Hyppää pääsisältöön

Yhteishaku alkaa 20. helmikuuta – Omniassa tarjolla yli 20 ammatillista perustutkintoa

Uutinen | 15.02.2024
Perusopetuksen jälkeisen koulutuksen yhteishaku alkaa 20.2. ja se jatkuu 19.3.2024 asti. Yhteishaku on suunnattu niin oppivelvollisille kuin muillekin ilman toisen asteen tutkintoa oleville hakijoille. Tutkintoon valmentava TUVA-koulutus laajenee Kirkkonummelle.

Yhteishaussa on mahdollista hakea Omnian yli 20 ammatilliseen perustutkintoon sekä tutkintokoulutukseen valmentavaan TUVA-koulutukseen. Tarjolla on yli 1700 aloituspaikkaa, joilla Omnia varmistaa Espoon, Kirkkonummen ja Kauniaisten kaikille oppivelvollisille opiskelupaikan.

Omnian kaksoistutkintoon ei ole erillistä hakukohdetta yhteishaussa. Kaikki ammatilliseen perustutkintoon valitut voivat ilmoittautua ilman keskiarvorajaa lukio-opintoihin ja suorittaa ylioppilastutkinnon. Omnia on urheiluoppilaitos, ja  myös huippu-urheilijoille on varattu opiskelijapaikkoja ja heidän opiskeluaan urheilun rinnalla tuetaan kaikissa tutkinnoissa.

Yhteishaun kanssa samaan aikaan järjestetään haku Omnian englanninkielisiin ammatillisiin perustutkintoihin. Ympäri vuoden auki olevassa jatkuvassa haussa ammatillisiin tutkintoihin voivat hakeutua myös alanvaihtajat.

Kirkkonummella alkaa TUVA-koulutus

Tutkintokoulutukseen valmentavasta TUVA-koulutuksesta on tullut suosittu vaihtoehto peruskoulun päättävien jatkokoulutusväylänä. Omnian uutena avauksena syksyllä 2024 alkaa Kirkkonummella oma ryhmänsä. TUVA-koulutuksessa opiskelija voi vahvistaa opiskeluvalmiuksiaan, miettiä uravalintaansa ja tutustua eri jatko-opintomahdollisuuksiinsa sekä suorittaa toisen asteen opintoja. 

Yksilöllistä ohjausta opintoihin

Jokaisen opiskelijan opiskelupolku suunnitellaan Omniassa yhdessä vastuuopettajan ja opinto-ohjaajan kanssa omiin lähtökohtiin ja tavoitteisiin sopivaksi. Uraohjauksella tuetaan ammatillista kehittymistä sekä työllistymistä ja jatko-opintoihin siirtymistä. Amk-väylän valitsevat opiskelijat voivat sisällyttää perustutkintoonsa korkea-asteen opintoja ja siirtyä sujuvammin ammattikorkeakouluun.

”Ammatillinen koulutus on helmi väylänä jatko-opintoihin ja tietoa tästä tulisi jakaa enemmän jo peruskoulussa. Ammatillisessa koulutuksessa polut kohti työelämää tai jatko-opintoja rakentuvat yksilöllisesti opiskelijan valintojen kautta. Jokaista tulee kannustaa löytämään itseään innostava polkunsa, se on tärkein tekijä opiskelun onnistumisessa”, kertoo johtava rehtori Maija Aaltola.

Ammatillisen koulutuksen suorittaneille on työtä tarjolla

Omniassa ammatillista koulutusta suunnitellaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa. Työpaikoilla oppimista kuuluu jokaisen opintoihin ja moni opiskelija työllistyy jo opintojensa aikana oppisopimuksella alueen yrityksiin.

Työvoiman tarve on monilla aloilla suuri ja yrityksissä on tarve ammattiosaajille. Työvoimabarometrin mukaan pulaa on erityisesti terveys- ja sosiaalialalla, teknologiateollisuudessa, ohjelmistoalalla, ravintola-alalla sekä puhtauspalvelujen ja kiinteistönhuollon aloilla.

Ammatilliseen koulutukseen voi tulla myös pohtimaan, mitä tulevaisuudessa haluaa tehdä. Työllistyminen ja jatko-opintoihin sijoittuminen aivan toiselle alalle, mitä on opiskellut, on ihan yleistä. Ammatillisesta koulutuksesta moni saa kipinän myös yrittämiseen.

Omniassa juhlittiin ammattiosaamista 12. helmikuuta järjestetyssä Ammattilaisgaalassa. Uuden perinteen myötä tuodaan esille ammattilaisten yhteiskunnallinen merkitys ja tuetaan uusien ammattilaisten ammattiylpeyttä.

”Samaan aikaan, kun osaajapula kasvaa ja työelämän osaamistarpeet uudistuvat, tulee myös ammatillisen koulutuksen arvostuksen ja aseman vahvistua. Ammatillinen koulutus mahdollistaa lukemattomia polkuja työelämään ja ammattiosaajia tarvitaan myös tulevaisuudessa”, Maija Aaltola toteaa.

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Ammattitaito