Hyppää pääsisältöön

Kirjontaa kuninkaanlinnassa

Blogi | 24.08.2022
Käsityön suunnittelijaopettaja Katriina Leppänen osallistui kesällä kirjontakurssille Lontoossa. Lue, mitä kuninkaanlinnan uumenissa tapahtui.
Värikäs lintuaiheinen kirjontatyö.

Osallistuin 25.–29.7.2022 Erasmus+ rahoituksella viikon mittaiselle Royal School of Needleworkin järjestämälle kirjontakurssille Jacobean Crewelwork Masterclass: ' Bird of Paradise’. Upea viikko, jonka aikana opin kirjontaa, tutustuin upeisiin tekstiiliteoksiin ja Tudorien suvun linnaan ja sen historiaan sekä sain paljon virikkeitä omaan opetukseeni.

Toimin suunnittelijaopettajana Espoon työväenopistossa. Suunnittelen käsityön ainealueen kurssit ja opetan mm. kirjontaa. Hain Erasmus+ rahoitusta jo muutama vuosi sitten, mutta vasta tänä kesänä pääsin vihdoin matkalle Lontooseen Royal School of Needelworkin tarjoamalle kurssille. Erasmus+ rahoitus tarjosi mahdollisuuden oman osaamisen kehittämiseen, kansainvälisen verkoston luomiseen sekä muiden organisaation malleihin tutustumiseen.

Royal School of Needlework (royal-needlework.org.uk) on perustettu 1872. Se sijaitsee Hampton Court palatsissa Luoteis-Lontoossa. RSN tarjoaa koulutusta sekä aloittelijoille että tutkintoon tähtääville opiskelijoille. He tarjoavat myös lyhytkursseja (royal-needlework.org.uk) sekä paikan päällä suoritettavina että verkkokursseina. RSN:n yhteydessä toimii Embroidery studio (royal-needlework.org.uk), joka tekee tilaustöitä muodille, taiteelle ja kuninkaallisille sekä konservoi arvokkaita historiallisia tekstiilejä. 

Työ, jonka kirjoimme, Jacobean Crewelwork ‘Bird of Paradise’, koostuu 30 erilaisesta pistosta. Kirjontalankoina käytimme kaksisäikeistä villalankaa ja pohjakankaana pellavatoimikasta. Crewelwork (royal-needlework.org.uk) on saanut nimensä villalankojen mukaan, joita kutsutaan nimellä crewel. Kirjontatyyli on peräisin keski-ajalta. 

keskeneräinen kirjontatyö, mallikuva, ohjeita ja lankoja.

Kaikki kurssilla käytetty materiaali jaettiin meille kauniissa laatikossa. Laatikossa oli myös pieni kirjanen, jossa oli kuvattuna kaikki noin 30 opeteltavaa pistoa. Apuna kirjonnassa käytettiin kirjontakehystä, jonka läpimitta oli 25 cm. Itse kirjottava työ oli kooltaan noin 20 x 20 cm. Tunnit alkoivat klo 10 ja päättyivät klo 15. Opetuksessa käytettiin apuna dokumenttikameraa, jonka avulla pistojen teko heijastettiin luokan seinälle. Luokassa kiersi myös apuopettaja, joka seurasi tarkkaan, että pysyimme mukana opetuksessa ja pistot olivat kohdillaan. Kurssin vetäjänä toimi Chrissie Juno Mann (royal-needlework.org.uk). Kurssi oli varsin kansainvälinen. Kaksi osallistujista oli Amerikasta, yksi Australiasta, yksi Hongkongista, minä Suomesta ja loput Englannista.

Kirjottuja yläosia näyttelyssä.

RSN juhli nyt kesällä 150-vuotisjuhliaan ja tämän kunniaksi Lontoon muoti- ja tekstiilimuseoon (fashiontextilemuseum.org) oli järjestetty näyttely. Näyttelyssä esiteltiin yhteistyötä Arts and Crafts -liikkeen suurnimien kanssa, Britannian kuninkaalliselle perheelle tehtyjä tilauksia, huippusuunnittelijoille luotuja nykyteoksia, kansainvälisiä suunnittelijoita sekä lahjakkaiden opiskelijoiden teoksia. Näyttely esitteli tekstiilejä Royal School of Needleworkin 5 000 kappaleen arkistosta sekä esimerkkejä museoista ja kokoelmista eri puolilla Yhdistynyttä kuningaskuntaa.

Vanha kankainen kirjontapisto mallitilkku  ja muistiinpanokirja.

Viimeisenä päivänä vierailimme RSN:n Embroidery studiossa, jossa pääsimme tutustumaan kirjontatöiden konservointiin ja kirjonnan koulutuksen alkulähteistä kertovaan näyttelyyn, A Girl’s Education in Stitch (royal-needlework.org.uk) 

Viikko oli hieno kokemus. Tutustuin kirjonnan historiaan, opin uusia pistoja, seurasin mielenkiinnolla, miten opetus toteutettiin ja sain paljon virikkeitä myös omaan opetukseeni. Pääsin näkemään upean Tudorien palatsin ja tutustumaan 1500-luvun historiaan. Pääsin myös treenaamaan kielitaitoani ja sain uusia ystäviä. Erasmus+ tarjosi hienon kokemuksen, josta minulle on vielä paljon tulevaisuudessakin hyötyä.

Teksti ja kuvat: käsityön suunnittelijaopettaja Katriina Leppänen

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Ammattitaito
Kansainvälisyys
Kulttuuritoiminta
Monikulttuurisuus
Pedagogiikka
Taide ja käsityöt
Verkostot