Hyppää pääsisältöön

Tuukka Taponen valitsi Omnian – tuore MM-hopeamitalisti opiskelee automekaanikoksi

Blogi | 02.11.2022
Tuukka Taponen aloitti tänä syksynä opinnot Omniassa automekaanikkona moottoriurheilu-uralla. Tänä syksynä Taponen voitti MM-hopeaa Italiassa järjestetyissä kisoissa.
Tuukka Taponen keskellä ja urheiluoppilaitostiimin ja autoalan opettajat yhteiskuvassa
Tuukka Taposelle järjestettiin Omniassa kahvi- ja kukitustilaisuus MM-hopeamitalin kunniaksi. Kuvassa hän on yhdessä urheiluoppilaitostiimin ja autoalan opettajien kanssa.

Tuore MM-hopeamitalisti kertoo aloittaneensa karting-harrastuksen kaksivuotiaana.

”Silloin auto meni vielä juoksuvauhtia. Äidin ja isän kanssa kierrettiin kisoja, kun olin alakouluikäinen, ja 11-vuotiaana lähdin kisoihin ilman vanhempia”, hän kertoo.

Taposen manageri Jussi Kohtala kertoo, että viime vuonna matkapäiviä oli yhteensä 270. Hän on tyytyväinen, että Omnia urheiluoppilaitoksena tarjoaa mahdollisuuden joustavaan opiskeluun.

”Tuukan koko tutkinto liittyy autoihin ja niiden kanssa työskentelyyn, ja verkko-opiskelumahdollisuus tuo osaltaan joustavuutta tekemiseen”, hän toteaa.

Myös Taposen äiti Satu Taponen iloitsee opintojen joustavuudesta.

”On tärkeää, että oppilaitoksessa ymmärretään urheilu ja sen merkitys sekä vaatimukset”, hän sanoo.

Urheiluoppilaitoksena Omnia kuuluu Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia Urheaan.

“Meillä on Tuukan managerin ja urheiluoppilaitostiimin yhteinen whatsapp-ryhmä, missä kuulemme kuulumisia maailmalta ja seuraamme myös opintojen etenemistä”, kertoo urheiluoppilaitospäällikkö Petra Sillanpää.

Kokonaan räätälöidyt opinnot

Tuukka Taponen suorittaa opintoihinsa liittyvän työssäoppimisen täysin räätälöidysti ulkomailla.

”Osaamista ja oppia varmasti karttuu eri lailla kuin koulussa. Englanti on työkieli, ja vuorovaikutus ja kansainvälisissä ympäristöissä työskentely antaa paljon”, hän sanoo.  

Omnian autoalan opettaja Jari Tallgren totea, että osaamisen tunnistaminen on tärkeää, kun opintoja räätälöidään pitkälle.

”Oikean polun räätälöiminen voi olla haasteellista, mutta Tuukalla on niin paljon myös teknistä osaamista, että sitäkin pystytään hyväksi lukemaan opinnoissa. Hyvä yhteistyö urheilijan, opettajan ja tallin välillä on tärkeää, jotta kokonaisuus toimii hyvin, siksi myös opettajan on tunnettava urheilulajia ja tietysti myös alaa. Kun opiskelija on motivoitunut ja valmis tekemään töitä, kuten Tuukka, pitkälle räätälöidyt opinnot ovat mahdollisia”, Tallgren sanoo.

Tallgrenin mukaan Omnian moottoriurheilu-uraopinnoille on jatkuvasti kysyntää. Tällä hetkellä opiskelijoita on viisitoista, joista Taposen luokalla on kymmenen.

Ura autourheilun parissa

Tuukka Taponen toteaa, että tämänvuotinen hopeamitali ei muuta hänen elämäänsä merkittävästi. Isompi muutos seurasi vuosi sitten saavutetusta kultamitalista. Vuosi sitten Taposesta tuli ensimmäinen kartingin maailmanmestaruuden voittanut suomalainen. Vuonna 2020 hän voitti puolestaan junioriluokassa OK Juniorissa hopeaa.

Suomeen on tullut yhteensä kahdeksan karting-mitalia ja Taposella on niistä kolme sekä ainoa maailmanmestaruus. Seuraavaksi hän suuntaa F4-kisoihin, ja pitkän tähtäimen tavoitteena ovat F1-kisat. Marraskuun puolessavälissä Taponen valittiin Ferrarin Driver Academyyn. Taponen tekee historiaa olemalla FDA:n ensimmäinen suomalaisjäsen. Ferrari Driver Academyn kautta Formula1 -auton rattiin ovat päässeet esimerkiksi Charles Leclerc, Sergio Perez ja Mick Schumacher.

"Ferrari Driver Academy -valinta tarkoittaa käytännössä sitä, että talvella on todennäköisesti edessä muutto Maranelloon. Valinta tuo mukanaan alan parhaat tekijät taustalle ja pääsen kehittämään itseäni joka osa-alueella. Pääsen tutustumaan ja oppimaan myös muilta FDA-kuljettajilta sekä tutustumaan ja työskentelemään askel askeleelta lähemmin myös osana Ferrarin Formula 1-perhettä", Taponen sanoo.

”Jos ura kuljettajana ei jostain syystä onnistuisi, haluan saada autourheilusta ammatin. Haluan myös työskennellä ajo-opettajana. Tälläkin hetkellä opetan yhtä kaksitoistavuotiasta harrastajaa ajamaan."

Kiinnostavatko opinnot moottoriurheilu-uralla?
Lue lisää opiskelusta
Takaisin ylös
Tagit:
Oppiminen Omniassa
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö