
Anne Juuti opiskelee Espoon työväenopistossa käsityötaiteen perusopintoja. Opiskelusta hän innostui siskonsa Mari Ahon kautta.
"Käsityöt ovat minulle vastapaino. Töissä on tiukat säännöt ja paljon vastuuta – käsitöissä taas saa päästää luovuuden valloilleen ilman rajoja. Voi uppoutua tekemiseen niin, että aika katoaa", Juuti kuvailee.
”Käsityötaiteiden kolmen vuoden jatkumo on todella kiitollinen kokonaisuus. Oppimiseen pääsee huomattavasti syvemmälle ja laveammin timanttisten kurssikavereiden ja opettajien tukemana”, Aho toteaa.
Espoon työväenopiston kurssit tarjoavat Juutille paitsi laadukasta opetusta myös oppimisen vertaistukea luovalta yhteisöltä ja hyvää mieltä.
”Kymmenillä kursseilla olleena luokkaan astuminen tuo aina hykerryttävän uuden oppimisen fiiliksen, uusia ihmisiä ja opettajia sekä uusia taitoja”, Aho kertoo.
Käsityötaiteen perusopintojen ryhmässä on mukana kaikenikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä. Taustat jäävät sivuun, kun yhdistäväksi tekijäksi nousee yhteinen kiinnostus harrastukseen.
”On ihanaa, kun on paikka ja yhteisö, jossa voi olla täysin irrallaan taustastaan yhteisen tekemisen äärellä”, Juuti toteaa.

Tarjonnassa panostetaan myös taloudelliseen saavutettavuuteen
Työväenopistojen toiminnalla on tärkeä vaikutus aikuisten hyvinvointiin. Ne tarjoavat mahdollisuuden kehittää itseään samalla, kun työelämä vaatii yhä enemmän ja muodolliset koulutustuet vähenevät. Juuti ajattelee, että matalan kynnyksen opinnot antavat monille mahdollisuuden paitsi oppia uutta myös vahvistaa omaa henkistä jaksamista.
"Se on arvokasta, että kuka tahansa voi osallistua. Valtion tukema tarjonta on edullisempaa kuin yksityisillä toimijoilla. Kursseihin on usein saatavilla myös alennuksia, jolloin osallistuminen ei jää kiinni taloudellisista syistä", Juuti toteaa.
Osallistumisen kynnystä madaltaa myös se, että kaikki tarjonta on yksien kansien välissä. Ilmoittautuminen niin liikuntaan, kädentaitoihin kuin digikursseillekin tapahtuu saman Ilmonet.fi-sivuston kautta.
Yhdessä oppiminen läpi elämän on merkityksellistä
Aho kertoo osallistuneensa Espoon työväenopistossa vuosien varrella esimerkiksi käsityökursseille, joilla on tehty tilkkutöitä, ryijyä, nahkatöitä ja mosaiikkitöitä, vaateompelukurssille, sekä kaavoituskurssille ja kielten intensiivikursseille. Myös Juuti on harkinnut kielten opiskelua tulevaisuudessa.
Espoon työväenopiston avarat tilat ja laadukkaat puitteet mahdollistavat harrastamisen monelle myös silloin, kun omasta kodista tila loppuu kesken tai välineitä ei ole mahdollista tai halua hankkia omaksi. Esimerkiksi käsitöiden tekeminen voi vaatia runsaasti pöytätilaa ja erilaisia työvälineitä, jotka työväenopistossa ovat käytettävissä kurssimaksun hinnalla.
Aholle Espoon työväenopisto tarjoaa mahdollisuuden kehittää itseään ja löytää uusia vahvuuksia.
”Esimerkiksi kielissä tai käsitöissä on monesti kouluaikaiset pohjat takana. Yhtäkkiä löytääkin omia uusia vahvuuksia, jotka korostuvat ihanien kanssaoppijoiden kera. Kun aikuiset tiedon- ja taidonhaluiset ihmiset haluavat kokoontua vapaa-ajallaan yhteen, sen positiivisen, luovan tekemisen aistii kyllä”, Aho toteaa.
Oppi ja ilo
Tämä asiakastarina on julkaistu osana Oppi ja ilo -blogisarjaa.