Hyppää pääsisältöön

Ammattilukio - kaksoistutkinto Omniassa

Omniassa voit suorittaa kaksoistutkinnon ammattilukiossa, jossa opiskellaan rinnakkain sekä ammatillinen perustutkinto että ylioppilastutkinto.

Ammatillisena perustutkinto-opiskelijana voit suorittaa minkä tahansa ammatillisen perustutkinnon ja ylioppilastutkinnon. Lukio-opinnot suunnitellaan osaksi ammatillista perustutkintoa ja opintojen kesto on 3–4 vuotta. Ammattilukiossa valmentaudut viiden aineen ylioppilaskirjoituksiin.

Ammattilukioon hakeminen tapahtuu ammatillisen opiskelupaikan vastaanottamisen yhteydessä tai ammatillisten opintojen alettua ottamalla yhteyttä toimipisteesi opinto-ohjaajaan.

Valitse ammattilukio, jos olet kiinnostunut lukio-opinnoista, haluat parantaa jatko-opiskeluvalmiuksiasi sekä korkeakouluun pääsemistä todistusvalinnalla.

Ammattilukiossa opiskelu

Ammattilukion suorittajana olet tutkinto-opiskelijana ammatillisessa oppilaitoksessa ja aineopiskelijana aikuislukiossa. Ammattilukion opiskelijat opiskelevat Espoon aikuislukiossa ylioppilaskirjoituksissa kirjoitettavien aineiden opintoja ja ammatilliseen tutkintoon tarvittavia opintoja. Ammattilukion opiskelijoilla on oma opintotarjotin, joka mukaan opiskellessa opinnot etenevät suunnitellusti.

Ammattilukiossa opiskelu vaatii motivaatiota, suunnitelmallisuutta ja vastuun ottamista omista opinnoista. Lukio-opinnoissa menestyäksesi on tärkeää, että sinulla on vähintään tyydyttävä osaaminen äidinkielen, ruotsin, englannin ja matematiikan opinnoista.

Tutustu Ammattilukiolaisen oppaaseemme, josta saat tärkeimmät tiedot opintojesi aloittamiseen ja etenemiseen ammattilukiolaisena. Löydät sivustolta muun muassa opintojaksojen aikataulut, infojen järjestämisen aikataulut ja lukion Wilmasta yo-kirjoituksiin ilmoittautumisen ohjeet sekä opintojaksojen suorittamisen tärkeät tiedot, kuten ilmoittautumisohjeet uusintakokeeseen sekä ylioppilaskirjoituksiin. 

Opintojen suunnittelu

Saat henkilökohtaista ohjausta ja tukea ammattilukiossa opiskeluun sekä lukion opintosuunnitelmien ja ammatillisten opintojen henkilökohtaistamiseen ammatillisilta opinto-ohjaajilta, opettajilta sekä vastuuopettajilta.

Omnian ammattilukiossa opiskelet aikuislukion opetussuunnitelman mukaisia opintojaksoja Kirkkokadun, Lehtimäentien tai Leppävaaran toimipisteissä. Voit myös osallistua opetukseen aikuislukion toimipisteessä Tapiolassa Itätuulenpiha 1:ssä, jossa opintoja tarjotaan iltaisin ja päivisin. Voit opiskella itsenäisesti verkko-opintoja lukuvuoden eri aikoina, myös kesäisin. Verkko-opinnot suoritetaan Moodle-oppimisalustalla ja niihin ilmoittautuminen tehdään Wilmassa. Kaikille opintojaksoille ilmoittaudutaan Wilmassa ennen periodien alkua.

Ohjeita opintosuunnitelman tekoon
 • Omnian ammattilukiossa opiskellaan äidinkieltä/suomi toisena kieltä sekä englantia, ruotsia, matematiikkaa ja reaaliaineita. Voit opiskella esimerkiksi reaaliaineita ja/tai vieraita kieliä lisää ja ammattilukion tarjotinta laajemmin verkko-opintoina tai iltaopintoina Espoon aikuislukiossa.
 • Yleensä opiskelet kahden ensimmäisen lukuvuoden aikana 3–5 lukioaineen opintojaksoa ja toisena ja kolmantena vuonna myös 4–5 opintojaksoa. Ylioppilastutkinnon voit hajauttaa esim. kolmannen opiskeluvuoden syksylle ja kolmannen vuoden keväälle ja neljännen vuoden syksylle.
 • Valitse opintojaksotarjottimelta aloitusvuotesi mukaiset opintojaksot. Lyhyen matematiikan opiskelijat tekevät ensimmäisen opintojakson MAY01 puolikkaina kahdella jaksolla.
 • Tarkista aina päättöviikon jälkeisellä viikolla, minkä arvosanan (4–10) olet saanut. Kirjain K tarkoittaa, että opintojakso on keskeytynyt. Tee opintojakso uudelleen. Arvosanaa 4 ei voida tunnistaa osaamiseksi ammattilukion yhteisiin aineisiin.
 • Jos et pääse osallistumaan opintojakson kokeeseen, muista ilmoittaa opettajalle koepäivän aamuna poissaolosta. Ilmoittaudu heti seuraavan periodin uusintakokeeseen Wilmassa.
 • Tarvitset lukio-opinnoista hyväksytyn arvosanan (vähintään 5) ammatillisiin opintoihin. 
 • Voit paikata puuttumaan jääneen opintojakson uusintakokeella tai käydä opintojakson uudelleen joko tekemällä sen aikuislukiossa Tapiolassa tai verkko-opintojaksolla.
 • Tee valinnaisia opintojaksoja yo-kirjoitusaineissasi ja käy abiopintojakso.
 • Voit aloittaa yo-tutkinnon, kun sinulla on abistatus eli puolet ammatillisista opinnoista valmiina ennen ensimmäisiä yo-kirjoituksia.
 • Jos olet opiskellut aikaisemmin lukiossa, toimita viimeisin todistus ammatilliselle opinto-ohjaajalle, jotta suoritettuihin opintojaksoihin voidaan tehdä osaamisen tunnistaminen (ent. hyväksiluku).
 • Lukio-opinnoista sinulle tunnistetaan osaamista yhteisiin aineisiin (yto-aineet) ammatilliseen perustutkintoon. Esim. lukiossa suorittamasi äidinkieli/S2 opinnot tunnistetaan ammatillisen perustutkinnon äidinkielen opinnoiksi Opetushallituksen ohjeen mukaisesti.

Valmistuminen

Voit valmistua ammattilukiosta ylioppilaaksi, kun sinulla on valmis ammatillinen perustutkinto ja ylioppilastutkinto.  Voit silloin tarvittaessa jatkaa lukio-opintoja ja kirjoituksia aikuislukion opiskelijana.

Aikuislukion päättötodistuksen voit saada, jos olet suorittanut aikuislukion vähintään 88 opintopisteen oppimäärän.

Jos jatkat lukio-opintoja ammattiin valmistumisen jälkeen aikuislukiossa, voit hakea opintotukea jäljellä olevan opinto-oikeuden ajaksi. Ole yhteydessä aikuislukion opinto-ohjaajaan saadaksesi oppilaitoksen todistuksen.

Lue lisää tietoa opintotuesta (kela.fi).

Infot ja tuki

Aloitusinfot

Ammattilukion aloitusinfoissa ennen ammattilukion opetuksen alkua on keskitytty lukio-opintoihin ja lukio-opintojen suorittamiseen. Toimipisteen ammatilliset opinto-ohjaajat ohjaavat sinua lukion opintojaksojen valitsemisessa Wilman opintojaksotarjottimelta.

Ammattilukiolaisen aloitusinfon 17.8.2022 diat pdf, 788.47 KB

Ammattilukiolaisten ylioppilaskirjoitusten infotilaisuudet

Tiedote ylioppilaskirjoitusten infoista ja kevään kirjoituksiin ilmoittautumisista ammattilukiolaisille pdf, 720.3 KB

Katso yo-kirjoitusten infotilaisuuksien ajankohdat

Kirjoituksiin ilmoittautuminen

Ammattilukiolaiset ilmoittautuvat kevään ja syksyn 2023 kirjoituksiin täyttämällä Wilmassa lomakkeen ja tarkistuttavat sen ajanvarauksella omalla aikuislukion opinto-ohjaajalla. Katso sivun alalaidasta dokumentti "Tiedote ammattilukiolaisille, yo-infot ja yo-ilmoittautuminen".

Katso vuoden 2023 ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautumisen ajankohdat

Opinto-ohjaus

Ammattilukiolaisena saat ohjausta ammatillisilta opinto-ohjaajilta ja vastuuopettajilta ammatillisen perustutkinnon ja lukio opintojen opintosuunnitelman laatimiseen. Opinto-ohjaajat auttavat opintojen suunnittelussa, lukio-opintojen tunnustamisessa ammatilliseen tutkintoon ja uran ja jatko-opintojen suunnittelussa.

Jos lukio-opinnoissa on haasteita tai haluat keskeyttää lukio-opinnot, keskustele ammatillisen opinto-ohjaajan kanssa. Jos lopetat lukio-opinnot, voidaan hyväksytysti suoritetut opintojaksot tunnistaa ammatilliseen perustutkintoon.

Ammattilukiolaisena saat lukion opinto-ohjaajalta henkilökohtaista ohjausta ammattilukion tarjonnasta poikkeavien kirjoitusaineiden valinnoissa ja suunnittelussa, muualla suoritettujen lukio-opintojen hyväksiluvuissa, ylioppilastutkinnossa, kirjoituksien suunnittelussa ja osallistumisoikeuden tarkistamisessa.

Katso opinto-ohjaajien yhteystiedot.

Takaisin ylös
Tagit:
Ammattitaito