Tervetullut olo.
Sellainen oli Niko Eerolalla, kun hän muutama vuosi sitten käveli sisään Espoon aikuislukion ovista.
”Olin muuttanut Jyväskylästä Helsinkiin. Lukio-opinnot olivat keskeytyneet, mutta mielessä oli, että haluaisin yliopistoon. Lähdin suorittamaan lukio-opintoja Espoon aikuislukiossa, ja valmistuin keväällä 2020. Arvosanat olivat kaksi laudaturia, kaksi eximiaa ja yksi magna cum laude approbatur”, Eerola kertoo.
”Alusta asti omien opintojen räätälöiminen oli tosi kätevää ja joustavaa. Opettajat ja opot tukivat koko ajan. Erityisesti filosofian kurssit ja niiden opettaja Jutta Väkeväinen olivat tosi innostavia.”
Vapautta ja vaihtoehtoja
Ennen pandemiaa opinnot tehtiin pääasiassa läsnä oppilaitoksessa. Niko Eerola kiittelee aikuislukion opiskeluilmapiiriä.
”Opiskelijoilla oli monenlaisia lähtökohtia, mikä tuo oman lisänsä myös oppimiseen. Osa oli töissä, osa esimerkiksi sairauslomalla. Kun mukana oli eri alojen ammattilaisia, oli mielenkiintoista kuulla monia näkökulmia asioihin”, hän sanoo.
”Aiemmin olin suorittanut kaksoistutkintoa, ja monet sitä opiskelevat ovat tosi orientoituneita ja kunnianhimoisia. Aikuislukiosta löytyi paikka, jossa oli myös muunlaisia ihmisiä työskentelemässä kohti tavoitteitaan.”
Eerola ehti ennen yliopisto-opintojaan suorittaa myös avoimen yliopiston opintoja.
”Suurin intohimoni on saavutettavuus ja esteettömyys, ja se, kuinka voisin edistää vammaisten, myös heidän, joiden vamma ei ole näkyvä, osallistumista yhteiskuntaan. Olen kiinnostunut myös taiteesta, yhteiskunnalliseen eriarvoisuuteen puuttumisesta ja poliittisesta vaikuttamisesta. Unelmani on päästä tekemään maailmaa saavutettavammaksi.”
Oma opiskelutapa tutuksi
Niko Eerola toteaa, että alku lukiossa pelotti jonkin verran.
”Opintoja pohtiville sanoisin, että tee asiat omassa tahdissasi ja valitse monenlaisia aineita. Koskaan ei voi tietää, mistä oma intohimo löytyy.”
Eerolalle aikuislukio oli vahva ponnahduslauta omia unelmia kohti.
”On mahtavaa nähdä, että oma työskentely tuottaa hedelmää. Mielenterveyskuntoutujana ja neuroepätyyppillisenä olen nyt päässyt aloittamaan opinnot yliopistossa”, hän iloitsee.
”Kannattaa tavoitella, mitä haluaa. Jos ei tiedä, mitä haluaa, aikuislukio on hyvä paikka myös sen miettimiseen. Opiskelemista kannattaa opetella, sillä etenkin yliopistossa on tärkeää tuntea oma tapansa oppia. Itselleni se on sitä, että kirjoitan kaiken ylös. Mitä aikaisemmin oman tapansa oppia tunnistaa, sen enemmän siitä on hyötyä”, hän sanoo.
Oppiminen Omniassa
Tämä blogi kuuluu Oppiminen Omniassa -blogisarjaan.