Omnia Makerspace toimii linkkinä ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen ja työelämän välillä. Vierailin tapahtumassa VET2Sustain-hankkeen edustajana, ja huomasin, kuinka se tuki hankkeen pyrkimystä lisätä ammatillisen koulutuksen pito- ja vetovoimaa. Erityisesti startup-yrityksiin tutustuminen tarjosi opiskelijoille arvokasta käytännön ymmärrystä ja uusia verkostoja.
Innovatiivinen oppimis- ja työympäristö
MakerSpace ei ole pelkästään verkostoitumistila, vaan myös moderni oppimis- ja työympäristö. Siellä on käytössä monia uuden teknologian laitteita, jotka mahdollistavat opiskelijoille konkreettisen tekemisen ja kokeilemisen.
VET2Sustain-hankkeen sisällöllinen johtaja Oona Haapakorpi korostaa, että tulevaisuuden tekijät rakentavat kestävää ja kansainvälistä huomista, jossa otetaan huomioon myös tulevaisuuden teknologiat kuten tekoäly, virtuaalitodellisuus ja digitaalinen simulointi. Nämä teknologiat tarjoavat valtavia mahdollisuuksia koulutuksen kehittämiseen eri ammatillisten asiantuntijoiden yhteistyössä. Opiskelijat voivat osallistua teknologioiden testaamiseen ja soveltamiseen käytännön oppimisympäristöissä.
Menestyviä yhteistyötarinoita
Makerspacen ohjaaja Siim Saar, Omnian koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antola ja AGridin yhteisömanageri Leigh Ewin nostivat esiin yhteistyön merkityksen ja jakoivat onnistumistarinoita. Esimerkkinä tästä kolme Omnian opiskelijaa esitteli Tespack-yritystä, jossa he parhaillaan työskentelevät ja oppivat työelämässä.
Omniassa on myös integroinut edistyksellisiä teknologioita, kuten 3D-tulostus, osaksi opetusohjelmia tarjoamalla erilaisia paikallisia tutkinnon osia kuten Suklaan tulostus 3D-tekniikalla. Tässä tutkinnon osassa opiskelijat pääsevät käyttämään 3D-ruokatulostimia. Kurssin aikana heillä on mahdollisuus tutustua myös laajasti 3D-tulostuksen mahdollisuuksiin, kuten suunnitteluun Autodesk Fusion 360 -ohjelmalla. Tämä käytännön kokemus valmistaa heitä tulevaisuuden haasteisiin ja lisää heidän osaamistaan nykyaikaisissa vielä ehkä tulevaisuuden teknologioissa.
Työelämässä vaaditaan sitoutuneisuutta
Opiskelijat ja työelämän edustajat korostivat työssäoppimisen tärkeyttä. Opiskelijat voivat koulussa edetä omaan tahtiin, mutta työelämässä vaaditaan tarkkuutta ja vastuullisuutta. Keskusteluissa nousi esiin myös tiimityötaitojen tarve – yhteistyö on avain menestykseen.
Kansainvälisiä näkökulmia ja kansalaistaitoja
Lukion vaihto-opiskelijat toivat kansainvälisiä näkökulmia keskusteluun. Erityisesti kieltenopetuksen haasteet herättivät keskustelua – monessa maassa kieltenopetus on teoreettista, mutta kieli alkaa elää vasta vuorovaikutuksessa. Lisäksi pohdittiin kansalaistaitojen merkitystä yhteiskunnallisessa osallisuudessa.
Tapahtuma osoitti, kuinka merkittävässä roolissa yhteistyö ja työssäoppiminen ovat ammatillisessa koulutuksessa. Kun opiskelijat saavat mahdollisuuden soveltaa oppimaansa käytännössä ja verkostoitua työelämän kanssa, heidän osaamisensa kasvaa ja koulutus vastaa entistä paremmin työelämän tarpeisiin.
Teksti: Sirje Hassinen
Kuvia tapahtumasta löydät Omnian mediapankista (mediapankki.omnia.fi).