Hyppää pääsisältöön

Tekisi koko ajan mieli tehdä ryijyä – niin rentouttavaa puuhaa!

Blogi | 18.05.2022
Ihana ryijy! – kurssilla Leppävaarassa valmistui keväällä 2022 persoonallisia pohjakankaalle ompelemalla toteutettuja ryijyjä. Ryijyn tekeminen oli hyvin meditatiivista ja palkitsevaa. Ryijykurssin opettajana toimi tekstiilitaiteilija Raija Rastas.
Sinisävyinen ryijy ja lankakeriä pöydällä.
Mairen ryijy Välimeri

Pitkää talvea piristi pelkkä ajatus aurinkoisesta ja lämpimästä päivästä meren rannalla. Sain siitä idean ryijyyn ja nimen "Välimeri". Pienen pieni hahmotelma muuttui monta kertaa työn edistyessä. Ryijyn tekeminen on ollut jatkuvaa värien sommittelua, rentouttavaa ja mukavaa puuhaa iloisessa ja kannustavassa seurassa. Kiitos ohjaaja Raijan ja ryhmän! (Maire)

Ryijyn tekeminen on rentouttavaa, varsinkin kun sitä tekee fiilispohjalta ja ilman mitään suunnitelmaa. Hyvää vastapainoa läppärityölle. Modernissa ryijyssä pääsee leikkimään nukan pituuksilla, väreillä ja erilaisilla lankalaaduilla. On mielenkiintoista odottaa, miltä lopullinen työ tulee näyttämään! (Leena Markiet)

Halusin tehdä koivuaiheisen ryijyn ja mallipiirrokseni pohjautuu Graham Gerckenin maalaukseen Aspen Light. Mieheni auttoi suunnittelussa ja värien valinnassa, koska hän on siinä taitava. Ryijyn tekeminen on hidasta, mutta palkitsevaa. Ryijy on tarkoitus antaa siskolleni 50v. lahjaksi, mutta katsotaan jääkö se sittenkin omalle seinälle. Nimeä ryijylle en ole vielä päättänyt, mutta "Kajastus koivikossa" voisi olla hyvä. (Mirka Elovaara)

Ryijyni inspiraationa toimivat Annikki Puurusen suunnitteleman Retiisi-ryijyn värit – pinkin ja punaisen sävyt sekä valkoinen – tuomassa hieman valoa ryijyyn. Keskityn ryijyn tekemisessä väreihin, väriyhdistelmiin ja pinnan tekstuuriin. Luonnostelin ryijyn työpiirroksen excelissä, mutta suunnitelma on muuttunut jo useamman kerran työn aloittamisen jälkeen. Vasta työn edetessä näin kunnolla kuinka kaunista nukkaa syntyy yhdistelemällä reippaasti eri sävyjä samaan solmuun. Ryijyllä ei vielä ole nimeä, katsotaan sitten mikä tuntuu oikealta nimeltä valmiille ryijylle.  Tekisi koko ajan mieli tehdä sitä, niin rentouttavaa puuhaa! (Anna)

Haastavimmaksi koin itse ryijyn suunnittelun ja värimaailman löytämisen. Ryijyn tekeminen oli hyvin meditatiivista ja hidasta mutta hyvin palkitsevaa, kun näki omien kättensä työn jäljen ja työn kehittymisen kohti valmista. Halusin tehdä suloisen ja yksinkertaisen ryijyn ettei tekeminen "lannistaisi" liiallisella vaativuudellaan, koska kyseessä oli ensimmäinen ryijyni. Nimesin ryijyni "Kodin sydän”. (Jenni)

Idea ryijyn tekemiseen lähti alun perin ystävän kanssa käydystä keskustelusta. Ajatus siitä, että kaikkea voi kokeilla ainakin kerran, vahvisti vain ideaa. Suunnitteluvaiheessa en ollut aivan varma mitä haluan tehdä. Nopeasti ideat lähtivät kuitenkin elämään ja suunnitelma valmistui. Yllätyksekseni tekeminen oli hitaampaa, kuin olin etukäteen ajatellut! Onnekseni innostuin tekemisestä ja kotona omin päin tekeminen ei ollut vaikeaa. Päinvastoin! Tekemiseen tuli ”himo”. 
Oli mielenkiintoista oppia ryijyn valmistusta ja erilaisia tekniikoita. Koska nyt tiedän, miten paljon aikaa ryijyn valmistamiseen menee, osaan arvostaa toisten tekemiä töitä aikaisempaa enemmän! Kokonaisuudessaan ryijyn tekeminen oli mukava kokemus, jota voi lämpimästi suositella kaikille! (Taija)

Olen harrastanut ja opiskellut sovellettua kuvataidetta läpi elämäni, ja erilaiset materiaalit ja pinnat kiehtovat minua. Ryijy oli kuitenkin minulle käsityön muoto, jota en ollut vielä kokeillut ollenkaan. Olikin mahtavaa päästä Raijan ohjaamalle kurssille, jossa tutustuimme perusteista ja väriopista lähtien ryijyjen tekoon. Valitsemani pohjakangas ja tiheä nukka osoittautui hitaaksi yhdistelmäksi, mutta huomasin, kuinka rentouttavaa ja jopa meditatiivista solmiminen on. Pidänkin omaa työtäni tutkimusmatkana ryijyjen maailmaan testaten erilaisia tekniikoita ja nukan pituuksia — välillä hieman purkaen ja langan väriä vaihtaen. Ehkäpä siitä muodostuu myös ryijylle nimi. (Laura)

Pidin kurssin opetussuunnitelmassa erityisesti siitä, että ryijy suunniteltiin itse. Oma ryijyni on rantamaisema, jonka etuosassa on kiviä ja niiden päällä sammalta ja tyrskyjä. Niiden takana on meri, jossa on aaltoja ja takana avara taivas. Erityisesti pidin värien valinnasta ja minulla vaihtoivat jo jotkut värit paikkaakin työn edetessä. Tein piirustukset ensin käsin ja siirsin ne Exceliin toisen kurssikaverin innoittamana. Excelissä suunnittelu on mielestäni erittäin kätevää, koska minulla työsuunnitelma elää koko ajan ja piirustuksia voi kätevästi päivittää ohjelmaan työn etenemisen mukaan. Kätevintä siinä on testata piirustusten eri variaatioita, kuten omassa työssäni aaltojen muotoa. Suosittelen tätä kurssia kaikille käsityöihmisille, koska kurssilla pääsee kiinni tekniikkaan sekä suunnitteluun. (Katja Toivanen)

Ryijyn tekeminen oli uutta ja jännittävää. Aloitin turvallisesti valmiilla Startti-paketilla mikä ei ollut liian vaativa ensimmäiseksi työksi. Sain työn valmiiksi kurssin aikana, enää ripustus puuttuu. Sain kurssilta uuden mukavan harrastuksen itselleni ja tunnetustihan nälkä kasvaa syödessä. (Sanna)

Ensimmäisellä tunnilla luokassa oli ihanaa selailla ryijykirjoja ja -lehtiä. Ihania värejä ja teemoja tuntui olevan niin paljon. Ihailin erityisesti 50- ja 60-luvun perinneryijyjä, joissa oli tiivis sidonta ja graafinen ilme. Päätin yrittää tehdä jotain samanlaista. Käytännön työskentely olikin yllättävän yksinkertaista, kun pääsi kunnolla vauhtiin. Solmujen tekeminen on mitä parhainta aivoterapiaa. (Nita Makkonen)

Syksyn Ihana ryijy! – kurssi (ilmonet.fi), tervetuloa kurssille!

Tekstit: Raija Rastas ja kurssilaiset
Kuvat: Raija Rastas ja Laura

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Kulttuuritoiminta
Taide ja käsityöt