Hyppää pääsisältöön

Vuoden tsemppari Maarit Nikkanen on avoin ja aina valmis palvelemaan

Blogi | 05.04.2023
Maarit Nikkanen johtaa Omnian Kirkkokadun toimipisteessä opiskelijaravintola Helmeä. Monikulttuurista tiimiä luotsatessa huumori ja oikeudenmukaisuus ovat tärkeitä. Nikkanen haluaa, että jokainen työntekijä arvostaa omaa rooliaan Omniassa.
Maarit Nikkanen katsoo kameraan ja hymyilee. Hänellä on päällään musta kokkitakki ja kaulassa Omnian keltainen avainnauha.

36 vuotta Omniassa työskennellyt ruokapalveluesimies Maarit Nikkanen sai Omnian Ammattilaisgaalassa Vuoden tsemppari 2022 -palkinnon. Nikkanen tuli aikanaan töihin Matinkylän ammattikouluun ja siirtyi vuonna 2007 Kirkkokadulle, kun uusi toimipiste valmistui.

36 vuodessa Omnia on ehtinyt muuttua paljon. Pienistä yksiköistä on siirrytty yhdeksi isoksi Omniaksi. Nikkanen näkee muutoksessa paljon hyvää.

”Aiemmin kaikilla yksiköillä oli oma yhteisönsä. Elimme omissa kammioissamme. Nyt tietää paremmin mitä muille kuuluu ja missä mennään”, Nikkanen muistelee.

Vuoden tsemppariksi nimittäminen tuli Nikkaselle yllätyksenä. Palautteet lämmittivät mieltä.

”Niissä sanottiin, että olen avoin ja aina valmis palvelemaan asiakkaita”, Nikkanen hymyilee.

Kaikki tehdään mitä pyydetään

Kirkkokadun kampuksella tapahtuu pitkin vuotta kaikenlaista. Usein opiskelijaravintola Helmestä pyydetään apua tarjoilujen järjestämiseen. Nikkasen asenne on, että kaikki mitä pyydetään, myös hoidetaan.

”Olen sellainen, etten ota turhaa painetta. Menen päivä kerrallaan ja kyllä se siitä”, Nikkanen toteaa.

Nikkanen johtaa tiimiä, jossa on seitsemää eri kansallisuutta. Monikulttuurisen tiimin johtaminen vaatii taitoa yhteensovittaa erilaisia työn tekemisen tapoja.

”Asioita ei voi ottaa liian vakavasti ja kaikki pitää ottaa tasapuolisesti huomioon”, Nikkanen pohtii tapaansa johtaa.

”Pyrin kannustamaan jokaista työssään. Jokaisella on oma tapansa tehdä työtä. Tärkeintä on, että työ tulee tehtyä. Korostan aina asiakaspalvelun merkitystä ja odotan, että työn laatu on hyvää. Muistutan myös työntekijöille, että on tärkeää arvostaa omaa työtään ja sitä mitä tekee Omniassa”, Nikkanen toteaa.

Huumori kantaa

Haastavinta Nikkasen työssä on ruokailijoiden määrän arvioiminen. Kun koronan jälkeen palattiin lähiopetukseen, oli Kirkkokadulla usein jonot pitkät ja ruoka loppui, kun taas kadun toisella puolella Lehtimäentiellä ruokaa jäi yli. Tilanne saatiin kuitenkin ratkaistua yhteistyöllä. Nyt Lehtimäentien opiskelijat ruokailevat omalla puolellaan ja Kirkkokadun omallaan.

Haasteita ruoan määrän arvioinnissa on kuitenkin edelleen, sillä lähiopetuksessa ja työelämässä oppimassa olevien opiskelijoiden määrät vaihtelevat. Kenenkään ei kuitenkaan tarvitse jäädä ilman ruokaa.

”Nyt elämme edellisen viikon mukaan ja välillä voi tulla yllätyksiä. Aina ei sama ruokamäärä riitä. Mutta kaikki tilanteet aina ratkaistaan”, Nikkanen kertoo.

Nikkaselle huumori on tärkeä osa työtä. Nikkasen huumori näkyy myös opiskelijoille, joista monelle hän on tärkeä henkilö.

”Välillä joku tulee vuosienkin jälkeen moikkaamaan. Silloin huomaa, että on jonkin jäljen jättänyt”, Nikkanen toteaa.

Omniassa on ollut hyvä edetä uralla

Huumorin lisäksi tärkeä voimavara on kollegoilta ja omalta esimieheltä saatava tuki sekä työntekijät. Palavereja ruokapalveluiden esimiesten kanssa pidetään säännöllisesti.

Työssä jaksamisessa tärkeää on työn ja vapaa-ajan tasapaino. Vapaalla Nikkanen saa energiaa perheestä, harrastuksista ja musiikista, kuten bändin kanssa keikkailusta.

Nikkanen kokee, että on saanut urallaan sen mitä on halunnut. Suuria tavoitteita ei enää ole. Työntekijöitään Nikkanen kannustaa uralla eteenpäin ja kertoo näille mahdollisuuksista edetä Omniassa.

”Kiitän Omniaa siitä, että se on ollut luotettava ja kannustava työnantaja ja on kiinnostunut työntekijän hyvinvoinnista. Omniassa on helppo edetä työntekijänä. Sanon työntekijöillekin aina, että täällä on mahdollisuuksia”, Nikkanen hymyilee.

Following frame contains a video
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Johtaminen