
Siiri Autio ja Paula Havu ovat molemmat valmistuneet yliopistosta luokanopettajiksi. Monipuolisten työuriensa aikana he ovat kerryttäneet myös kansainvälistä työkokemusta. Siiri on valmistunut englanninkieliseksi luokanopettajaksi ja Paula opiskellut kansainvälisessä koulutusohjelmassa. Molemmat työskentelevät Niittykummun koulussa ja ovat toimineet useamman vuoden johtoryhmän jäseninä.
Niittykummun koulussa on yleisopetuksen lisäksi kaksikielistä opetusta, luokkamuotoista erityisopetusta, valmistavaa opetusta ja montessoriopetusta. Osana opintojaan Siiri ja Paula kehittivät työyhteisönsä toimintatapoja esimerkiksi yhteisopettajuuden osalta.
Ammattitutkinnon suorittamisesta Siiri ja Paula kiinnostuivat, sillä johtoryhmään kuuluva apulaisrehtori sekä toinen johtoryhmän jäsen olivat suorittaneet tutkinnon aiemmin ja suosittelivat koulutusta.
Opintojen suorittaminen kollegan kanssa auttoi viemään ideoita arkeen
Omniaan hakeutumiseen kannusti opintojen joustavuus. Omnian ammatti- ja erikoisammattitutkinnot on suunniteltu niin, että ne on mahdollista suorittaa työn ohella ja oppimistehtävät sidotaan osaksi omaa työarkea. Tavoitteena on kehittää opintojen kautta käytännön tekemistä työpaikalla. Paulalle ja Siirille oli myös tärkeää saada suorittaa koulutus yhdessä.
”Olemme pystyneet koko koulutuksen ajan keskustelemaan ja reflektoimaan yhdessä. Ja sitten toteuttamaan täällä työyhteisössä niitä ideoita”, Paula toteaa.
”Tämä tuntui työnantajalta ja esimieheltä kädenojennukselta, että sai tällaiseen osallistua. Tämän hetken työtehtävien ja urakehityksen kannalta se tuntui oleelliselta”, Siiri pohtii.
Lähiesimiestyön ammattitutkinto auttaa näkemään asioita laajemmin
Uralla eteneminen voi olla hierarkiassa etenemistä, mutta myös osaamisen kasvattamista. Siirille ja Paulalle lähiesimiestyön ammattitutkinnon suorittaminen antoi työkaluja ja osaamista erityisesti johtoryhmässä toimimiseen.
”Meidän ammatissamme on aika paljon kiinni opettajasta itsestään, kuinka paljon haluaa itseään kehittää. Joillekin eteneminen rehtoriksi on se juttu, mutta ei aina. Jos on kiinnostusta laajentaa näkökulmaa ja omaa rooliaan työyhteisössä, tämä on siihen todella hyvä”, Paula toteaa.
Johtoryhmätyöskentelyn lisäksi koulutus antoi osaamista oman työn johtamiseen ja näkyy myös koko työyhteisössä. Koulutukseen kuuluneet näytöt lähtivät työyhteisön arjesta ja niistä tarpeista, joita Paula ja Siiri ovat huomanneet.
”Meillä on ollut mahdollisuus kehittää haluamiamme asioita, kun on ollut kerran kuukaudessa mahdollisuus istua alas ja päästä irti omasta kuplasta”, Paula kertoo.
”Kun näytöt tuli strukturoidusti suunnitella ja raportoida, ne tuli myös tehtyä ja vietyä eteenpäin. Olemme kehittäneet koulumme tiimimallia tämän myötä ja nostaneet työssäjaksamisen teemoja esille”, Siiri toteaa.
Niittykummun koulussa yhteisopettajuutta toteutetaan tiimimallin kautta. Tiimimallin kehittäminen on vahvistanut työyhteisön viestintää ja työhyvinvointia.
”Aika paljon on saatu työkaluja hankalien tilanteiden käsittelemiseen työyhteisössä. Koulutus on myös antanut uusia näkökulmia suhtautua erilaisiin työntekijöihin ja tilanteisiin”, Paula toteaa.
Koulutuksen myötä myös päätöksenteon taustalla olevat asiat ovat avautuneet uudella tavalla. Myös omaan työhön liittyvät lait ja säädökset ovat tulleet paremmin tutuiksi.
Omnian kouluttajat saavat kiitosta molemmilta. Lähipäivien sisällöt olivat monipuolisia ja kouluttajat ammattitaitoisia. Opinnot antoivat myös energiaa työssä jaksamiseen.
”Lähipäivät olivat kivoja piristyksiä arkityössä. Oli hienoa päästä verkostoitumaan toisten alan ihmisten kanssa, mutta myös muiden alojen ihmisten kanssa”, Siiri toteaa.
#OsaajiaTyöelämään
Omniassa vietetään 31.1.2025 Ammattiosaamisen päivää, jonka kunniaksi nostamme esille vuoden 2024 tarinoita.
Oppiminen Omniassa
Tämä asiakastarina on julkaistu Oppiminen Omniassa -blogisarjassa.