Hyppää pääsisältöön

Diagnoosimekaanikko

Ajoneuvoalan perustutkinto
Perustutkinto
Kiinnostaako sinua autot ja niiden huoltaminen? Halutko ratkaista ajoneuvojen sähköisten järjestelmien ongelmia? Diagnoosimekaanikko työskentelee ajoneuvoalan korjaus- ja vianmääritystehtävissä.

Koulutuksen kuvaus

Diagnoosimekaanikko on moderni autoalan ammattilainen. Koulutuksessa opit tekemään ajoneuvojen sähköisten järjestelmien vianmääritystä, diagnostiikkaa ja korjauksia itsenäisesti ottaen huomioon ajoneuvoalaa koskevat säädökset turvallisuutta ja ympäristöasioita unohtamatta. Opit hallitsemaan ajoneuvojen sähköjärjestelmät sekä niiden mittaus- ja testivälineet hyvin.

Opintojen aikana opit teknisen osaamisen lisäksi asiakaspalvelu- ja vuorovaikutustaitoja. Työssä käytettävät tietokoneet, diagnosointilaitteet sekä maahantuojien ja varaosaliikkeiden tietokoneohjelmat tulevat tutuiksi.

Autoalan opiskelu on hyvin käytännönläheistä, ja suurin osa opeista opitaan korjaamoympäristössä. Omnialla on oma harjoituskorjaamo, johon asiakkaat tuovat autoja korjattavaksi ja huollettavaksi.

Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus suuntautua Moottoriurheilu-uralle, joka on ainoa moottoriurheilumekaanikoksi valmentava koulutus Suomessa. Yhteistyökumppaneina ovat AKK-Motorsport ry (suomalaisen autourheilun kattojärjestö) sekä useat moottoriurheilun kilpatallit.

Sinulla on mahdollisuus suorittaa opintoja tai työelämässä oppimisen jaksoja ulkomailla.  Omnia on hyvä ympäristö suunnitella myös yritystoimintaa ja kartuttaa yrittäjyysosaamista. Kestävän kehityksen edistäminen on osa perustutkinto-opiskelijan opintoja. Voit hakea koulutuksen jälkeen ammattikorkeakouluun tai yliopistoon jatko-opintoihin.

Tutustu toteutussuunnitelmaan (eperusteet.opintopolku.fi) ja lue lisää tutkinnon perusteista (eperusteet.opintopolku.fi).

Koulutuksen tiedot

Minkälaisiin tehtäviin valmistut?

Diagnoosimekaanikkona voit työskennellä esimerkiksi isoissa autotaloissa ja merkkikorjaamoissa.  Korjaamoketjut ovat yleistyneet alalla ja ne tarjoavat paitsi työpaikkoja, myös mahdollisuuden oman yrityksen perustamiseen. Diagnoosimekaanikon työtehtävä on astetta vaativampi kuin automekaanikon. 

Koulutuksen kesto

Opintojen kesto on yksilöllinen. Keskimäärin opinnot kestävät 2–3 vuotta. Opintojen kesto määräytyy henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan ja siihen vaikuttavat mm. aikaisemmat opintosi, työkokemuksesi sekä yksilöllinen opiskelutarpeesi.

Toteutus

Koulutus muodostuu innostavista koulutuspäivistä, oppimistehtävistä, ryhmä- ja projektitöistä, itsenäisestä työskentelystä, pienryhmäohjauksesta ja työssä oppimisesta. Koulutuspäiviä on 3–5 kertaa viikossa.

Koulutuksen voit myös suorittaa oppisopimuksella.

Voit luoda oman opintopolkusi sisällyttämällä tutkintoon esim. AMK-opintoja, lukio-opintoja, aktiiviopintoja tai yrittäjyysopintoja. Urheilijat voivat joustavasti yhdistää ammatillisen opiskelun ja harjoittelun. Lue lisää suorituspoluista.

Hakeutuminen

Jatkuva haku

Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikenikäiset hakijat aiemmasta koulutuksesta riippumatta. Jotkin haut voidaan avata vain kohdennettuina tietyille hakijaryhmille.

Tärkeät tiedot jatkuvasta hausta

Opiskelijavalinta

Valinta tehdään hakemuksen tietojen pohjalta. Täytä siis hakemuksesi huolellisesti. Hakijan tulee tutustua jatkuvan haun tärkeisiin tietoihin.

Tutkintoon ei ole pääsykoetta.

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Kielitaidon arviointi

Hakija, jonka äidinkieli ei ole suomi, voi osoittaa suomen kielen taitonsa riittävän opiskeluun joko todistuksella tai osallistumalla kielitestiin (taso B1.1). Jos hyväksyttävää todistusta ei ole, niin hakija saa kutsun kielitestiin sähköpostilla. Se tulee läpäistä, jotta haku jatkuisi. Lue lisää kielitaidon arvioinnista.

Haku

Hakuaika ilmoitetaan myöhemmin.

Yhteishaku

Yhteishaussa voivat hakea perusopetuksesta tai ulkomailla perusopetusta vastaavasta koulutuksesta valmistuneet nuoret, joilla ei ole toisen asteen koulutusta suoritettuna.

Tärkeät tiedot yhteishausta

Opiskelijavalinta

Tutkintoon ei ole pääsykoetta. Katso muut yhteishaun valintaperusteet (opintopolku.fi).

Hakeutumista koskevat tiedustelut haku@omnia.fi.

Harkinnanvarainen valinta

Jos olet opiskellut sekä äidinkieltä että matematiikkaa perusopetuksessa yksilöllistetyn oppimäärän mukaisesti, olet automaattisesti mukana harkinnanvaraisessa valinnassa.

Sinut voidaan valita opiskelijaksi harkinnanvaraisesti myös seuraavista syistä:

  • Oppimisvaikeudet
  • Sosiaaliset syyt
  • Koulutodistusten puuttuminen (jos olet keskeyttänyt peruskoulun)
  • Koulutodistusten vertailuvaikeudet (jos haet ulkomaisella todistuksella)
  • Tutkinnon suorittamiseen riittämätön tutkintokielen kielitaito.

Hakija, jonka äidinkieli on muu kuin suomi, kutsutaan tarvittaessa suomen kielen kartoitukseen.

Lue lisää tietoa harkinnanvaraisesta valinnasta.

Haku

Suomenoja, päiväopetus

Hakuaika:

21.2.2023 klo 08.00 - 21.3.2023 klo 15.00

Koulutus alkaa:

9.8.2023
Hae koulutukseen (opintopolku.fi) (avautuu uudessa ikkunassa, siirtyy toiselle verkkosivustolle)

Koulutuksen esittelyvideo

Klikkaa painiketta ja hyväksy analytiikkaevästeet katsellaksesi upotettua YouTube-videota
Following frame contains a video
Takaisin ylös
Tagit:
Ajoneuvo ja tekniikka