Urheilu ja opiskelu

Urheilijan kaksoisura

Urheilijana voit hankkia taskuusi ammatin, lukion päättötodistuksen tai ylioppilastutkinnon samalla kun jatkat omassa lajissasi kohti tavoitteitasi.

Urheiluvalmennuksesta ja osallistumisesta oman lajin kilpailuihin voit saada opintosuorituksia kaikkiin Omniassa tarjottaviin ammatillisiin perustutkintoihin. 

”Merkonomeja sanotaan olevan paljon ja työpaikkoja vähän. Mutta jos on osannut kuusi vuotta taistella voitosta ja omasta paikasta, niin miksei se onnistuisi työpaikastakin.”

Lue, mitä nyrkkeilijä Krenar Aliu, joukkuevoimistelija Mira Syrjälä ja crossfiturheilija Nestori Nuutinen kertovat urheilu-urastaan ja opiskelusta Omniassa.

Katso myös Urheiluoppilaitos-video. Jalkapalloilija Arlind Sejdiu, nyrkkeilijä Julian Jalava ja kilpauimari Vilma Ruotsalainen kertovat miten Omnia on auttanut heitä yhdistämään urheilun ja opiskelun.

Valitse tavoitteesi mukainen kaksoisura

Koulutuksesi painopisteen voit valita omat tavoitteesi ja urheilutaustasi huomioiden:

 • Urheilijan kaksoisura (Urhean jäsenille) tavoitteellisesti valmentautuvalle, kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtäävälle urheilijalle. Urheilun ja opiskelun yhdistäminen vaatii opiskelijalta vahvaa sitoutumista, ahkeruutta ja itsenäistä otetta opiskeluun.
 • Harrasteurheilijan kaksoisura. Jos harrastat aktiivisesti liikuntaa urheiluseurassa, mutta urheilijan kriteerit eivät täyty, voit silti hyödyntää harrastuksesi kautta saavutettua osaamista tutkinnossasi. 

Miten haet?

Ammatillisiin urheiluoppilaitoksiin voidaan hakea sekä yhteishaun, että jatkuvan haun kautta. Lisätietoa Olympiakomitean verkkosivuilta.

Yhteishaku

 1. Hae ammatillisiin koulutuksiin yhteishaussa.
 2. Tulosta Urheiluoppilaitosten hakulomakeAnsökningsblankett idrottsskolor ja täytä itse sivu 1 sekä toimita sivu 2 urheiluseurasi/valmentajasi täytettäväksi.
 3. Toimita täytetty urheiluoppilaitos hakulomake 23.3.2021 mennessä InfoOmniaan (Kirkkokatu 16 B, 02770 Espoo) tai lähetä se postitse osoitteeseen: InfoOmnia, PL 77710, 02070 Espoon kaupunki. Lisää kuoreen maininta "Urheilijan kaksoisura".

Jatkuva haku

Koko vuoden läpi voit hakea joustavasti Omniaan opiskelemaan jatkuvassa haussa. 

 1. Hae avoinna olevia koulutuksia ja täytä hakulomake normaalisti.
 2. Tulosta Urheiluoppilaitosten hakulomakeAnsökningsblankett idrottsskolor ja täytä itse sivu 1 sekä toimita sivu 2 urheiluseurasi/valmentajasi täytettäväksi.
 3. Toimita täytetty urheiluoppilaitos hakulomake jatkuvan haun yhteydessä InfoOmniaan (Kirkkokatu 16 B, 02770 Espoo) tai lähetä se postitse osoitteeseen: InfoOmnia, PL 77710, 02070 Espoon kaupunki. Lisää kuoreen maininta "Urheilijan kaksoisura".

Lukiohaku

Voit aloittaa lukio-opinnot joustavasti Espoon aikuislukiossa jokaisen jakson alussa tai verkkokursseilla. Aikuislukioon on mahdollista hakea alle 18-vuotiaana perustelluista erityissyistä. Urheiluoppilaitoksessamme huippu-urheilu tai muu aktiivinen harrastaminen hyväksytään perusteluiksi alaikäisen ottamiseksi lukio-opiskelijaksi.

 1. Täytä hakulomake osoitteessa www.omnia.fi/lukiohaku.
 2. Tulosta Urheiluoppilaitosten hakulomakeAnsökningsblankett idrottsskolor ja täytä itse sivu 1 sekä toimita sivu 2 urheiluseurasi/valmentajasi täytettäväksi.
 3. Toimita täytetty urheiluoppilaitos hakulomake 23.3.2021 mennessä InfoOmniaan (Kirkkokatu 16 B, 02770 Espoo) tai lähetä se postitse osoitteeseen: InfoOmnia, PL 77710, 02070 Espoon kaupunki. Lisää kuoreen maininta "Urheilijan kaksoisura".

Urheiluoppilaitostoiminta Omniassa

Meille on tärkeää taata urheilijoiden jaksaminen niin päivittäisessä harjoittelussa kuin kilpailu- ja harjoitusmatkojen aikana. Siksi haluamme löytää ja suunnitella juuri sinulle sopivat yksilölliset ja joustavat toimintamallit, jotka mahdollistavat opiskelun urheilun ohella.

Jokaiselle ammatilliselle opiskelijalle nimetään vastuuopettaja sekä tehdään henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma urheilun ja lajin vaatimukset huomioiden. Lukio-opiskelijalle tehdään opinto-ohjauksessa henkilökohtainen opintosuunnitelma. Lukujärjestykset laaditaan niin, että seurojen aamuvalmennuksiin osallistuminen on mahdollista, sekä huomioidaan osallistumiset lajin ja seuran kilpailumatkoille ja leireille. Huoltajat ja valmentajat ovat mukana suunnittelussa. 

Lue lisää sivultamme Urheilijana Omniassa.

Yhteistyöverkostot tukevat onnistumista

Kattavien yhteistyöverkostojemme ja monipuolisen osaamisemme avulla tuemme matkaasi kohti tavoitteitasi. Omnia toimii aktiivisena kouluttajana Espoon ja lähialueiden urheilijoille, ja tekee tiivistä yhteistyötä eri urheiluseurojen ja muiden alueen urheilijoita kouluttavien oppilaitosten kanssa. Osallistumme myös vuosittain järjestettäville urheiluoppilaitosten valtakunnallisille kehittämispäiville.

Omnia on Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon kuuluva oppilaitos. Omnia on ollut Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian eli Urhean jäsen vuodesta 2012 saakka. Urhea on asiantuntijaverkosto, joka tukee urheilijoiden päivittäistä harjoittelua, auttaa nuoria huippu-urheilijoiksi tähtääviä yhdistämään urheilun ja opiskelun parhaalla mahdollisella tavalla, sekä tarjoaa valmennuksen asiantuntijapalveluita urheilijalle ja tämän valmentajalle. Urhealla on Suomen Olympiakomitean virallinen huippu-urheiluakatemian status.

Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian Urhean logo

Katso hakuprosessi ja -kriteerit

Urheiluoppilaitosten opiskelijavalinnan hakuprosessi ja -kriteeri 2021

Lisätietoja

Omnia Dual Career Programme - Combining Sports and Studies in Flexible Way

Lisätietoja antaa
Petra Sillanpää
Opettaja
0468515210
Petra.Sillanpaa@omnia.fi