Hyppää pääsisältöön

Työpaikalla tapahtuva oppiminen

Työpaikka on yksi oppimisympäristö, jossa hankit osaamista käytännön työtehtävissä. Osaamisen hankkimista varten tehdään koulutussopimus tai oppisopimus.

Koulutussopimus

Koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa sinä et ole työsuhteessa. Hankit osaamista sovitusti työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi kirjataan yhdessä opettajan ja nimetyn työpaikkaohjaajan kanssa ne käytännön työtehtävät, joita tekemällä saavutat tavoitteeksi asetetun osaamisen ja sovitaan sille varattu aika. Suunnitelma tehdään tutkinnon osittain.

Oppisopimus

Oppisopimus perustuu sinun ja työnantajan väliseen kirjalliseen määräaikaiseen työsopimukseen.

Koulutus tapahtuu pääosin työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä. Tarvittaessa niitä täydennetään muissa oppimisympäristöissä tapahtuvalla osaamisen hankkimisella. Henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaasi kirjataan yhdessä opettajan ja nimetyn työpaikkaohjaajan ne käytännön työtehtävät, joita tekemällä saavutat tavoitteeksi asetetun osaamisen. Lisäksi siihen kirjataan muissa oppimisympäristöissä hankittava osaaminen. Suunnitelma tehdään koko koulutukselle ja sille määritetään kesto.

Työelämässä oppiminen ulkomailla

Voit suorittaa työpaikalla tapahtuvan oppimisen ulkomailla hakeutumalla kansainväliselle työelämässä oppimisjaksolle.

Työelämässä oppimisen tueksi

Sinua saattaa mietityttää esimerkiksi:

  • Missä asioissa olen opettajaan yhteydessä?
  • Mistä saan tukea?
  • Mikä on tutkinnon peruste?
  • Miten tutkinnon perusteet liittyvät oppimiseeni?
  • Voiko koko työyhteisö ohjata minua?
  • Olisiko minun hyvä seurata työpaikkaohjaajani työvuoroja?
  • Miten valmistaudun näyttöön?

Muiden muassa näihin ja moniin muihin kysymyksiin saat vastauksia työelämäopettajilta. Ole yhteydessä työelämäopettajiin numerossa 040 126 4988 tai tyopaikkaohjaus@omnia.fi.

Muistilista

Muistilista tukee urasuunnitteluasi, osaamisen hankkimista, ohjausta ja tukea, itsearviointitaitojesi kehittymistä sekä palautteen saamista kehittymisestäsi ja tavoitteiden saavuttamisesta työpaikalla.

Katso työelämässä oppimisen muistilista opiskelijalle (blogit.gradia.fi).

Työnhakusovellus

Tiitus on Omnian digitaalinen työnhakupalvelu, joka auttaa sinua työelämässä oppimispaikan tai työpaikan löytämisessä. Voit luoda Tiitukseen oman työnhakijaprofiilin opintojesi alussa tai aikana, ja täydentää sitä opintojesi edetessä. Lue lisää Tiitus-sovelluksesta.

Takaisin ylös
Tagit:
Ammattitaito
Oppimisympäristöt
Työelämäyhteistyö