Hyppää pääsisältöön

YKI-tutkinnolla kielten osaaminen näkyväksi

Blogi | 08.11.2023
Yleinen kielitutkinto, lyhyesti YKI-tutkinto, on virallisesti tunnustettu tapa osoittaa oma kielitaitonsa. YKI-tutkinnosta on hyötyä esimerkiksi työ- ja opiskelupaikan hakemisessa. Espoon työväenopisto järjestää vuosittain suomen, ruotsin ja englannin YKI-tutkintoja.
Suomen kielen yleisen kielitutkinnon suorittanut opiskelija Yuliia Kärk.
Yuliia Kärk suoritti suomen kielen YKI-tutkinnon Espoon työväenopistossa.

Mikä on yleinen kielitutkinto?

YKI-järjestelmä on Suomen valtion virallinen kielitutkintojärjestelmä. YKI-tutkintotodistusta voi käyttää, kun haluaa esimerkiksi todistaa työnantajalle, millä tasolla osaa kieltä tai kun hakee työ- tai opiskelupaikkaa. Keskitason YKI-todistuksella voi myös osoittaa riittävän suomen tai ruotsin kielen taidon, kun hakee Suomen kansalaisuutta.

YKI-tutkinnon voi suorittaa englannin, espanjan, italian, pohjoissaamen, ranskan, ruotsin, saksan, suomen ja venäjän kielessä. Tutkinto on jaettu kolmeen tasoon: perustasoon, keskitasoon ja ylimpään tasoon. Tutkintoon osallistuva valitsee itselleen sopivan tason oman osaamisensa ja tarpeensa, esimerkiksi työ- tai opiskelupaikan vaatimusten mukaan. Tutkinnossa arvioidaan osallistujan puhumisen, puheen ymmärtämisen, kirjoittamisen ja tekstin ymmärtämisen taitoa.

Espoon työväenopistossa yleisen kielitutkinnon voi tehdä englannin, ruotsin ja suomen kielessä. Suomessa ja ruotsissa voi suorittaa keskitason tutkinnon ja englannissa myös ylimmän tason tutkinnon.

Pitkä YKI-historia Espoon työväenopistossa

Espoon työväenopiston YKI-historia ulottuu lähes 30 vuoden taa: työväenopisto sai oikeuden järjestää YKI-tutkintoja perus- ja keskitasolla syksyllä 1994. Ensimmäiset tutkinnot järjestettiin saman vuoden marraskuussa, ja tutkinnon suorittajia oli englannin, ranskan, ruotsin ja saksan kielessä. Ennen ensimmäisiä tutkintoja työväenopisto järjesti infotilaisuuksia opiskelijoille ja koulutti kielten tuntiopettajia. Myös ensimmäiset YKI-valmennuskurssit tulivat kurssivalikoimaan.

Nykyään Espoon työväenopisto järjestää ruotsin ja englannin tutkintoja kahdesti vuodessa ja suomen kielen tutkintoja neljästi vuodessa. Vuosittain Espoon työväenopistossa ruotsin ja englannin tutkinnon suorittaa yhteensä noin sata henkilöä, suomen kielen tutkinnon noin kaksisataa. Suomen kielessä tarjolla on myös YKI-valmennuskursseja, joilla osallistuja pääsee tutustumaan muun muassa tutkinnon rakenteeseen ja tehtävätyyppeihin.

YKI-tutkinnosta apua työnhaussa

Ukrainalainen Yuliia Kärk suoritti suomen kielen keskitason YKI-tutkinnon elokuussa Espoon työväenopistossa. Hän oli ennen YKI-tutkintoon osallistumistaan opiskellut koko edellisen lukuvuoden Espoon työväenopiston maahanmuuttajanuorten koulutuksessa (MANU), jossa hän opiskeli suomen kielen lisäksi myös esimerkiksi yhteiskunta- ja työelämätietoa.

– Halusin varmistua suomen kielen osaamisestani ennen testiä, joten harjoittelin muutaman kerran yksityisopettajan kanssa juuri ennen YKI-tutkintoon osallistumista. Lisäksi sain vinkkejä kavereilta ja tein YKI-treenitehtäviä Ylen nettisivuilta, Kärk kertoo valmistautumisestaan testiin.

Kärk opiskelee nyt suomea Espoon työväenopiston suomen kielen intensiivikurssilla ja on opiskelun ohessa hakenut töitä. – YKI-tutkinnon suorittaminen oli minulle tärkeää, jotta tiedän, mitä osaan ja teen sen myös näkyväksi. Monet työnantajat arvostavat YKI-tutkinnon suorittaneita hakijoita, Ukrainassa opintosihteerinä työskennellyt Kärk kuvailee. Työnhaku ja suomen kielen opiskelu onkin tuottanut tulosta, sillä kohta Kärk aloittaa työn asumisneuvojan assistenttina.

Tulevaisuudessa Kärk suunnittelee myös opiskelevansa lisää, ja YKI-todistuksella hän voi osoittaa suomen kielen osaamisensa myös opiskelupaikkaa hakiessa.

Teksti: suunnittelijaopettajat Sanni Broholm, Monika Hotanen ja Sabine Vilponen

Tutustu yleiseen kielitutkintoon

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Monikulttuurisuus
Pedagogiikka
Työllisyys