Hyppää pääsisältöön

Olena Byelousova suuntaa it-alalle – ”Työvoimakoulutus on hyvä väylä työllistyä”

Blogi | 05.04.2022
Ukrainasta Suomeen 12 vuotta sitten muuttanut Byelousova suoritti Omniassa neljä kuukautta pitkän Web-ohjelmoinnin työvoimakoulutuksen. Hän aikoo jatkaa opintoja, sillä luottamus työllistymiseen on suuri.
""

Kun Olena Byelousova kertoo suorittamastaan Web-ohjelmointikoulutuksesta, putoaa asiaan vihkiytymätön kuulija helposti kelkasta. Puheessa toistuvat eri ohjelmointikielet ja taustajärjestelmät. Se ei kuitenkaan haittaa, sillä Byelousovan innostus on tarttuvaa.

”Se oli todella haastavaa opiskelua. Mutta nyt huomaan puhuvani kuin ohjelmoija ja käytän paljon sanoja, joita toinen ei välttämättä ymmärrä. Nyt vaihdan tyyliä”, Byelousova naurahtaa.

Uusi suunta ja uusia unelmia

Byelousova muutti Suomeen 12 vuotta sitten, kun hänen miehensä sai töitä it-alalta. Byelousova on opiskellut Ukrainassa ympäristönsuojelun insinööriksi ja suorittanut Englannissa markkinoinnin korkeakoulututkinnon. Töiden löytäminen Suomesta on kuitenkin ollut hankalaa kielitaidon ja kulttuuristen erojen vuoksi.

”Viimeinen työkokemukseni on markkinoinnin alalta. Alan asiantuntijana tiedän, että jos haluan Suomessa olla hyvä markkinoinnissa, minun tulee osata kieltä. Mainonnan tulee vedota yleisöön. Ukrainassa ihmisiin vetoaa erilainen sisältö kuin Suomessa. Suomen kieli on vaikea kieli. Puheestani kuulee, että olen maahanmuuttaja, sillä rakennan lauseet eri tavalla. Päätin, että on parempi minulle, että vaihdan alaa.”

Byelousovalla on verkkokauppa, jonka perustaminen oli yksi hänen unelmistaan. Lisäksi hän pyörittää hyväntekeväisyysjärjestöä, joka toimittaa vaateapua ukrainalaiseen lastenkotiin. Näiden rinnalle hän kaipaa haastetta palkkatyöstä.

”Kun onnistuin toteuttamaan verkkokaupan ja hyväntekeväisyysprojektin koin, että minun täytyy mennä eri suuntaan ja toteuttaa muita unelmiani. En halua vain istua kotona, koska se ei ole mielenkiintoista”, Byelousova kuvailee.

Lisäopintojen kautta työelämään

Työvoimakoulutuksesta Byelousova kuuli TE-toimiston virkailijalta. Hän oli tuonut esille halunsa työskennellä it-alalla ja Web-ohjelmointikoulutus oli hyvä ensiaskel sitä kohti. Koulutus oli haastava ja antoi hyvän kuvan ohjelmoinnista kokonaisuutena.

Koulutuksen aikana opiskeltiin useita eri ohjelmointikieliä. Niiden joukosta Byelousova valitsi yhden, jota lähtee opiskelemaan lisää. Hän olisi jatkanut opintojaan Omniassa, mutta syksyllä alkavat kurssit eivät sopineet Byelousovan aikatauluun.

”Olen lähettänyt hakemuksen seitsemän kuukautta kestävään koulutukseen, jossa pääsen jatkamaan pian opiskelua. Meidän ryhmästä ainakin yksi on jo työllistynyt ja olen varma, että löydän myös työpaikan”, Byelousova kertoo.

Omnian palvelut auttavat alkuun uudessa kotimaassa

Byelousovan opintojen loppuvaiheessa alkoi Ukrainan sota. Nyt Byelousova auttaa ukrainalaisia pakolaisia Puolasta Suomeen ja tekee vapaaehtoistyötä myös Suomessa. Ukrainasta saapuvat pakolaiset saavat tilapäisen suojelun puitteissa opiskella ja työskennellä Suomessa välittömästi tänne saavuttuaan.

Byelousova kokee, että työvoimakoulutus on maahanmuuttajalle hyvä väylä työllistyä. Suomeen saapuvat ukrainalaiset kysyvät häneltä ensimmäisten asioiden joukossa työ- ja opiskelumahdollisuuksista. Kysyville Byelousova kertoo Omnian palveluista.

”Kaikki haluavat tietää mitä voivat tehdä Suomessa; onko mahdollista mennä heti töihin tai opiskelemaan. Ei kukaan halua jäädä toimettomaksi”, Byelousova toteaa.

Teksti: Milla Granlund

Kiinnostuitko?

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työllisyys