Hyppää pääsisältöön

Ikäihmiset musisoivat Soivat Ruukut -työpajoissa Espoon kaupungin Kulttuuriketjussa

Blogi | 01.03.2023
Espoon työväenopisto toteutti työpajan Soivat Ruukut kahteen espoolaiseen palvelukeskukseen ja Jorvin sairaalaan viime syksynä.
Ruukun liimaus.

Omnia osallistui syksyllä 2022 Espoon kaupungin Kulttuuriketjuun, jossa tarjotaan kulttuuripalveluja espoolaisiin palvelukeskuksiin ja sairaaloihin. Espoon työväenopisto toteutti Soivat Ruukut -työpajan kahteen espoolaiseen palvelukeskukseen ja Jorvin sairaalaan. Osallistavassa Soivat ruukut -työpajassa yhdistyivät käsityö ja musiikki.

Osallistujille tarjottiin mahdollisuus osallistua pajaan osana kuntouttavaa toimintaa. Neljän kerran työpajakokonaisuudessa osallistujat tekivät valmiiseen ruukkuun mosaiikkipinnan, istuttivat kukan pistokkaan sekä musisoivat ruukkujen kanssa.  

”Sisällöllinen ideointi aloitettiin jo syksyllä 2021 ja hakuprosessi kaupungille aloitettiin viime keväänä”, kertoo suunnittelijaopettaja Taija Rahikkala

Ensimmäisenä oppilaitoksena mukana

Omnia oli viime syksynä ensimmäisen kerran mukana Kulttuuriketjussa. Käsityönopettaja Leena-Kaisa Loukojärvi, musiikinopettaja Mirva Soininen ja suunnittelijaopettaja Taija Rahikkala suunnittelivat ja toteuttivat Soivat Ruukut –kokonaisuuden.  

Omnia osallistui Kulttuuriketjuun ensimmäisenä oppilaitoksena. Espoolaiset taidetoimijat voivat hakea Kulttuuriketjun palveluntarjoajiksi  vuosittain  ja hakukriteereissä korostuvat  vuorovaikutteisuus ja osallistavuus.

“Tämä on meille luontevaa toimintaa työväenopiston taito- ja taidetiimin työn osana”, toteavat Soininen, Rahikkala ja Loukojärvi.  

Myönteistä palautetta 

Opettajien mukaan osallistujilta tuli myönteistä palautetta.  

Leena-Kaisa Loukojärvi korostaa, että projektissa parasta oli saada eritaustaiset ihmiset mukaan yhteiseen tekemiseen. Työpajoissa oli kerralla kuudesta yhdeksään osallistujaa.  

”Oli kiva huomata, että hekin, jotka eivät aluksi halunneet osallistua, olivat lopulta innostuneina mukana. Myös henkilökunta osallistui hyvin innokkaasti”, Loukojärvi kertoo. 

Mirva Soinisen mukaan myös musiikkiosuuteen oli helppo saada kaikki osallistumaan. 

”Ihanaa oli sekin, että olimme kaiken keskellä osana yhteisöä ja sen päivittäisiä toimia. Kiitollista oli saada olla mukana. Monille ihmisille laulaminen on vaikeaa, mutta selvästi osa heistäkin lähti laulamaan.”  

Tulevaisuutta varten Soivat ruukut -sisältö ja konsepti on valmiina, joten toiveena on, että vastaavanlaista toimintaa  jatketaan myös tulevaisuudessa. 

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Hyvinvointi
Osallisuus
Taide ja käsityöt
Työelämäyhteistyö
Verkostot