Hyppää pääsisältöön

Puualan käsityöntekijän koulutuksessa oppii katsomaan isoa kuvaa

Blogi | 17.06.2022
Taideteollisuusalan ammattitutkintoa suorittava Petteri Varmola valmistui Omniasta puuartesaaniksi vuonna 2013. Valmistumisensa jälkeen hän on toiminut yksinyrittäjänä, mutta työskennellyt jonkin verran myös muille puualan yrittäjille osana alihankintaketjua.
Petteri Varpula poraa reikää puupalaan.

Kun Petteri Varmola mietti seuraavia askelia urallaan, oli Omnian taideteollisuusalan ammattitutkinto selkein valinta.

”Tällaista koulutusta ei ole tässä lähellä ollut, eivätkä kauempana olevat ole olleet kovin houkuttelevia. Vielä kun on Omnia-taustaa, oli helppo hakea”, Varmola kertoo valinnastaan.

Petteri Varmola tuntee hyvin puualan koulutuksen. Hän on työskennellyt opettajana Omniassa ja toimii Aalto-yliopiston puupajamestarina.

Varmola pohti myös yliopisto-opintoihin hakeutumista, mutta yrittäjän arkeen ammattitutkinto sopi paremmin.

”Tämä vie aika paljon työaikaa myös, mutta ei niin paljon, etteikö samalla voisi tehdä töitä”, hän kertoo.

Ammattitutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksena omassa yrityksessä. Varmola päätti kuitenkin suorittaa opinnot oppilaitoksessa tapahtuvina opintoina. Hänen tavoitteenaan on kuitenkin yhdistää opinnot yritystoimintaan.

Koulutuksen aikana opiskelijat valmistavat erilaisia käyttötuotteita ja huonekaluja, kuten ruokapöytiä, hyllyjä ja tuoleja.

”Toivon, että pystyn tekemään koulutöitä, jotka pystyn myymään ulos. Päätavoitteena minulla on oman malliston luominen”, Varmola kertoo.

Puusepän on tärkeää tuntea raaka-aineen elinkaari

Puualan koulutuksessa yksi osa-alue on oppia ymmärtämään raaka-aineen elinkaari. Teoriaopintojen lisäksi osa oppitunneista vietetäänkin metsässä raaka-aineeseen tutustuen.

Koulutuspäivien aikana käydään läpi kotimaisten puulajien ominaisuuksia, puuaineksen käyttöä sekä kestävän kehityksen huomioimista puualalla.

”Kävimme läpi perusasioita puun kasvamisesta aina siihen, kun se on kaadettu. Olemme käyneet läpi mitä puu kestää. Siitä olemme sitten tulleet enemmän suunnitteluun ja muotoiluun”, Varmola kuvailee.

Tuotteen suunnittelu on yksi koulutuksen pakollisista osista. Varmolan mukaan opintojakson alussa he pääsivät kuulemaan esimerkiksi arkkitehdin ajatuksia suunnittelusta.

”Vaikka häneltä tuli paljon sellaisia ajatuksia, jotka eivät liity suoraan meihin puuseppiin, on myös iso kuva hyvä ymmärtää. Se tuo laaja-alaisuutta suunnitteluun”, Varmola pohtii.

Kun opinnot ovat valmiit, on Varmolalla toivottavasti oma tuote valmiina myyntiin. Hän suunnittelee suorittavansa myös parin vuoden sisällä erikoisammattitutkinnon, jos vain aikaa riittää.

”Tarkoituksena on kuitenkin vielä jatkaa opiskelua”, Varmola toteaa.

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Oppimisympäristöt
Työllisyys