Hyppää pääsisältöön
Koronaohjeet Omniassa

Finnjävelin Salongissa työskentelevälle Awalle ihmiset ovat voimavara

Blogi | 22.12.2021
Tarjoilijan koulutuksessa opiskeleva Awa Camara napattiin suoraan PRO-Gaalasta helsinkiläisen huippuravintola Finnjävelin Salongin riveihin. Camara vaihtoi oppilaitoksessa opiskelun oppisopimukseen, kun Finnjävelin Salongin ravintolapäällikkö Otto Sovelius pyysi Camaran töihin. Camaralle ammatilliset opinnot ovat mahdollistaneet etenemisen uralla.
Awa Camara pitää viinilasia ylhällä valon edessä. Kädessään hänellä on valkoinen liina.

Awa Camara työskenteli syksyllä 2021 muiden Omnian tarjoilijaopiskelijoiden tavoin PRO-Gaalassa. Tapahtumassa oli vieraana ravintola Finnjävelin Salongin ravintolapäällikkö Otto Sovelius, johon Camaran osaaminen ja rento asenne tekivät vaikutuksen. Hän palkkasi Camaran Finnjävelin Salonkiin oppisopimuksella ja Camaran ura otti ison harppauksen eteenpäin.

Vaikka Finnjävelin Salonki on Michelin-tähden ansainnut ravintola, ei palvelu ole jäykkää. Sovelius kuitenkin odottaa, että perustyö tehdään täydellisesti. Kaikki sen päälle tuleva on kiinni ihmisen luonteesta ja kehittyy ammattitaidon myötä.

”Itseäni ei kiinnosta niinkään paperit vaan oikeanlainen asenne. Se, miten esiintyy asiakkaiden edessä, sillä tämä on teatteria kaikki. Awa oli luonteva, hauska ja hymyilevä. Se tekee vaikutuksen”, Sovelius kertoo.

Ravintola-alalla on aina uutta opittavaa

Vaikka Soveliukselle tutkintotodistusta tärkeämpää on oikea asenne työhön, kannustaa hän kouluttautumaan läpi uran.
 
Sovelius valmistui itse ravintolakoulusta vuonna 2000. Tuolloin koulutus piti sisällään kaikki hotelli- ja ravintola-alan perustehtävät siivouksesta hotellin respaan. Koulutusten sisällöt ja erikoistumismahdollisuudet ovat muuttuneet kahdessakymmenessä vuodessa ja yhä suurempi osa oppimisesta tapahtuu työelämässä.

”Koen, että koulun jälkeen ensimmäinen puoli vuotta työelämässä opetti enemmän kuin itse koulu, mutta siitä sai hyvän pohjan ja itseluottamusta. 17-vuotiaana nulikkana jo tiesin, että tämä on se mitä haluan tehdä ja edelleen yli 40-vuotiaana olen samaa mieltä. Tämä on upea ala”, Sovelius kertoo.

Uransa aikana Sovelius on suorittanut Viinimestarin erikoisammattitutkinnon sekä WSET Level 3 Award in Wines -koulutuksen. Hän myös haki baarimestarin koulutukseen, mutta koulutus jouduttiin kuitenkin perumaan.

Raskaassa työssä on parasta ihmiset

Oppisopimuksella opiskelu mahdollistaa täysipäiväisen työskentelyn ja Finnjävelin Salongin kaltainen huippuravintola on hieno paikka oppia käytännön työtä. Kovan luokan ammattilaisista on huutava pula ja Soveliuksen mukaan aivovuoto ravintola-alalta on suurta. Finnjävelin Salongissa tehdäänkin töitä ravintola-alan tulevaisuuden eteen.

”Meidän tehtävämme on jättää jälkipolville perintö ennen kaikkea suomalaisen perinneruoan ja fine diningin muodossa. Yritämme parhaalla mahdollisella tavalla opettaa nuoremmalle polvelle, kuinka asioita tehdään ja sisukkuutta, sillä tällä alalla ei saa mitään ilmaiseksi parhaissa paikoissa”, Sovelius toteaa.

Ravintola-alalla päivät ovat yleensä pitkiä ja työ raskasta. Camaralle asiakkaat ovat voimavara, joka saa jaksamaan raskaimmatkin päivät. Finnjävelin Salongissa asiakkaista puhutaan vieraina ja palvelun tulee olla sen mukaista.

”Ne on ne vieraat, jotka motivoivat ja saavat jatkamaan joka päivä,” Camara kuvailee.

Isän opit auttavat kohtaamaan jokaisen asiakkaan arvostaen

Camara hakeutui aikoinaan ravintola-alalle isänsä jalanjäljissä.

”Isä aina opetti minua kokkaamaan. Kun hän kuoli, oli tärkeää jatkaa kokkaamista ja näyttää hänelle, että pystyn tähän, vaikka hän ei olisi enää näkemässä”, Camara kertoo.

Tarjoilijan työssä Camara kertoo kohtaavansa päivittäin erilaisia ihmisiä. Ammattitaitoa on osata palvella jokaista parhaalla mahdollisella tavalla. Isältä saadut opit näkyvät päivittäin Camaran työssä.

”Hän opetti aina olemaan kunnioittava muita ihmisiä kohtaan, vaikka he olisivat millaisia. Se on tässä ammatissa tärkeää”, Camara toteaa.

Camaran tavoitteena on ollut edetä uralla ja ammatilliset opinnot ovat mahdollistaneet työllistymisen huippuravintolaan.

”Tämä on iso saavutus ja olen todella ylpeä itsestäni, että olen edennyt tähän oman luonteeni ja ammatillisuuteni avulla”, Camara toteaa. 

Haluaisitko työllistyä ravintola-alalle?
Tutustu Omnian ravintola-alan koulutuksiin
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö
Työllisyys