Hyppää pääsisältöön

Huippukokit Linnea Vihonen ja Laura Styyra inspiroivat Omniassa

Uutinen | 23.10.2025
Les Amis -kampanjan oppilaitoskiertueella Omnian ravintola-alan opiskelijat pääsivät kuulemaan alansa huippuammattilaisia, Linnea Vihosta ja Laura Styyraa. He kertoivat urapoluistaan, intohimostaan ruokaan ja siitä, miten rohkeus ja avoimuus voivat viedä pitkälle alalla, jossa jokaisella on oma paikkansa.

Torstaina 9. lokakuuta Omnian ravintola-alan opiskelijat kokoontuivat kuuntelemaan huippukokki ja food designer Linnea Vihosen sekä ravintoloitsija Laura Styyran inspiroivaa puheenvuoroa. Vierailu oli osa Les Amis -kampanjaa, joka nostaa esiin ammatillisen koulutuksen merkitystä ja kannustaa nuoria löytämään oman ammatillisen polkunsa. 

Ravintola-ala uudistuu tekijöiden mukana

Vuonna 2025 Les Amis -kampanjan keskiössä on sosiaalinen vastuu. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, mikä on ravintola-alalla sallittua ja mikä ei, ja tätä kautta muuttaa alaa.

Vihonen ja Styyra painottivat, että ravintola-ala elää parhaillaan muutosta, jossa korostuvat vastuullisuus, yhdenvertaisuus ja työn merkityksellisyys. 

"Ravintola-alan tulee olla yhdenvertainen minkä tahansa alan kanssa", Vihonen sanoi ja korosti, että alan epäkohtia tulee tunnistaa ja korjata yhdessä. 

Vihonen kertoi opiskelijoille myös omasta kehityksestään esihenkilönä ja esimerkin voimasta. 

"Kun minusta tuli aikoinaan keittiömestari, en ollut paras mahdollinen esihenkilö. Olen korottanut ääneni, sillä se oli se johtamisen tapa, jonka olin muiden alaisuudessa oppinut. Huomasin kuitenkin, ettei se ole ok ja että haluan muuttua. Myöskin oman esimerkkini takia, haluan nykyään kulkea eturintamassa tekemässä muutosta alan käytäntöihin”, Vihonen kuvaili.

Hän muistutti, että alan kulttuuri muuttuu teko kerrallaan: inhimilliset työajat, taukojen pitäminen ja ylitöiden korvaaminen ovat osa kestävää muutosta.

Helsingissä ravintola Kuurnaa ja viinibaari Klaavaa pyörittävä Styyra oli samoilla linjoilla.

”Koko ajan tulee paikkoja, joissa on mielettömän kiva olla töissä. Sen huomaa, että kivoissa työpaikoissa ihmiset pysyvät.”

Kuurnassa on tehty tietoisesti töitä sen eteen, että työyhteisössä jokaisen on hyvä olla omana itsenään.

Rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin

Vihonen ja Styyra kertoivat esimerkkien kautta, millaisen polun he ovat kulkeneet alansa uudistajiksi. He korostivat rohkeutta, yhteistyötä ja jatkuvaa oppimista – taitoja, jotka ovat ravintola-alalla tärkeitä.

”Kun minulle tarjottiin ensimmäistä keittiömestarin paikkaa, mietin, onko minusta ole tähän. Otin paikan kuitenkin vastaan ja parhaimmillaan minulla oli 8 ravintolaa, joita pyöritin. Haluan inspiroida nuoria omalla esimerkilläni tarttumaan uusiin, jännittäviinkin tilaisuuksiin rohkeasti. Jos ei kokeile, ei tiedä mihin suuntaan haluaa kääntyä”, nykyään yrittäjänä toimiva Vihonen kannusti nuoria.

Vihonen kuvaili osaamisen kehittämisen mahdollistaneen hänelle omien polkujen kulkemisen. Omalle arvopohjalle on paremmin tilaa, kun pääsee itse päättämään mitä tekee ja kenen kanssa on yhteistyössä.

Styyra kannusti puhumaan omista tavoitteistaan muille ja kertoi, että avoimuus omista unelmista on vienyt häntä eteenpäin. Ravintoloitsijaksi hän päätyi kerrottuaan esihenkilölleen Kuurnassa haaveilevansa oman ravintolan pyörittämisestä. Vuosia myöhemmin Kuurnalle etsittiin uutta omistajaa.

"Olen aina puhunut avoimesti unelmistani ja tavoitteistani. Vaikka ne ovat tuntuneet suurilta ja absurdeilta, olen kulkenut niitä kohti", Styyra totesi. 

Ravintola-ala tarjoaakin monia mahdollisuuksia: yrittäjyyttä, kehittämistyötä, kansainvälisiä uria ja kulttuurien kohtaamisia. 

Jos unelmatyötä ei ole heti tarjolla, jokainen tehty työ vie eteenpäin ja opettaa jotakin.

"Aina on myös oikeus valita uudestaan. Älä stressaa sitä, onko tämä loppuelämän päätös. Aina voi vaihtaa suuntaa ja myös palata", Styyra totesi.

Ammatillinen koulutus avaa monipuolisen polun tulevaisuuteen

Vihosen mukaan usein ammatillisesta koulutuksesta puhuttaessa unohtuu, kuinka monipuolinen polku se voi olla. 

”Amiksesta ajatellaan usein, että sieltä valmistuu vain yhteen ammattiin, mutta asia ei ole näin. Mahdollisia polkuja on ihan yhtä monta kuin vaikkapa lukiossa”, Vihonen totesi. 

Hän muistutti, että taustasta riippumatta kuka tahansa voi edetä alalla monenlaisiin tehtäviin, kun motivaatiota ja intoa kehitykseen riittää. 

Myös Styyran tarina kuvastaa alan monipuolisuutta: hän aloitti tarjoilijana, opiskeli kokiksi, teki töitä niin döner-ravintolassa kuin huippuravintoloissakin ja päätyi lopulta ravintoloitsijaksi. Ravintolan ja viinibaarin ohella hän pyörittää Kuurnan Kasvispuotia Hakaniemen hallissa.

”Työ ravintola-alalla antaa tosi paljon ja sen pohjalta pystyt ponnistamaan moneen eri suuntaan, kun tartut rohkeasti eteesi tuleviin mahdollisuuksiin” Vihonen totesi.

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö
Verkostot