan suunnan tulevaisuudellesi. Jotta kaikki sujuu hyvin ensimmäisenä opiskelupäivänäsi, perehdythän alla oleviin ohjeisiin ja linkkeihin.

Tällä sivulla on tärkeää tietoa ja linkkejä, jotka sinun on hyvä tietää hieman ennen opintojesi alkua ja ensimmäisten viikkojen aikana. Huomaathan erityisesti ennen opintoja tehtävät asiat, kuten täytettävät lomakkeet ja Omnia-tunnuksen aktivoiminen.

InfoOmnia auttaa ja tukee sinua koko opintojen ajan. Tutustu InfoOmniaan.

Opintojen aloitus

Tiedot opintojen aloitukseen liittyen löydät sähköpostiisi tulleesta valintailmoituksesta ja ammatillisen koulutuksen lukuvuoden ajoista.

Katso myös Omnian lukuvuoden tärkeät ajat.

Opiskelijan sivut

Muun muassa lukuvuoden ajat, järjestyssäännöt, järjestelmät ja opiskelijatoiminnan tiedot löydät Omnian opiskelijan sivuilta.

Opiskelupaikan vastaanottaminen

Huolimatta siitä, mitä kautta hait koulutukseen, muista ottaa opiskelupaikkasi vastaan.

Omnian käyttäjätunnuksen aktivointi

Saat käyttäjätunnuksen eli opiskelijanumeron ja väliaikaisen salasanan sähköpostitse lähempänä opiskelujen alkua. Saatuasi viestin voit aktivoida tunnuksesi ja luoda salasanasi osoitteessa oma.omnia.fi.

Katso ohjeita käyttöönottoon ja käyttöön (it.omnia.fi) sekä tietoa tunnuksen käytöstä (it.omnia.fi).

Huoltaja aktivoi omat Wilma-tunnukset (it.omnia.fi) vasta opiskelijan aktivoitua omat tunnuksensa.

Täytettävät lomakkeet

Muistathan täyttää nämä tärkeät lomakkeet Wilmassa mielellään jo ennen ensimmäistä koulupäivääsi.

  • Opiskelijan perustietolomake ja liitteet-lomakkeesta löytyvät keskeiset tietosi, kuten omat opiskelutiedot, yhteystiedot ja tärkeät yhteyshenkilöt. Tarkista ja päivitä tietosi. Lomake löytyy Wilman Lomakkeet-sivulta.
  • Urasuunnitelmalomakkeella kartoitetaan omia tulevaisuuden tavoitteitasi ja suunnitellaan, miten tavoitteisiin päästään. Urasuunnittelu alkaa heti opintojen alussa ja sitä jatketaan koko opintojen ajan yhdessä vastuuopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa. Täytä lomake ennakkoon ennen henkilökohtaistamiskeskustelua. Lomake löytyy Wilman Ohjaus ja tuki-sivulta.
  • Opiskeluvalmiuksien tunnistuslomakkeen avulla kartoitetaan opiskeluvalmiuksiasi. Lomakkeen tietoja käytetään ohjauksen ja tuen suunnitteluun yhdessä sinun, huoltajasi, vastuuopettajasi ja tarvittaessa erityisopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa. Täytä lomake yhdessä huoltajasi kanssa. Lomake löytyy Wilman Ohjaus ja tuki-sivulta.

Opintojen suunnittelu ja henkilökohtaistaminen

Suunnittelet yhdessä vastuuopettajasi kanssa tarpeitasi vastaavan opintopolun. Yksilöllinen suunnitelmasi kirjataan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaan (HOKS).

Tuo mukanasi HOKS-keskusteluun voimassaoleva kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai kuvallinen KELA-kortti) sekä aiempien opiskelu- ja työtodistuksiesi alkuperäiset kappaleet.

Lue lisää henkilökohtaistamisesta ammatillisessa koulutuksessa ja HOKS-keskusteluun valmistautumisesta.

Lukujärjestykset ja poissaolot

Lukujärjestyksen löydät Wilmasta Työjärjestys-otsikon alta. Lukujärjestykseen pääset perehtymään vasta HOKS-keskustelujen jälkeen.

Mikäli et pysty osallistumaan lukujärjestyksen mukaiseen opetukseen, ilmoita poissaolostasi Wilmassa tai suoraan puhelimitse vastuuopettajallesi.

Tukea opiskeluun ja elämään

Opinnoissa, erilaisissa elämäntilanteissa ja hyvinvointiin liittyvissä asioissa sinua auttaa joukko ammattilaisia.

Katso kaikki opiskelijoille suunnatut tuki- ja ohjauspalvelut.

Opiskelijan edut, tuet ja oikeudet

Opiskelijalla on erilaisia oikeuksia ja mahdollisuuksia hakea korvauksia ja tukia sekä saada etuja opiskellessaan Omniassa. Näitä ovat mm. opintotuki, opiskelijakortti sekä matkustuksen tuet. Tutustu tarkemmin opiskelijan etuihin, tukiin ja oikeuksiin.

Opiskelijaruokailu

Ruokailussa tarvitset viivakoodillisen henkilökortin, joka voi olla esimerkiksi Kela-, henkilö- tai ajokortti. Kortin on oltava mukana ensimmäisestä opiskelupäivästä alkaen. Etuus ei koske ammattitutkinnossa- tai erikoisammattitutkinnossa eikä oppisopimus- tai työvoimakoulutuksessa opiskelevia.

Lue lisää Omnian opiskelijaravintoloista.

Turvallisuus

Opiskelu- ja työympäristön turvallisuuden tehostamiseksi ulko-ovet ovat lukittu ja kulku tiloihin tapahtuu ovikoodilla, jonka saat opettajaltasi. Ovikoodia ei saa luovuttaa muille.

Tavoitteenamme on, että jokainen tiloissa työskentelevä, opiskeleva tai vieraileva henkilö tuntee olonsa turvalliseksi. Turvallisuustoiminta on kaikissa Omnian toimipisteissä yhtenäistä. Ennakoinnilla pyrimme minimoimaan tapaturmat ja turvallisuusriskit. Tutustu turvallisuuteen Omniassa.

Sähköinen opintotoimisto

Sähköisestä opintotoimistosta voit tilata erilaisia todistuksia ja matka-alennuslomakkeita kuten opiskelutodistuksen tai julkisissa kulkuvälineissä opiskelija-alennukseen oikeuttavia todistuksia.

Keskeiset yhteystiedot ja viestintä

Opiskelijan tärkein yhteyshenkilö on vastuuopettaja. Hänen ja muiden keskeisten yhteyshenkilöiden ajantasaiset tiedot löydät Wilmasta (wilma.omnia.fi). Wilma on myös huoltajille tärkein viestintäkanava.

Wilman kautta sinulle tiedotetaan opintojen ajan tärkeimmistä asioista. Omnian opiskelijoille lähetetään myös Wilmassa opiskelijoiden oma uutiskirje Omnis, jossa on kootusti ajankohtaisia uutisia, tapahtumia ja tietoja Omniasta. Voit myös seurata Omniaa somessa.

Jos et tiedä mihin olla yhteydessä, InfoOmnia auttaa sinut eteenpäin. Tutustu InfoOmniaan.

 

Takaisin ylös