
"Tämän voimalla sitä jaksaa taas koko raskaan työviikon"
Olen toiminut vuosia vapaan sivistystyön kentällä erilaisten teatterikurssien opettajana ja kuulen lähes viikoittain erilaisia lausahduksia opiskelijoilta siitä, mitä he ovat kursseiltaan saaneet irti. Rohkeutta esiintymiseen ja itsevarmuutta toki kursseilta oppii, mutta niin paljon muutakin.
Kurssit toimivat usein vastapainona työelämälle. Yksi tyypillisin kommentti opiskelijoilta onkin, kuinka tärkeää heille on tulla ”yhdeksi illaksi viikossa tänne hassuttelemaan ja nauramaan” ja kuinka ”tämän voimalla sitä jaksaa taas koko raskaan työviikon” tai ”tämä impro on hyvää nauruterapiaa”. Kun yhä useampi työskentelee tietokoneen äärellä ”tekee hyvää päästä olemaan ihmisten kanssa ja hassutella”.
Työ voi myös olla vaativaa, jolloin improilemalla irrottelu vähentää stressiä, kun sitä tehdessä ei voi keskittyä muihin asioihin samaan aikaan, elää vain hetkessä. Yhdessä toisten kanssa koko kehollaan ja mielellään fiktiivisiin maailmoihin sukeltaessa myös maailman kuohunnat unohtuvat usein edes hetkeksi.
Luovaa ajattelua, esiintymisvarmuutta ja vähemmän itsekritiikkiä
Improvisointi ja näytteleminen ovat hauskaa vastapainoa työnteolle, mutta sen lisäksi näytellessä ja improvisoidessa oppii työelämässäkin hyödyllisiä taitoja. Luova ajattelu lisääntyy, mahdollistaen erilaisten ratkaisumallien tiedostamisen ja rohkeuden kokeilla niitä niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Epäonnistumisen pelko vaivaa monia, jopa lamaannuttavasti. Improkurssien myötä itsekritiikki vähenee ja rentous esimerkiksi työelämän esiintymistilanteissa kasvaa.
Kursseilla myös harjoitetaan läsnäolotaitoja, kuuntelua ja vuorovaikutusta sekä opetellaan lukemaan toisen kehonkieltä ja statusilmaisua, joista kaikista on hyötyä työelämässä. Muistikin harjaantuu vuorosanoja opetellessa tai improvisaatiossa kohtauksen aiempia tapahtumia mieleen painaessa. Kursseilla ollaan läsnä omassa kehossa, avataan aisteja ja käytetään kehoa ilmaisun välineenä.

Kuva: Espoon työväenopiston teatteri- ja improvisaatiokursseilla käytetään koko kehoa ilmaisun välineenä.
Empatiaa, osallisuutta ja onnellisuutta
Tämä kaikki on hyvää vastapainoa nykyajan tietotyöläiselle ja antaa voimavaroja sekä työkaluja työelämään. Asiakaspalvelussa työskentelevä kertoi ymmärtävänsä asiakkaita ja heidän tilanteitaan paremmin teatterikurssin myötä, sillä kurssilla sukelletaan erilaisten hahmojen elämään. Teatterikurssit lisäävätkin empatiaa, itseymmärrystä ja tuovat myös osallisuutta sekä tunteen porukkaan kuulumisesta.
Kurssin ei siis tarvitse olla suunniteltu työelämää hyödyttäväksi, jotta se hyödyttäisi työelämää. Nämä kurssit myös tuovat iloa ja onnellisuutta ihmisten elämään. Onnellinen ihminen on varmasti myös parempi työntekijä.
Teksti: Anita Dahlström, teatterin ja kirjallisuuden suunnittelijaopettaja