Hyppää pääsisältöön

Värjäys luonnonväriaineilla

Blogi | 15.03.2022
Luonnonväreillä värjäys on nyt laajasti esillä. Espoon työväenopisto järjestää tänä vuonna useita värjäyskursseja luonnonväreillä.
Vireän sävyisiä värjättyjä lankoja kuivumassa puunoksalla

Luonnonväreillä värjäys on valittu Suomessa vuoden 2022 käsityötekniikaksi. Valinnan vuoden käsityötekniikaksi tekee Taitoliitto ja vuoden käsityötekniikka valittiin nyt kuudennen kerran. Taitoliiton mukaan tänä päivänä merkittävä syy kotivärjäykseen luonnon väriaineilla on kokonaisvaltaisen luontoelämyksen liittäminen käsityöharrastukseen sekä halu vähentää omien tekstiilien kemikaalikuormaa. Valitsemalla luonnonväreillä värjäyksen vuoden käsityötekniikaksi, Taitoliitto haluaa osaltaan herättää keskustelua tekstiilien ja materiaalien vastuullisuudesta ja niiden ympäristövaikutuksista. Lue lisää taustoja ja perusteita valinnalle Taitoliiton (taito.fi) sivuilta.

Luonnonväreillä värjäys onkin ollut nyt laajasti esillä. Tällä hetkellä on esimerkiksi Helsingissä meneillään kaksi näyttelyä asian tiimoilta. Designmuseossa on esillä vielä 27.3. asti näyttely Vihreää väriä (designmuseum.fi), joka esittelee erityisesti luonnonväreillä värjäämistä. Näyttelyssä on esillä niin kotivärjäreiden tuotoksia kuin tietoa myös luonnonväriaineiden tieteellisestä tutkimuksesta. Vihreää väriä on Suomen käsityön museon tuottama näyttely. Yhteistyökumppaneina ovat Helsingin yliopiston johtama BioColour-tutkimushanke, Coloria.net ja Värjärikilta ry. Toinen meneillään oleva näyttely on Ihmeellinen ekoprintti (taito.fi), joka on esillä Taitoliiton CraftCornerissa 30.3. asti. Ihmeellinen ekoprintti -näyttely esittelee luonnonvärjäyksen tekniikoita kankaille: ekoprinttausta, jossa kasvien ja sienten kuviot siirretään suoraan kankaalle, sekä muita paino- ja värjäysmenetelmiä. Näyttely on 20-vuotisjuhlavuottaan viettävän Värjärikillan näyttely.

Näyttelyiden lisäksi maaliskuun ajan Helsingin Kaartinkaupungin kaduille, puistoihin ja näyteikkunoihin levittäytyy Värjärikilta ry:n Ekoliputus. Eri tekniikoilla toteutetuista, luonnonvärjätyistä ja -painetuista kolmioviireistä on koottu teospolku; kävelyreitti, joka värittää ja elävöittää kevättalvista katukuvaa.

Värjättyjä kolmioviirejä katuaidassa.

Luonnonväriaineiden alueelta tehdään myös paljon tieteellistä tutkimusta. Vuoden 2019 lopussa käynnistyi Helsingin yliopiston vetämä kansainvälinen BioColour (biocolour.fi) tutkimushanke, joka pyrkii löytämään värjäysteollisuuden tarpeisiin synteettisten väriaineiden korvaajiksi uusia, luonnon- ja kestävyysperiaatteiden mukaisia vaihtoehtoja.

Luonnonväreillä värjäys on myös osa suomalaista kulttuuriperintöämme, tekniikka onkin nostettu Museoviraston ylläpitämään Elävän perinnön wikiluetteloon. Suomessa toimii aktiivinen luonnonväreillä värjäämiseen keskittyvä yhdistys Värjärikilta ry (varjarikilta.fi). Värjärikillan päätavoitteena on lisätä luonnonväriaineiden tunnettavuutta ja säilyttää värjäysperinne elinvoimaisena.

Lupiinin kukan terälehtiä kattilassa ja kukanvarsia pesuvadissa

Mutta ennen kaikkea luonnonväreillä värjäys on kiinnostava ja koukuttava harrastus meille käsityön ystäville. Luonnonvärit ovat ihanan harmonisia ja mikä parasta, kaikki värjätyt sävyt sointuvat yhteen. Luonnonväreillä värjäys tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia ja aina löytyy uutta kokeiltavaa. Suomen luonnonkasveilla värjäämällä saa laajan väriskaalan ja kokeilemalla voi löytää aina uusia värisävyjä. Ja näin talvisaikaankin voi värjätä keittiöstä syntyvällä biojätemateriaalilla, esimerkiksi sipulin- ja avocadonkuorilla sekä käytetyillä teepusseilla ja kahvinporoilla. Myös erilaiset tekniikat haastavat kokeilemaan uutta. Luonnonväreillä voi värjätä esimerkiksi kuumavärjäyksenä kattilassa, kylmävärjäyksenä seisottamalla, erilaisilla kontaktivärjäyksillä sekä ekoprinttaamalla. Ekoprinttaus on noussut viime aikoina vahvasti kiinnostuksen kohteeksi uutena tekniikkana. Ekoprinttauksessa kasvien kuvioita siirretään kankaalle kontaktin ja höyrytyksen avulla. Erilaiset mahdollisuudet luonnonväriaineilla värjäämiseen ovat siis lukuisat.

Ekoprintattu kangas, lehti ja kukkakuvioita.

Espoon työväenopisto järjestää tänä vuonna useita värjäyskursseja luonnonväreillä. Nyt keväällä on tulossa luonnonvärjäyksen peruskurssi (ilmonet.fi). Syksylle on suunnitteilla peruskurssi, kontaktivärjäys/ekoprinttauskurssi ja sienivärjäyskurssi. Syksyn kurssit julkaistaan toukokuun puolessa välissä. Joko olet kokeillut luonnonväreillä värjäystä? Tule mukaan kursseillemme opettelemaan tekniikkaa tai syventämään taitojasi. Mutta varo, luonnonvärjäys voi koukuttaa ja viedä mukanaan.

Lankakartta luonnonväreillä värjätyistä langoista.

Teksti ja kuvat: Leena-Kaisa Loukojärvi, käsityönopettaja

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Kestävä kehitys
Kulttuuritoiminta
Taide ja käsityöt
Vastuullisuus