Hyppää pääsisältöön

Nuoret ravintola-alan lupaukset palkittiin Chaîne des Rôtisseurs -stipendillä

Uutinen | 31.01.2025
Nuoret ravintola-alan lupaukset palkittiin Chaîne des Rôtisseurs -stipendillä tunnustuksena taidoistaan ja sitoutumisestaan alaan. Stipendi kannustaa kehittymään ja luomaan uraa alalla, joka tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia ja jatkuvaa oppimista.
Stipendiaatit Tessa Tuure, Kuro Tomperi ja Mjalta Piirainen sekä Vesa Loponen, puheenjohtaja, Chaine des Rotisseurs Helsinki.
Stipendiaatit Tessa Tuure, Kuro Tomperi ja Mjalta Piirainen sekä Vesa Loponen, puheenjohtaja, Chaine des Rotisseurs Helsinki.

Työ ravintola-alalla on monipuolista, tarjoaa haastetta ja kehittymismahdollisuuksia sekä onnistumisen iloa. Näin ajattelevat kokkiopiskelija Kuro Tomperi ja tarjoilijaopiskelija Tessa Tuure. He ovat kaksi neljästä Chaîne des Rôtisseurs -järjestön myöntämien stipendien saajista. 

Järjestö halusi palkita opinnoissaan menestyneitä nuoria ja kannustaa näin alan tulevaisuuden osaajia urallaan eteenpäin.

”Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö, joka yhdistää ruokaharrastajat ja ammattilaiset, ja jonka missiona on ruoka- ja ravintolakulttuurin kehittäminen. Haluamme tukea opiskelijoita, jotka ovat valinneet tämän omaksi alakseen ja haluamme huomioida opinnoissaan hyvin menestyviä nuoria motivoidaksemme heitä saavuttamaan päämääränsä”, toteaa Bailli de Helsinki Vesa Loponen.

Keittiössä on tilaa olla oma itsensä

Tomperin ensisijainen hakukohde peruskoulun jälkeisessä yhteishaussa oli leipuri-kondiittori. Päästyään opiskelemaan ravintola-alan perustutkintoa hän vielä ajatteli, että hakisi kokkialan jälkeen opiskelemaan leipomoalaa. Ravintola-alan opinnot ovat kuitenkin tarjonneet monipuolista osaamista.

”Ravintola-alassa on parasta sen monipuolisuus. Melkein joka päivä oppii jotain uutta”, Tomperi kuvailee.

Tomperi kertoo olevansa introvertti. Keittiössä on hänen mukaansa kuitenkin tilaa jokaiselle olla oma itsensä.

”On hienoa nähdä, miten erilaisia persoonia ja vahvojakin persoonia kokkeina on”, hän jatkaa. 

Tulevaisuudessa hän toivoo työllistyvänsä esimerkiksi lounasravintolaan, jossa saisi tehdä hyvää perusruokaa ihmisille arjen keskelle. Mutta mikä sitten on nuoren kokin bravuuri?

”Erittäin hyvät, rasvaiset letut”, Tomperi toteaa hetken mietittyään.

Tomperi sai stipendin hyvästä ja eteenpäin katsovasta asenteesta.

Onnistumisen iloa iloisista kohtaamisista

Tarjoilijaksi opiskeleva Tuure ajattelee ravintola-alassa olevan parasta onnistumisen tunteen saaminen.

”Tulee hyvä mieli, kun esimerkiksi asiakas kertoo, että teki jonkin asian hyvin tai onnistui jossain”, Tuure kuvailee.

Tarjoilija onkin usein keskeisessä roolissa juhlahetkissä. Tuuren mukaan on hienoa, kun saa toteuttaa jonkin erityistoiveen tai esimerkiksi synttäriseurueen ilta on onnistunut.

Tuure oli iloisesti yllättynyt saatuaan tiedon stipendistä. Valintakriteereissä nostettiin esille Tuuren osallistuminen Presidentin linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2023 ja nopea eteneminen opinnoissa.

Ravintola-alan koulutus avaa ovet monipuolisiin työpaikkoihin

Ravintola-alalla työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Marraskuussa 2024 julkaistun ravintola-alan trenditutkimuksen mukaan ravintolapalvelujen käyttäjien määrä on Suomessa huipussaan. Alan tulevaisuudessa on valtava potentiaali.

Loponen kannustaakin nuoria ravintola-alan opintojen pariin, sillä koulutus avaa ovia monipuolisesti alan työpaikkoihin.

”Ravintola-alalla tulee aina olemaan työmahdollisuuksia ja hyvällä koulutuksella nuoret varmistavat itselleen parhaat työpaikat. Ala on muuttuva ja vaihteleva, joten se tarjoaa parhaimmillaan työn, jossa voi jatkuvasti kehittyä, innovoida ja toteuttaa itseään”, Loponen kannustaa.

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö