Hyppää pääsisältöön

Sofia Ratinen odottaa mihin oma osaaminen riittää WorldSkills-kilpailussa

Blogi | 10.10.2022
Leipuri-kondiittoriksi opiskeleva Sofia Ratinen (23) kilpailee leipomolajissa WorldSkills Competition 2022 Special Editionissa Sveitsissä 10–15 lokakuuta yhdessä 13 muun kilpailijan kanssa.
Sofia nostaa leipiä uunista pelleille jäähtymään.
Sofia harjoitteli toukokuussa muun muassa leipien valmistusta.

Lakelankadun opetuskeittiössä valmistuu erilaisia leivontatuotteita, kun Sofia Ratinen toukokuussa harjoitteli 2022 WorldSkills Shanghai 2022 -kilpailua varten. Kilpailu piti alun perin järjestää Shanghaissa 12–17 lokakuuta, mutta meneillään olevat pandemian ehkäisy- ja valvontarajoitukset Kiinassa estivät kilpailun järjestämisen. Kilpailut hajautettiin eri maihin ja leipomolaji kilpaillaan Sveitsissä Richemont Centre of Excellencissä.

Sofian piti vuonna 2020 osallistua silloin järjestettäviin EuroSkills-kilpailuun, mutta niiden peruuntuessa siirtyivät kilpailuhaaveet vuoteen 2022. Kilpailun peruuntuminen ei lannistanut Sofiaa vaan hän on viimeiset kaksi vuotta harjoitellut tämän vuoden kilpailua varten. Harjoituksissa Sofia treenaa eri tuotteiden valmistusta ja pyrkimys on löytää oma murtumispiste. WorldSkills ja EuroSkills ekspertti, Omnian opettaja Esa Savolainen toteaa, että totaalinen epäonnistuminen pitää tulla ennen kisoja, jotta itse kilpailuhetkessä pysyy rauhallisena.

Taitotyöt vaativat eniten harjoittelua

Leipurilajissa kilpailijalla on oltava tuntemusta ainesosien toiminnoista, yhteensopivuudesta sekä hyvä ymmärrys reseptien uudelleenmuotoilusta. Kilpailussa valmistettavat tuotteet ja niiden painot on määritelty hyvin tarkkaan ennakkoon. Valmistettavien tuotteiden listalta löytyy muun muassa leipää, kroissanttia, briossia, wiener-tyyppinen tuote, patonkeja sekä koristeellinen näytetyö ja mysteerityö, joka ilmoitetaan vain kaksi päivää ennen valmistusta.

Eniten paineita harjoittelussa aiheuttaa tietämättömyys kilpailutöistä sekä raaka-aineista. Ei tiedä harjoitteleeko vääriä asioita vai ei. Sofia pitää leipomisen tuomasta näpertämisestä sekä erilaisten leipien ja patonkien valmistamisesta. Perinteisten kroissanttien valmistaminen on myös hallussa. Eniten harjoittelua vaatii taitotyö. ”Tykkään tehdä paljon käsillä kaikkea, mutta taitotyön taikinat ovat haasteellisia”, Sofia toteaa. Leipomisen lisäksi on tehty henkistä valmistautumista, ja harjoittelun myötä Sofia onkin oppinut paljon itsestään ja omasta jaksamisestaan.

Ura ulkomailla kiinnostaa

WorldSkills-kilpailu tarjoaa mahdollisuuden verkostoitua ja Sofia odottaakin, että pääsee tutustumaan oman lajinsa kilpakumppaneihin. Tulevaisuudessa Sofiaa kiinnostaa yritystoiminta sekä mahdollisuus työskennellä ulkomailla. Menestys WorldSkills-kilpailussa auttaisi varmasti uralla edistymistä.

Sofia osallistuu kilpailuun avoimin mielin ja odottaakin, että pääsee näkemään mihin omat taidot riittävät ja kuinka pitkälle pääsee. ”Lähden avoimin mielen kisaan ja katsomaan miten siellä menee”, Sofia toteaa itsevarmana.

Teksti: Anni Suvisuo

Tutustu tarkemmin kilpailutoimintaan Omniassa
Lue lisää kilpailutoiminnasta
Takaisin ylös
Tagit:
Oppiminen Omniassa
Ammattitaito
Kilpailutoiminta