
Työ ravintola-alalla on monipuolista, tarjoaa haastetta ja kehittymismahdollisuuksia sekä onnistumisen iloa. Näin ajattelevat kokkiopiskelija Kuro Tomperi ja tarjoilijaopiskelija Tessa Tuure. He ovat kaksi neljästä Chaîne des Rôtisseurs -järjestön myöntämien stipendien saajista.
Järjestö halusi palkita opinnoissaan menestyneitä nuoria ja kannustaa näin alan tulevaisuuden osaajia urallaan eteenpäin.
”Chaîne des Rôtisseurs on maailman suurin gastronominen järjestö, joka yhdistää ruokaharrastajat ja ammattilaiset, ja jonka missiona on ruoka- ja ravintolakulttuurin kehittäminen. Haluamme tukea opiskelijoita, jotka ovat valinneet tämän omaksi alakseen ja haluamme huomioida opinnoissaan hyvin menestyviä nuoria motivoidaksemme heitä saavuttamaan päämääränsä”, toteaa Bailli de Helsinki Vesa Loponen.
Keittiössä on tilaa olla oma itsensä
Tomperin ensisijainen hakukohde peruskoulun jälkeisessä yhteishaussa oli leipuri-kondiittori. Päästyään opiskelemaan ravintola-alan perustutkintoa hän vielä ajatteli, että hakisi kokkialan jälkeen opiskelemaan leipomoalaa. Ravintola-alan opinnot ovat kuitenkin tarjonneet monipuolista osaamista.
”Ravintola-alassa on parasta sen monipuolisuus. Melkein joka päivä oppii jotain uutta”, Tomperi kuvailee.
Tomperi kertoo olevansa introvertti. Keittiössä on hänen mukaansa kuitenkin tilaa jokaiselle olla oma itsensä.
”On hienoa nähdä, miten erilaisia persoonia ja vahvojakin persoonia kokkeina on”, hän jatkaa.
Tulevaisuudessa hän toivoo työllistyvänsä esimerkiksi lounasravintolaan, jossa saisi tehdä hyvää perusruokaa ihmisille arjen keskelle. Mutta mikä sitten on nuoren kokin bravuuri?
”Erittäin hyvät, rasvaiset letut”, Tomperi toteaa hetken mietittyään.
Tomperi sai stipendin hyvästä ja eteenpäin katsovasta asenteesta.
Onnistumisen iloa iloisista kohtaamisista
Tarjoilijaksi opiskeleva Tuure ajattelee ravintola-alassa olevan parasta onnistumisen tunteen saaminen.
”Tulee hyvä mieli, kun esimerkiksi asiakas kertoo, että teki jonkin asian hyvin tai onnistui jossain”, Tuure kuvailee.
Tarjoilija onkin usein keskeisessä roolissa juhlahetkissä. Tuuren mukaan on hienoa, kun saa toteuttaa jonkin erityistoiveen tai esimerkiksi synttäriseurueen ilta on onnistunut.
Tuure oli iloisesti yllättynyt saatuaan tiedon stipendistä. Valintakriteereissä nostettiin esille Tuuren osallistuminen Presidentin linnan itsenäisyyspäivän vastaanotolle vuonna 2023 ja nopea eteneminen opinnoissa.
Ravintola-alan koulutus avaa ovet monipuolisiin työpaikkoihin
Ravintola-alalla työllistymismahdollisuudet ovat monipuoliset. Marraskuussa 2024 julkaistun ravintola-alan trenditutkimuksen mukaan ravintolapalvelujen käyttäjien määrä on Suomessa huipussaan. Alan tulevaisuudessa on valtava potentiaali.
Loponen kannustaakin nuoria ravintola-alan opintojen pariin, sillä koulutus avaa ovia monipuolisesti alan työpaikkoihin.
”Ravintola-alalla tulee aina olemaan työmahdollisuuksia ja hyvällä koulutuksella nuoret varmistavat itselleen parhaat työpaikat. Ala on muuttuva ja vaihteleva, joten se tarjoaa parhaimmillaan työn, jossa voi jatkuvasti kehittyä, innovoida ja toteuttaa itseään”, Loponen kannustaa.
Tarjoilijaopiskelija Mjalta Piirainen
Mjalta on ansiokkaasti ja tunnollisesti edistänyt opintojaan niin työelämässä kuin koulussa. Hän on ollut myös mukana toteutumassa tärkeitä tilaisuuksia, kuten itsenäisyyspäivän vastaanotto ja sotaveteraaninen kahvitilaisuus Kaunialan sotavammasairaalassa.
Tarjoilijaopiskelija Tessa Tuure
Tessa on osallistunut moniin erilaisiin tilaus- ja juhlatarjoilun asiakaspalvelutilanteisiin useissa gaaloissa ja Presidentin linnan itsenäisyyspäivän vastaanottotilaisuudessa 2023. Hän on nopeasti edennyt opinnoissaan työelämäjaksoilla ja oppilaitoksen opinnoissa. Tessa myös valmistuu kahdessa vuodessa tarjoilijaksi.
Kokkiopiskelija Niina Neulikko
Jo opintojen alusta asti Niinan asenne ollut erityisen hyvä. Tämä on vienyt hänet oppimaan erilaisiin keittiöihin. Kilpailuvalmennusryhmään liittyminen on antanut Niinalle mahdollisuuden kehittää itseään haastaviin tilanteisiin ja sitä kautta menestykseen.
Kokkiopiskelija Kuro Tomperi
Hyvällä asenteella ja eteenpäin katsovalla Kurolla on opiskelut sujuneet mallikkaasti. Työtehtävin hän tarttuu aina innostuneesti ja säntillisesti. Myös Kuron kilpailuvalmennus on tuonut hänelle itsevarmuutta ja on työelämäjaksot parantaneet ammatillista osaamista kiitettävälle tasolle.