Hyppää pääsisältöön

Joustavaa verkostoitumista yrittäjän oppisopimuksella

Blogi | 12.12.2022
Hius- ja kauneusalan yrittäjät kannustavat erikoisammattitutkinnon suorittamiseen Omniassa.
Johanna Sainio.

Johanna Sainio on yrittäjä, jolle oli tärkeää suorittaa hius- ja kauneudenhoitoalan erikoisammattitutkinto oman ammattitaitonsa vahvistamiseksi.

”Olen erikoistunut peruukkeihin ja toiminut yrittäjänä yhdeksän vuotta. Alun perin lähdin alalle, kun sairastuin alopeciaan 24-vuotiaana. Kävin silloin asiakkaana monet peruukkikaupat läpi, eikä asiakaskokemus vastannut odotuksiani. Halusin osaltani palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin tarjoamalla peruukkia tarvitseville osaavaa palvelua ja vaihtoehtoja”, hän kertoo.

Sainio on ensimmäiseltä koulutukseltaan maskeeraaja ja kosmetologi, mutta ennen uraansa yrittäjänä hän toimi pitkään kaupan alalla.

”Parturi-kampaajan koulutus oli minulle myös väline päästä palveluntuottajaksi. Peruukki on lääkinnällinen apuväline, ja sen myyjällä on oltava säädösten mukainen koulutus”, hän selvittää.

”Vaikka en tee parturi-kampaajan työtä, koulutus antoi osaamista asiakkaiden neuvomistyöhön. Moni haluaa esimerkiksi värjätä tai raidoittaa peruukkeja, ja osaan keskustella heidän kanssaan aiempaa paremmin peruukin muokkaamisesta.”

Aikataulutus auttaa

Omnian koulutus oli Johanna Sainion mukaan laadukas ja hän suosittelee sitä mielellään alan yrittäjille.

”Aika kovaa aikataulutusta opinnot minunlaiseltani sarjayrittäjältä vaativat, vaikka sain suorittaa tutkinnon omassa yrityksessäni. Kannustaisin hakeutumaan omanikäiseen seuraan ja tarttumaan rohkeasti tekemiseen. Minulle jäi koulutuksesta muutama tosi hyvä ystävä, joiden kanssa olemme tehneet opintojen jälkeen myös töitä yhdessä. Koulutuksella oli siis todella iso merkitys verkostoitumisen kannalta”, hän sanoo.

Sujuvasti omassa työssä

Myös Sini Silfvenius-Bart on tyytyväinen suorittamaansa erikoisammattitutkintoon.

Sini Silfvenius.

Vahvasti alan yrittäjien yhdistystoiminnassa mukana oleva, oppilaitosten kanssa paljon yhteistyötä tekevä ja teatteri- ja oopperatuotantoihin erikoistunut Silfvenius-Bart kertoo suorittaneensa tutkinnon sujuvasti noin seitsemässä kuukaudessa.

”Kaikki meni erittäin hyvin. Sanoisin muille koulutukseen osallistujille, että rohkeasti eteenpäin vain. Aikataulutuksella ja suunnittelulla pääsee pitkälle”, hän sanoo.

”Tutkinto vahvisti oman ammattitaidon ymmärrystä ja sitä, miten sitä voisi kehittää. Lisäksi se mahdollisti verkostoitumisen muiden ammattilaisten kanssa.”

Laadukasta opetusta

Sini Silfvenius-Bart suoritti tarvittavat näytöt omassa työssään. Hän tekee kampaajan työtä sukunsa jo 40 vuoden ajan omistamassa kampaamoliikkeessä.

Silfvenius-Bartin mukaan opetuksen laatu oli kauttaaltaan hyvä, mutta hänen mielestään erikoisammattitutkinnon suorittajilla olisi hyvä olla alan työkokemusta, jotta se palvelisi kaikkia osallistujia paremmin.

”Suosittelen erikoisammattitutkintoa kaikille, jotka haluavat kehittää omaa osaamistaan. On hienoa saada peilata omaa osaamistaan kollegoiden kesken, muuten voi käydä niin, että sokeutuu sille, missä on menossa omassa osaamisessaan.”

Oppia johtamiseen

Antonio Flores kertoo, että erityisesti erikoisammattitutkintoon sisältyvät johtajuusopinnot antoivat hänelle paljon.

Antonio Flores.

”Osittain teoriaopinnot sisälsivät paljon sellaista, joka oli jo ennestään tuttuja. Olen ollut paljon ulkomailla, ja siellä tehdään asioita osittain eri lailla.”

Asiakaspalvelussa on Floresin mielestä selviä eroja eri maissa. Hänen mukaansa koulutus antoi myös uutta näkökulmaa siihen, miten asiakkaat kohdataan.

”Yrittäjän oppisopimus on ollut todella hyvä tapa hankkia tutkinto, joka on pätevä myös monissa muissa Euroopan maissa."

”On ollut myös todella kivaa kuunnella muita ja oppia heidän työtavoistaan. Suosittelen koulutusta mielelläni. Erityisesti jos haluaa lähteä ulkomaille töihin, tutkintoa vaaditaan ja se on avain myös parempaan palkkaukseen.”

Verkostoitumista ja joustavuutta

Kauneusalan viestintäyrittäjänä pitkään toiminut Anu Herrala kaipasi kosmetiikka-alan osaamiseensa vahvistusta, joka löytyi erikoisammattitutkinnosta.

”Minulle oli tärkeää, että opinnoissa on selkeä rakenne ja että opiskelu on joustavaa. Oli myös tärkeää päästä verkostoitumaan muiden alan ammattilaisten kanssa”, hän toteaa.

Anu Herrala.

Yrittäjän oppisopimus mahdollisti osatutkinnon suorittamisen. Lähi- ja etäpäivien yhdistelmä tarjosi tilaisuuden tutustua muihin opiskelijoihin ja joustavan opiskelun.

”Opetus oli laadukasta ja vastasi odotuksiani. Kannustaisin kaikkia kiinnostuneita osallistumaan koulutukseen. Opettajiin voi aina ottaa yhteyttä, ja kaikkiin asioihin löytyy vastaus. Tärkeintä on pitää mielessä omien tavoitteiden saavuttaminen, ja siinä kouluttajat joustavat. Aikuisena opiskelu on erilaista kuin aiemmin, ja alalla olevista yksinyrittäjistä moni kaipaa kontakteja ja osaamisensa vahvistamista”, Herrala toteaa.

Tähtäätkö hius- ja/tai kauneudenhoitoalan erityisosaajaksi?
Tutustu hius- ja kauneudenhoitoalan asiantuntijan opintoihin
Yrittäjän oppisopimus on käytännönläheinen tapaa kehittää osaamista.
Lue lisää oppisopimuksella opiskelemisesta
Takaisin ylös
Tagit:
Oppiminen Omniassa
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö