Hyppää pääsisältöön

Kuntayhtymähallitus ja toiminta toimikaudella 2021-2025

Uutinen | 01.11.2021
Omnian päätöksenteossa ovat edustettuina jäsenkunnat Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi. Hallituksessa Espoota edustaa kuusi, Kirkkonummea kaksi ja Kauniaisia yksi jäsen.

Omnian hallituksen tehtävänä on huolehtia kuntayhtymän toiminnan taloudellisesta ja tuloksellisesta hoitamisesta. Hallitusta ohjaavat perussopimus ja hallintosääntö.

Toimikauden 2021-2025 hallituksen jäsenet ovat Pirjo Kemppi-Virtanen (pj.), Espoo, Laura Malme (varapj.), Espoo, Abdirahman Ali, Espoo, Kaisa Alaviiri, Espoo, Jarno Eerola, Espoo, Karri Karsi, Espoo, Tapani Ala-Reinikka, Kauniainen, Paula Oittinen, Kirkkonummi ja Jussi Määttä, Kirkkonummi.

Kuntayhtymähallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen ja kuntayhtymän johtaja Tuula Antola suuntaavat seuraavassa tulevaisuuteen tarkastelemalla hallituksen toimikaudella odotettavissa olevia suurimpia muutoksia ja uudistuksia sekä Omnian vahvuuksia kohdata tulevaisuus.

Tutkintojen valmistuminen tärkeää

Omnian hallituksen puheenjohtajana jo vuodesta 2009 toiminut kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen pitää erittäin tärkeänä, että pandemian aikaisen etäopetuksen aikana viivästyneet opinnot saadaan täydennetyiksi ja opiskelijat valmistuvat.

Erityisesti kädentaitoja ja käytännön harjoittelua vaativien alojen lähiopetus ja työssäoppiminen ovat osin jääneet nyt hoidettavaksi. Tähän opetukseen on Omniassa kuitenkin panostettu muun muassa lisärahoituksen turvin.

"Koronapandemian alkaessa Omnia siirtyi varsin nopealla aikataululla etäopetukseen, joka vaati paljon uusien toimintatapojen oppimista ja käyttöönottoa sekä henkilökunnalta että opiskelijoilta. Tästä ketterästä muuttuneeseen tilanteeseen sopeutumisesta haluan osoittaa kiitokset molemmille osapuolille. Näin toimien olemme Omniassa saavuttaneet asetetut tavoitteet korona-ajan aiheuttamista vaikeuksista huolimatta. Nyt otettu digiloikka ja sen tarjoamat mahdollisuudet kannattaa hyödyntää toiminnassamme.  Työn tekemisen tavat kehittyvät ja muuttuvat sekä työelämässä että opiskelussa", painottaa puheenjohtaja Kemppi-Virtanen.

Ratkaisuja työvoimapulaan

Vireillä oleva sote-uudistus vaikuttaa myös Omnian koulutustarpeisiin, samoin varhaiskasvatuksen muutokset. Yhteistyön tarve julkisen sektorin kanssa korostuu, kun näihin haasteisiin halutaan löytää ratkaisuja. Muutos on aina myös mahdollisuus.

Eri aloja vaivaavaan työvoimapulaan tulee etsiä ratkaisuja tiivistämällä yhteistyötä yritysten kanssa järjestämällä alakohtaisia säännöllisiä tapaamisia esimerkiksi opiskelijoiden henkilökohtaisten opintopolkujen mahdollistamiseksi. Julkisen sektorin roolia maahanmuuttajien palkkaamisessa tulisi myös vahvistaa.

Omnian kokonaisuudessa tärkeää työtä tekevät Omnia Education Partnerships Oy, Wenhe Oy ja Omnia koulutus Oy. Yhteistyö kumppaneiden, opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen ja kansainvälisten toimijoiden kanssa antaa hyvät mahdollisuudet Omnian oman toiminnan kehittämiseen.

Oppivelvollisuusiän nosto ei ole Omniassa näkynyt suurena muutoksena. Selityksenä tähän lienee se, että Omnia on jo aiemminkin huolehtinut opiskelijoista hyvin ja onnistuneesti organisoinut ja sulauttanut uusia toimintoja Omniaan.

"Paluu lähiopetukseen on tervetullut asia. Nyt on jälleen tärkeää pitää huolta henkilökunnan hyvinvoinnista ja jaksamisesta. Pidetään huolta toisistamme ja reagoidaan ajoissa, jos ongelmia alkaa ilmetä", toteaa puheenjohtaja Pirjo Kemppi-Virtanen.

Entistä tiiviimpää yhteistyötä

Syyskuun alussa kuntayhtymän johtajana aloittaneen Tuula Antolan mukaan Omnian laajaa ja monipuolista palveluvalikoimaa vahvistetaan nyt alkavalla hallituskaudella toisiaan täydentävänä kokonaisuutena, yli tuhannen hengen osaavan organisaatiomme voimin. Tämä luo perustan entistä asiakaslähtöisemmälle ja joustavammalle toiminnalle sekä henkilö- että työnantaja-asiakkaiden parhaaksi.  

Työvoimapula haastaa jo nyt monet toimialat Espoon seudulla. Omnialla on tärkeä rooli tähän haasteeseen vastaamisessa ammatillisen osaamisen kehittämisen tulevat tarpeet huomioiden ja opiskelijoiden yksilölliset opintopolut mahdollistaen. Business Espoo -yrityspalveluverkosto toimii hyvänä alustana yritysyhteistyön tiivistämiselle.  

"Omnian osallisuuspalvelut on mukana käynnissä olevassa työllisyyden kuntakokeilussa osana Espoon kaupungin kokeilua. Omnia on valmis ottamaan vastaan entistä suuremman roolin alueen yritys-, työllisyys- ja osallisuuspalveluiden tuottajana, osana 2024 toteutuvaa TE-palveluiden pysyvää siirtoa kuntien järjestämisvastuulle. Maahanmuuttajien osaamiskeskuksen (OSKE) ja muiden maahanmuuttajataustaisten asukkaiden työelämävalmiuksia edistävien toimintojen vahvistaminen on tärkeä osa tätä kokonaisuutta", toteaa kuntayhtymän johtaja Tuula Antola. 

Takaisin ylös

Lisätietoja antaa

Tagit:
Uutinen
Johtaminen