Hyppää pääsisältöön

Opiskelijan korvaukset, tuet ja oikeudet

Opiskelijalla on erilaisia oikeuksia ja mahdollisuuksia hakea korvauksia ja tukia sekä saada etuja opiskellessaan Omniassa.

Opiskeluoikeus ja työajat

Ammatillisten tutkintojen (sisältää ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon ja erikoisammattitutkinnon) suorittamisaika ja työajat perustuvat jokaisen opiskelijan aiempaan osaamiseen, urasuunnitelman tavoitteisiin ja niiden perusteella tehtyihin henkilökohtaisiin valintoihin. Siten opiskeluaika samoin kuin työajat vaihtelevat yksilöllisesti valitsemiesi toteutustapojen mukaan. Nämä suunnitellaan henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassasi.  Opiskelijana oma lukujärjestyksesi näkyy Wilma-järjestelmässä.

Osallistuessasi työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen, noudatat työpaikalle sovittua työaikaa. Poissaoloista tulee työelämän toimintatapojen mukaisesti ilmoittaa viipymättä opettajalle, työpaikkaohjaajalle ja / tai vastuuopettajalle. Lääkärintodistus tulee toimittaa pitkissä (yli 5 päivää) poissaoloissa sekä pyydettäessä. Opettajat merkitsevät päivittäin läsnäolot Wilma-järjestelmään.

Kustannukset ja tarvikkeet

Pääsääntöisesti, oppivelvollisuuden ollessa jo suoritettu, oppikirjat ja muut oppimateriaalit opiskelija hankkii itse. Omnian kirjastosta voi lainata oppikirjoja. Opiskelija hankkii itse myös koulutuksen jälkeen hänelle jäävät työvaatteet, työvälineet, laitteet ja materiaalit. Tarvittaessa voi käyttää yhteiskäytössä olevia Omnian työvälineitä.

Ammatillisen perusopetuksen opiskelijalle opetus, tarvittavat työvälineet, tietokone ja muut laitteet, materiaalit, suojavaatteet ja työturvallisuussäännösten mukaiset muut varusteet ovat kuitenkin maksuttomia. Tutkinnoittain voi tästä poiketen olla alakohtaisia kustannuksia, saat lisätietoa opettajilta tarvittaessa. 

Ammatillisissa perustutkinnoissa koulutus on sinulle maksutonta. Ammatillisissa ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa opintoihisi voi liittyä koulutusmaksu. Oppisopimuksessa tätä maksua ei ole.  

Lue lisää oppivelvollisuuteen kuuluvista materiaaleista ja varusteista sekä opintojen maksullisuudesta.

Opiskelijan tuet ja edut

Opiskelijalla on mahdollisuus hyödyntää erilaisia tukia ja etuja.

Opintotuki

Kela myöntää päätoimisille opiskelijoille opintotukea. Lisätietoa opiskelijan tuista löydät Opintojen rahoitus -sivulta sekä Kelan opiskelijasivuilta (Kela.fi).

Matkustaminen

Opiskelijat voivat saada alennusta moneen eri matkustamiseen. Hyödyntääksesi muun muassa VR:n ja kaukoliikennebussien alennuksia, tulee sinun hankkia opiskelijakortti.

HSL opiskelija-alennus
Jos asut HSL-alueella vakituisesti ja olet vähintään 18-vuotias päätoiminen opiskelija, voit ostaa kausilipun opiskelija-alennuksella. Alle 18-vuotiaat matkustavat lasten lipulla. HSL-mobiilisovellukseen voit aktivoida alennuksen itse tunnistautumalla sinne verkkopankkitunnuksilla. 

Koulumatkatuki
Koulumatkatuki korvaa koulumatkojen kustannuksia. Voit saada koulumatkatukea ensisijaisesti julkisella liikenteellä matkustamiseen tai koulukuljetukseen. Lue lisää koulumatkatuesta (kela.fi).

Täytä koulumatkatuki-hakemuslomake. Saat sen Kelan lomakehyllystä tai InfoOmniasta.

Jos kuljet Matkahuollon busseilla, täytä myös Ostotodistus-lomake, jonka saat Kelan lomakehyllystä tai InfoOmniasta. Täytä hakemus huolella kuulakärkikynällä ja muista allekirjoitus. Puutteellisia hakemuksia emme voi laittaa eteenpäin Kelalle.

Kun olet täyttänyt tarvittavat lomakkeet, jätä ne InfoOmnian postilaatikkoon tai tuo palveluneuvojalle.

Asuminen

Omnialla ei ole omaa opiskelija-asuntolaa. Voit hakea asuntoja yleisiltä yksityisten asuntoilmoituksien verkkosivustoilta tai kaupungilta. Mikäli tarvitset vuokrasopimuksen liitteeksi opiskelutodistuksen, saat sen Sähköisen opintotoimiston kautta.

Opiskelijakortti

Opiskelijakortilla saat erilaisia alennuksia ja tarjouksia sekä pääset osallistumaan opiskelijajärjestön tapahtumiin edullisemmin tai maksutta. Opiskelijakortit myönnetään vain päätoimisille ammatillisille- sekä aikuislukion opiskelijoille. Oppisopimuskoulutuksessa opiskelevat eivät ole oikeutettuja opiskelijakortteihin (Sakki ry ja Osku ry). 

Ammatillisille opiskelijoille vaihtoehtoina ovat Sakki ry:n (sakkiry.fi) tai Osku ry:n (osku.fi) jäsenyys ja lukiolaisille on Lukiolaisten liitto (lukio.fi).

Vakuutukset

Opiskelijat on vakuutettu opetussuunnitelman mukaisessa toiminnassa sattuvien tapaturmien osalta (esimerkiksi liikuntatunnit, koulumatkat, koulutussopimuksella työelämässä oppimisjaksot) vakuutusyhtiö Pohjolassa sekä kotimaassa että ulkomailla. Jos opiskelija poistuu luvatta koulun alueelta, vakuutusturva ei ole voimassa. 

Tapaturmasta tulee ilmoittaa omalle tai työssäoppimista ohjaavalle opettajalle, joka tekee tarvittavat vahinkoilmoitukset vakuutusyhtiölle. Ulkomailla suoritettavien opintojen ajaksi opiskelijan on otettava myös muuta vakuutusturvaa koko ulkomailla olon ajaksi (muun muassa vapaa-ajalla sattuvien tapaturmien varalta, matkatavaroille ja vastuuvakuutus ulkopuolisille mahdollisesti aiheutetuista vahingoista), ellei näitä vakuutuksia ole ennestään. 

Ateriakorvaukset työssäoppimisjaksolla

Jos olet oikeutettu ilmaiseen ateriaan opiskeluaikanasi, on sinulla myös oikeus hakea ateriakorvausta työelämässä oppimisjaksoltasi, mikäli yrityksessä ei tarjota sinulle ilmaisia aterioita.

Ateriakorvaukset haetaan Wilman kautta. Täytettyäsi ateriakorvausanomuksen, se lähtee tarkastettavaksi opettajalle. Ateriakorvauksia maksetaan kahden viikon välein ja maksusuoritus näkyy opiskelijan tilillä noin viikon kuluttua maksupäivästä.

Lomakkeen täyttäminen edellyttää voimassa olevat Omnian tunnukset. Mikäli olet valmistunut eikä sinulla enää ole voimassa olevia Omnian tunnuksia, tulee sinun pyytää erillinen ateriakorvauslomake osoitteesta: ostolaskut@omnia.fi. Huomioithan, että lomake on tarkoitettu vain valmistuneille, joilla ei ole enää pääsyä Wilmaan.

Ateriakorvauslomakkeen täyttämisen ohjeet (omniatuki.zendesk.com).

Takaisin ylös
Tagit:
Turvallisuus