Hyppää pääsisältöön

Esperillä koulutuksiin panostaminen on tapa osoittaa arvostusta

Blogi | 26.04.2023
Aidot mahdollisuudet syventää osaamistaan ja työuriin panostaminen lisäävät pito- ja vetovoimaa. Näin uskotaan Esperi Caressa, jonka tarpeisiin Omnia on räätälöinyt mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaisalan ammattitutkinnot. Koulutusten painopisteet nousivat Esperin työntekijöiltään ja asiakkailtaan keräämästä palautteesta.
Kaksi henkilöä istuu pöydän äärellä. Toisella on maski ja huppari. jossa teksti Esperi.
Kuvaaja: Ilona Savola / Esperi Care

Mielenterveyspalveluiden ja vammaispuolen palveluasiantuntija Jaana Rytilahti sekä vammaispuolen palveluasiantuntija Katariina Kontu ovat olleet Esperiltä mukana suunnittelemassa mielenterveys- ja päihdetyön sekä vammaisalan räätälöityjä ammattitutkintoja. Yhteistyössä Omnian asiantuntijoiden kanssa on rakennettu koulutukset, jotka täyttävät tutkinnon ammattitaitovaatimukset, ja joiden sisältö vastaa Esperin tarpeisiin.

Räätälöity koulutus tukee yrityksen toimintatapoja

Työ sosiaali- ja terveysalalla vaatii jatkuvaa osaamisen päivittämistä. Kontu ja Rytilahti toteavat molemmat omilla aloillaan tapahtuneen paljon 2000-luvun aikana.

Esimerkiksi lokakuussa voimaan tuleva uusi vammaispalvelulaki tuo tullessaan muutoksia. Laki painottaa osallistumisen ja osallisuuden vahvistamista ja itsemääräämisoikeuden toteutumista. Laki muuttaa vammaisuuden käsitystä, sillä siinä huomioidaan myös sosiaalisen tuen tarve.

Esperillä mielenterveyspalveluissa toimitaan toipumisorientaation mukaisesti. Työssä korostuu tasavertainen kohtaaminen. Irrottaudutaan ammattilaisena auttajan roolista, jossa asiakas on passiivinen hoidon vastaanottaja.

”Räätälöidyllä tutkintokoulutuksella voimme tukea esperiläistä tapaa toimia. Monella osaaminen on vahvaa, mutta sitten kaivataan lisää työvälineitä siihen, kuinka pystyy tukemaan itsemääräämisoikeutta hankalassa tilanteessa olevan ihmisen kohdalla”, kuvailee mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon opettaja Janne Gustafsson.

”On tärkeää olla kokonaisvaltainen käsitys ihmisen arjesta. Siksi tarvitaan syvempää osaamista, jonka ammattitutkinto tarjoaa”, toteaa vammaisalan opettaja Minna Anttinen.

Osaamisen syventäminen lisää ammattiylpeyttä ja turvallisuuden tunnetta

Kouluttautumisella on vaikutusta työhyvinvointiin ja työssä viihtymiseen. Pitkänkin uran tehneet ammattilaiset tarvitsevat tukea ja uutta osaamista työtapojen muuttuessa ja tiedon lisääntyessä. Toisinaan voi olla myös hyvä virkistää mieltä aiemmin opiskeltuja asioita läpikäymällä.

”Työtä tehdään aina sillä hetkellä oikein. Sen ajan normien, säädösten ja tiedon valossa. Muuttuvat tavat vaativat omien ajatusmallien ja asenteiden muutosta. Se voi olla monelle pitkä ja haastava tie mutta samalla myös hyvin antoisa matka”, Rytilahti toteaa.

Kouluttautuminen antaa myös pienen hengähdystauon työhön ja voi muistuttaa, miksi alalle on hakeutunut.

Esperille räätälöidyissä koulutuksissa käsitellään omasta työhyvinvoinnista huolehtimista ja työssä jaksamista. Itsestä huolehtiminen linkittyy ammatti-identiteettiin. Kun voi hyvin ja jaksaa, pystyy työnsä tekemään hyvin.

Tärkeässä osassa jaksamisessa on myös turvallisuuden tunne, joka nousee mielenterveys- ja päihdetyössä sekä vammaisalalla usein esille. Kun pääsee päivittämään osaamistaan ja kertaamaan oppimaansa esimerkiksi psyykkisistä sairauksista tai uhkaavassa tilanteessa toimimisesta, luottamus omaan toimintaan kasvaa. Saa rohkeutta, kun tietää toimivansa oikein.

Työhyvinvointia lisää myös mahdollisuus jakaa ajatuksia eri puolilla Suomea olevien kollegoiden kanssa. Samalla tulee jaettua hyviä käytäntöjä organisaation sisällä.

Koulutukseen ja urapolkuun panostaminen sitouttaa työntekijän

Koulutusmahdollisuuksiin ja urapolkuihin panostaminen on Esperille keino kasvattaa yrityksen pitovoimaa.

”Kyse on työntekijöiden arvostamisesta. Tarjoamalla mahdollisuus ammattitutkinnon suorittamiseen kerromme, että arvostamme teitä ja haluamme pitää teidät”, Rytilahti toteaa.

Osaamisen päivittämiseksi on tarjolla koulutuksia yksittäisistä teemoista, mutta näiden rinnalle kaivataan myös muuta. Kontu kuvailee tutkintoa pitkäksi prosessiksi, johon sekä työnantaja että työntekijä sitoutuvat.

”Kertaluontoisen kehityspäivän sijasta koulutuksessa on selkeä kehityskaari. Työntekijän näkökulmasta on myös arvokasta, että osaamisen kehittämisen lisäksi käteen jää jotain konkreettista, eli se itse tutkinto”, Kontu toteaa.

Ota yhteyttä ja rakennetaan tarpeisiinne sopiva koulutuskokonaisuus!
Kysy lisää Omnian yrityspalveluista
Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Ammattitaito
Työelämäyhteistyö