
Olen ollut MOSAIC-hankkeessa mukana alkuvuodesta 2024 ja mainitun vuoden kevään meillä oli kollegan kanssa mielenkiintoinen projekti työstettävänä.
Meidän tehtäväksemme annettiin kehittää ”The future of making in wood”- oppimismoduulin CNC-teknologiaan liittyvä tehtävä. Kyseisessä moduulissa luodaan katsaus puusepänalan tulevaisuuteen, uusien teknologioiden sille tarjoamiin mahdollisuuksiin sekä siihen miten kestävän kehityksen periaatteet vaikuttavat kokonaisuuteen. Näiden asioiden ohella moduuli tarjoaa tehtäviä, joiden kautta moduulia läpikäyvät opiskelijat pääsevät harjoittelemaan uusien teknologioiden käyttöä. Mukana on harjoituksia CNC-koneille, laserleikkureille ja 3D-tulostimille. Minä ja kollegani olemme työssämme olleet tekemisissä CNC-koneiden kanssa, joten varsin luonnollisesti tehtäväksianto liittyi niihin.
Tehtävänä oli siis luoda harjoitustehtävä ja kaikki siihen liittyvä relevantti materiaali. CNC-harjoitteita oli jaettu siten, että Kanadalaiset kollegamme olivat tehneet kaksi yksinkertaista harjoitusta pienille 3-akselisille CNC-koneille ja koska meillä on koulussa 5-akselinen kone, päätimme tehdä harjoituksen, jossa opiskelija pääsee tutustumaan 5-akselisen koneen perusominaisuuksiin.
Koska moduulissa painotetaan kestävän kehityksen periaatteita, kollega ehdotti, että tekisimme harjoitteen flat-pack-filosofian pohjalta. Flat-pack-ajattelussa tuote on suunniteltu siten, että se voidaan valmistaa yhdestä kappaleesta ja panna kokoon vaivatta, parhaassa tapauksessa ilman minkäänlaisia lisäkiinnikkeitä. Kollega oli aiempina vuosina valmistanut mestarityönään keinuhevosen, joten päätimme kokeilla samaa aihetta flat-pack-tyyliin.
Tuotteen kehittäminen oli oma juttunsa. Oli selvitettävä mihin koneemme kykenee ja sovittaa tuotteen suunnittelua sen mukaan. Halusimme tehdä harjoitteesta sellaisen, että sen tekeminen ei ainoastaan tutustuttaisi opiskelijan 5-akselisen koneen mahdollisuuksiin, mutta samalla tuottaisi käytännöllisen ja hauskankin tuotteen. Lisäksi halusimme, että keinuhevonen olisi koottavissa ilman liimaa, ruuveja, tai mitään muitakaan kiinnikkeitä. Kehittelyyn meni reilu tovi ja useampi prototyyppi, joista jokaisesta opimme jotain uutta ja parantelimme designia seuraavaan prototyyppiin.
Opetusmateriaalinen tuottaminen oli toinen iso osa-alue. Oppimismoduulin tehtäviin täytyi tehdä video-ohjeet, joten meidän oli otettava haltuun myös videokuvaaminen ja editointi. Se oli jotain, jota kumpikaan meistä ei ollut aiemmin juurikaan tehnyt, ja matkan varrella sattuikin sitten paljon kommelluksia. Täytyy kuitenkin sanoa, että kaikessa uutuudessaan, tämä kokemus oli varsin valaiseva, opettava ja hauskakin. Videoiden käsikirjoittaminen, kuvaaminen ja editointi teettivät välistä aika paljonkin työtä, mutta lopputulemana saimme aikaan (ainakin omasta mielestämme) varsin hyvät opetusvideot, jotka yhdistettynä kaikkiin muihin kuvallisiin ja sanallisiin ohjeisiin tekivät flat-pack-keinuhevostehtävästä erittäin hyvän paketin.
Kokonaisuudessaan tämän opetusmateriaalin tuottaminen oli monin tavoin todella antoisa projekti. Ymmärrys eri tekniikoista kasvoi, työskentely ja tiedonvaihto sekä lähikollegan että kanadalaisten kollegojen kanssa oli opettavaista ja tuloksellista, vaikka tekniikka harasikin välillä kovasti vastaan, ja työ tarjosi paljon uusia oivalluksia!
Teksti: Ville Arpiainen
Kehittäminen Omniassa
Tämä blogi kuuluu Kehittäminen Omniassa -blogisarjaan.