Hyppää pääsisältöön

Tulevaisuuden osaajat tutustuivat urapolkuihin Omnian Matkailu- ja ravintola-alan päivässä

Uutinen | 11.04.2025
Lakelankadun toimipisteessä järjestetty tapahtuma toi yhteen opiskelijat ja alan asiantuntijat, tarjoten inspiroivia kohtaamisia, käytännön tietoa työelämästä ja näkymiä alan tulevaisuuteen.
Aican
AiCanin Mila Lamberg ja Saara Liukko kertoivat opiskelijoille ravintola- ja tapahtuma-alan mahdollisuuksista

Omnian Lakelankadun toimipisteessä vietettiin keskiviikkona 9. huhtikuuta matkailu- ja ravintola-alan päivää, joka kokosi yhteen alan opiskelijat ja monipuolisen joukon työnantajia. Tapahtuma tarjosi opiskelijoille arvokkaita kohtaamisia, mahdollisuuden tutustua alan käytäntöihin ja rakentaa siltoja tulevaisuuden työelämään.

Opiskelijat kiersivät innokkaasti yritysten esittelypisteitä ja pääsivät kysymään alalla työskentelystä.

Matkailualalla arvostetaan asiakkaan kohtaamista ja empatiaa

Yritykset nostivat esille myös alalla tarvittavaa osaamista. Killroy Travelsin Senior Travel Advisor Saana Artman ja Travel Advisor Petra Tiukkanen korostivat, että matkatoimistotehtävissä tarvitaan ennen kaikkea järjestelmäosaamista ja kykyä sopeutua muuttuviin tilanteisiin.

"Matkatoimistoissa tarvitaan järjestelmäosaamista varausjärjestelmistä ja kykyä oppia nopeasti. Oman matkustuskokemuksen merkitys on myös suuri, sillä se auttaa ideoimaan matkaa yhdessä asiakkaan kanssa.", Artman kertoo. 

Tulevaisuuden näkymiin liittyy vahvasti teknologian kehitys.  

"Toivon, että tekoäly nähdään matkatoimistoissa mahdollisuutena, ei uhkana. Tekoäly voi tukea matkojen suunnittelua ja varaamista, mutta asiakaspalvelijaa tarvitaan empatiaan ja asiakaskontaktiin", Artman pohtii.

Matkailualan parhaana puolena Artman ja Tiukkanen näkivät alan monipuolisuuden.

"Alalla voi työskennellä lentokentällä, matkatoimistoissa, hotelleissa tai ohjelmapalveluissa. Jos on kiinnostunut matkustamisesta, voi yhdistää oman intohimonsa työhön", Tiukkanen sanoo.

Finnairin Chief Purser Satu Hakala kertoi opiskelijoille omasta urastaan ja matkustamohenkilökunnan työstä laajemmin. Empatiakykyä ja vuorovaikutustaitoja Hakala painotti tärkeänä osaamisena ilmailualalla.  

"On tärkeää pysähtyä ihmisen äärelle. Peruskäytöstavat, katsekontakti ja tilanteen loppuun vieminen rakentavat asiakkaan luottamusta ja myös työntekijän itsevarmuutta. Kohteliaisuus ja ihmisen kohtaaminen ovat universaaleja taitoja, joilla pärjää missä tilanteessa vain", korostaa Hakala.

Ravintola-alalla elämykset ja tiimityö ovat avainasemassa

Ravintola Salutorgetin Bar Manager Jussi Leveelahti korosti ravintola-alan muuttuvaa luonnetta. "Asiakas voi syödä kotona edullisemmin, mutta ravintolaan tullaan kokemaan jotakin erityistä. Elämysten luominen on yhä tärkeämpää", Leveelahti sanoo.  

Urapolut ravintola-alalla voivat alkaa harjoittelusta ja edetä esimerkiksi saliapulaiseksi, tarjoilijaksi, vuoropäälliköksi ja lopulta ravintolapäälliköksi tai jopa ravintolatoimenjohtajaksi.  

"Uralla kehittymisen mahdollisuuksia on paljon niille, jotka haluavat kehittyä", Leveelahti kannustaa.

AiCanin henkilöstöpalveluyrityksen HR-asiantuntija Mila Lamberg kertoi, että ravintolat arvostavat työntekijöissä erityisesti joustavaa asennetta ja alaan liittyvää asiantuntijuutta kuten skandinaavisen keittiön tuntemusta ja erityisruokavalioiden tuntemusta.  

”Ravintola-alaa suosittelen niille, jotka kaipaavat energistä ja kansainvälistä työympäristöä. Ala kasvattaa työntekijöiden asennetta ja tarjoaa mahdollisuuksia ympäri maailmaa. Myös uralla eteneminen on monella tavoin mahdollista”, AiCanin Saara Liukko sanoi.

Tärkeitä kohtaamisia yritysten ja opiskelijoiden välillä

Omnian koulutuspäällikkö Leena Laanterä-Pelkonen iloitsi päivän sujuvuudesta ja opiskelijoiden aktiivisuudesta. 

"Päivä onnistui hienosti – opiskelijat esittivät kysymyksiä ja olivat aidosti kiinnostuneita alan uramahdollisuuksista. Oli hienoa nähdä, miten yritysten edustajat kohtasivat nuoria ja jakoivat asiantuntemustaan avoimesti”, Laanterä-Pelkonen summaa.

Torstaina 10.4. Matkailu- ja ravintola-alan päivät jatkuivat vielä tutustumispäivällä, jossa peruskoululaiset ja muut alasta kiinnostuneet pääsivät tutustumaan Omnian matkailu-, ravintola-, elintarvike- ja laboratorioalan koulutuksiin.

 

Finnair
Finnairin Satu Hakala korosti vuorovaikutustaitoja matkustamotyössä
Ravintola Salutorgetin Jussi Leveelahti
Ravintola Salutorgetin Jussi Leveelahti haluaa luoda asiakkaille elämyksiä
Killtory Travels majoitus ja ravintola-alan päivässä
Killroy Travelsin Saana Artman ja Petra tiukkanen kertoivat, että matkatoimistotyössä pääsee toteuttamaan omaa intohimoa matkustamiseen
Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito