Hyppää pääsisältöön

Sisustuspajalla työskentely auttoi Elinaa tunnistamaan taitonsa

Blogi | 08.03.2023
25-vuotias Elina pääsi tutustumaan konservointialaan Omnian Nuorten työpajojen Sisustuspajalla. Työkokeilun aikana varmistui, että hän haluaa opiskella konservointia. Työpajajakson aikana hän sai takaisin arkirytmin ja tunteen, että on samanlainen ihminen kuin kaikki muutkin. Sisustuspajalla tehdään monipuolisesti sisustusalaan liittyviä työtehtäviä, mutta tilanteen mukaan työtehtäviä voidaan myös räätälöidä asiakkaan toiveiden ja kiinnostuksenkohteiden mukaan.
Ylhäällä on hyllyllä vanhoja purkkeja, joissa nappeja ja muita ompelutarpeita. Näiden alapuolella olevalla hyllyllä on vanha Singerin ompelukone.

Omnian Nuorten työpajoilla työkokeilussa ollut Elina viehättyy vanhoista esineistä.

”Kun näkee edessään todella vanhan esineen, tulee tunne, että onko todella joku käyttänyt tätä. On ihanaa saada olla historian kanssa tekemisissä”, Elina kuvailee.

Elina haki ennen Nuorten työpajoille tulemista opiskelemaan konservointia, mutta ei saanut opiskelupaikkaa. Pitkään jatkuneen työttömyyden aikana Elinan arjesta katosi rytmi ja merkitys.

”Pajalla sain arkirytmin takaisin. Pitkän työttömyysjakson aikana millään ei ollut mitään väliä. Täällä sain olon, että olen samanlainen ihminen kuin muutkin”, Elina kuvailee.

Päätös lähteä Nuorten työpajoille ei kuitenkaan ollut yksiselitteinen. Kun Elinalle tarjottiin paikkaa työpajoilta, hän ajatteli, että haluaa selvittää asiansa itse.

”Olin kuitenkin junnannut paikallani jo pitkään. Päätin, että on hyvä ottaa apua vastaan, kun sitä tarjotaan.”

Sisustuspaja antoi varmuuden oman alan löytämisestä

Elina oli jo aiemmin päässyt opiskelemaan alaa, joka ei kuitenkaan vastannut hänen odotuksiaan. Sisustuspajalla työskentely vahvisti hänen ajatustaan siitä, että vanhojen esineiden kunnostus on hänen juttunsa.

”En haluaisi lähteä opiskelemaan alaa, josta en tiedä mitään ja huomata opintojen aikana, ettei tämä olekaan juttuni. On eri asia, kun pääsee oikeasti kokeilemaan kuin lukea koulun sivuilta, että mistä on kyse.”

Sisustuspajalla Elina pääsi tekemään asiakastöitä ja valmistamaan tuotteita myyntiin OmniaShopiin. Samalla hän tutustui konservointialaan tarkemmin ja sai sisustuspajan ohjaajalta Virveltä konservoinnin opintoihin liittyviä työtehtäviä.

Konservointialaan Elina pääsi tutustumaan myös vierailulla Museoviraston Kokoelma- ja konservointikeskukseen.

”Etsin pitkään omaa alaa ja oli muitakin aloja, jotka kiinnostivat, mutta ne tippuivat pikkuhiljaa pois. En olisi varmaan perehtynyt alaan tarkemmin ilman Sisustuspajaa.”

Liila lasiruukku, jossa tupsu.
Elina pääsi Sisustuspajalla esimerkiksi korjaamaan rikkimenneitä keraamisia rasioita, kokeilemaan maalin hiertämistä öljystä ja pigmenteistä sekä lyöntimetallilla kultausta. Kuvassa Elinan akryylihartsista tekemä rasia.

Työpajalla ymmärretään erilaisia taustoja

Työpajatoiminnan tavoitteena on vahvistaa elämänhallintaa ja työelämävalmiuksia. Turvallisessa yhteisössä saa kokeilla, onnistua ja epäonnistua.

”Täällä pääsin näkemään omat taitoni. En tiennytkään mitä kaikkea osaan. Sen myötä itsevarmuus kasvoi”, Elina kuvailee.

Pajan ilmapiiri saa Elinalta kiitosta. Omnian Nuorten työpajoilla jokainen saa olla oma itsensä eikä ketään laiteta ennalta määritettyyn muottiin.

”Täällä kuunneltiin todella paljon sitä, mitä itse haluan. Ei painostettu tiettyyn suuntaan. Jokaisella täällä on omat taustansa ja asiat, jotka vaikuttavat työllistymiseen. Täällä on turvallista olla”, Elina kertoo.

Työpajajakson jälkeen Elina sai työkokeilupaikan Helinä Rautavaaran museosta.

”On kiva päästä kokeilemaan millaista olisi työskennellä museossa. Seuraavaksi sitten haen opiskelemaan”, Elina kertoo.

Vasemmalla saviruukku, jonka pinnassa on kukkia. Oikealla mosaiikkityö, jossa värikkäitä kukkia.
Työpajajakson aikana Elina tuunasi vanhan ruukun massasta tehdyillä koristeilla ja mineraalimaalilla ja kokeili mosaiikkitöitä.

Pajajakso muutti Elinan tapaa katsoa itseään

Pajajakso antoi Elinalle paljon. Hän suoritti hygieniapassin, joka helpottaa kesätöiden löytämistä, ja sai elämänsä raiteilleen. Isoin muutos on kuitenkin tapahtunut siinä, kuinka Elina näkee itsensä.

”Olen ottanut pajalta paljon mukaani. Isoin asia on sen ymmärtäminen, että saan olla oma itseni eikä tarvitse miettiä liikaa”, Elina toteaa.

Omnian Nuorten työpajat sopii Elinan mukaan henkilölle, joka miettii omaa alaansa tai kaipaa sosiaalisia kontakteja elämäänsä.

”Suosittelen työpajoja sellaiselle, joka ei tiedä mihin jatkaa seuraavaksi. Tai jos on ollut pitkään työttömänä, on tämä hyvä paikka päästä takaisin rytmiin eikä tule eristäydyttyä muista.”

Kaipaatko työkokemusta ja tukea arkeen?
Tutustu Omnian Nuorten työpajoihin
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Työllisyys