Hyppää pääsisältöön

Opiskelijauutiskirje Omnis 3/2024

Uutiskirje | 06.05.2024
Omnis kokoaa yhteen kuukauden tärkeimmät tapahtumat ja uutiset opiskelijoille. Ratkaisuja. Yhdessä. Kaikille.

Hyvät opiskelijat,

Kevään viimeisinä viikkoina tapahtuu Omniassa paljon muutakin kuin opiskelua. TeamOmnia menestyi huhtikuussa SAKUstars-kulttuurikilpailuissa Ikaalisissa ja toukokuussa joukkueemme matkaa Kuopioon Taitajiin, Ammattitaidon SM-kilpailuihin.

Opiskelijoiden kattohallituksen järjestämissä eurovaalipaneelissa ja kiusaamisenvastaisessa paneelissa on päästy keskustelemaan päivänpolttavista, meitä kaikkia koskevista aiheista. Kesän lähestyessä toimipisteissä on tiedossa myös kepeämpää ohjelmaa, sitäkin tarvitaan.

Koulutuksen rahoitusleikkaukset

Omnian toimintaan on kohdistunut vuoden vaihteessa merkittäviä rahoitusleikkauksia. Kevään aikana on työntekijöiden ja työnantajan yhteistoiminnassa neuvoteltu, miten säästöt tullaan toteuttamaan. Säästöjä kohdistuu tilakustannuksiin ja hankintoihin, mutta myös henkilöstöä joudutaan vähentämään. Lue uutinen yt-neuvottelujen tuloksesta.  

Vaikka säästöjä toteutetaan, niin erityisesti oppivelvollisille halutaan varmistaa täydet opiskeluviikot sekä riittävästi lähiopetusta, ohjausta ja tukea. Aikuisille ja alanvaihtajille suunnataan enemmän täydentävää koulutusta ja työn ohessa opiskelua. Tämä muutos on tärkeää myös siitä syystä, että aikuiskoulutustuki on syksyllä poistumassa.

Viime viikolla valtakunnallisesti uutisoitiin uusista koulutusleikkauksista. Saimme myös kuulla, että yli 18-vuotiailta opiskelijoilta poistuisi oikeus maksuttomaan koulutukseen. Seuraamme Omniassa aktiivisesti tilannetta ja pyrimme vaikuttamaan siihen, että uusien leikkausten vaikutukset opiskelijoihin olisi mahdollisimman vähäiset ja yhdenvertaiset.

Omnian johto ja opiskelijoiden kattohallitus tapaavat säännöllisesti ajankohtaisten asioiden äärelle. Te opiskelijat voitte vaikuttaa Omnian toimintaan myös opiskelijahallituksen kautta: opiskelijahallitus@omnia.fi

 Opiskelukiireet jatkuvat vielä muutaman viikon, ennen kevään ja valmistumisen juhlia. 

Jaksamista ja oppimisen iloa kaikille lukuvuoden loppurutistukseen!

Johtava rehtori Maija Aaltola


Omnian valmistujaisia juhlitaan 24.-31.5.

""

Valmistuminen on elämän yksi tärkeistä merkkipaaluista ja sitä on syytä juhlia isosti ja näyttävästi. Juhlat kruunaavat pitkän uurastuksen opiskelun parissa ja niissä voi jo kääntää katseen tulevaan ylpein, jännittynen ja ehkä haikeinkin mielin. Hurrataan yhdessä opiskelu-urakkansa valmiiksi saaneille!

Valmistujaisten henkilökohtaiset kutsut lähetetään sähköpostitse 10.5. mennessä. Sähköpostikutsu sisältää linkin, jonka kautta ilmoittautuminen tulee tehdä. Voit ottaa mukaasi kaksi vierasta.

Espoon aikuislukion uudet ylioppilaat juhlistavat saavutustaan ja valkolakin saamista 31.5.

Opiskelijat kannustavat äänestämään ­– Eurovaalipaneelissa keskusteltiin opiskelijoille tärkeistä asioista

Auditorion ylätasanteelta otetussa kuvassa näkyy neljä ehdokasta ja kaksi haastattelijaa sekä Omnian roll-upit.

Omnian opiskelijoiden kattohallituksen järjestämässä eurovaalipaneelissa keskusteltiin turvallisuudesta, mielenterveydestä, EU:n tulevaisuudesta ja hieman myös valtakunnan politiikasta.


Opiskelijoiden kattohallituksen kuulumisia

Opiskelijatoiminnan tilanne Omniassa muuttui merkittävästi maaliskuun lopussa, kun kolmen opiskelijatoiminnan ohjaajan määräaikainen työsuhde päättyi. Opiskelijatoiminnan ohjaajat järjestivät Omnian toimipisteissä monenlaista toimintaa, jota jatkossa tullaan näkemään selvästi vähemmän. Ohjaajat järjestivät muun muassa uusien opiskelijoiden ryhmäytyksiä, välituntiliikuntaa, pitivät auki toimipisteiden kuntosaleja, järjestivät pöhinäpöytiä, suunnittelivat teemapäivä ja auttoivat tutoreita, monen muun asian lisäksi.

Kokoukset ja tapaamiset

  • Opiskelijoiden kattohallituksen kokoukset 13.3., 26.3. ja 11.4.
    • Kattohallitus on kuullut ja päässyt vaikuttamaan muun muassa verkkopedagogiikkaan, opinto-ohjaukseen ja tekoälyn käyttöön opetuksessa.
  • Johdon aamupuurotapaamiset 19.3. ja 16.4.
    • Aiheina muun muassa YT-prosessin vaikutukset opiskelijoihin ja vaikuttajafoorumin perustaminen Omniaan.
  • Opiskeluhuollon ohjausryhmän kokous 2.4.
    • Keskustelua opiskeluhuollon tilasta ja opiskelijoiden hyvinvoinnista Omniassa sekä opiskelijoiden kuulumiset tähän liittyen.
  • Suomen Ammattiin Opiskelevien Liiton liittokokous 13.-14.4. 
    • Opiskelijahallituksesta oli liittokokouksessa kaksi edustajaa, puheenjohtaja Vili Olkkonen ja sihteeri Arabell Rand. Molemmat valittiin SAKKI ry:n liittohallitukseen kaudelle 2024-2025.
  • Tapaaminen YTO-koulutuspäällikön kanssa 9.4.
    • Tapaamisessa keskusteltiin esimerkiksi YTO-opintojen toteutuksista ja mahdollisuuksista parantaa yhteisöllisyyttä.

Työryhmät

Opiskelijahallituksen edustajat ovat osallistuneet viime kuun aikana kulttuuriviikon, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus -suunnitelman sekä opiskelijoiden ideakilpailun suunnitteluun ja työstämiseen.

Esitykset

  • Vaikuttajafoorumi
    • Opiskelijahallitus on ehdottanut vaikuttajafoorumin perustamista Omniaan. Tämä olisi toimintamalli, jossa opiskelijoita ja henkilökuntaa osallistettaisiin yhdessä pohtimaan Omniassa tehtäviä päätöksiä ja suunnitelmia aina tarpeen mukaan.
  • Opiskelijan opas
    • Opiskelijahallitus on esittänyt opiskelijan oppaan kokoamista. Käytännössä tämä tarkoittaisi rakenteeltaan selkää ja tiivistä opasta, jossa olisi kootusti opintojen kannalta tärkeät tiedot ja yhdyshenkilöt.
  • Kirkkokadun salin lämmitys yo-kirjoitusten aikana
    • Opiskelijahallitus on esittänyt, että Kirkkokadun salin lämpötila voitaisiin nostaa muiden sisätilojen lämpötilan tasolle yo-kirjoitusten ajaksi.

Yhteystiedot

Mikäli haluat kysyä jotain liittyen ylläoleviin kuulumisiin tai haluat olla jonkin muun asian takia yhteydessä opiskelijahallitukseen, meihin saa parhaiten kiinni yhteyden sähköpostilla opiskelijahallitus@omnia.fi. Voit laittaa meille matalalla kynnyksellä viestiä kaikkiin koulun arkea ja toimintaa koskeviin epäkohtiin tai toiveisiin.

Vili Olkkonen, puheenjohtaja


Paneelikeskustelussa kiusaamisesta painotettiin aikuisten vastuuta

Panelistit istuvat rivissä.
Omnian opiskelijoiden kattohallitus järjesti keskiviikkona 24.4. paneelikeskustelun kiusaamisesta ja yksinäisyydestä. Paikalla Lehtimäentien auditoriossa oli noin 25 ihmistä. Lisäksi keskustelua seurattiin striimin kautta.

Palvelupolut Omnian oppijoille

Omnia on julkaissut yhdeksän eri koulutusmuodon oppijan polut, jotka havainnollistavat opintojen eri vaiheet ja niihin kuuluvat tuki- ja ohjauspalvelut. Oppijan polulta näkee yhdellä silmäyksellä kokonaiskuvan, mitä tapahtuu ennen koulutusta tai palvelua, sen aikana ja sen jälkeen.

Polut Omnian oppijoille löytyvät kootusti verkkosivuilta.


 

Tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen (TUVA) liittyviä toimipistemuutoksia syksyllä 2024

Omnian Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus (TUVA) -koulutus muuttaa Leppävaarasta Tapiolaan ja Espoon keskukseen. Kirkkonummella alkaa uutena oma TUVA-koulutus.

Tule kuulemaan oppisopimuksesta 8.5.

Tervetuloa mukaan oppisopimuksen yleisinfoon!

Infossa kerromme tiiviisti perustietoa oppisopimuskoulutuksesta sekä oppisopimuksen solmimisen edellytyksistä. Infoon ovat kaikki tervetulleita!

Voit jakaa kutsua eteenpäin opiskelijoille, asiakkaille, työnantajille ja muulle verkostollesi.

Lisätietoja oppisopimus@omnia.fi tai 040 126 4804.

Elämää Omniassa

OSKE ja HOK-Elanto luovat tulevaisuuden työuria maahanmuuttaneille

Omnian osaamiskeskus OSKE ja HOK-Elanto ovat toteuttaneet kolmen vuoden ajan kielituettua työkokeilua HOK-Elannon päivittäistavarakaupoissa. Kokemukset yhteistyöstä ovat hyvät ja myös työkokeilijoilta on tullut kiitosta.
Lue koko juttu

SAKUstars-kilpailun livesarjoista omnialaisille yhteensä 14 mitalia ja kunniamainintaa

SAKUstars-kulttuurikilpailu järjestettiin Ikaalisissa 23.-25.4.2024. Kilpailuihin osallistui Omniasta 42 opiskelijaa. Kilpailuista mitalisijoille sijoittui kuusi ja kunniamaininnan sai kahdeksan opiskelijaa tai ryhmää. Henkilöstösarjoissa omnialainen parivaljakko sijoittui pronssille.

Lue koko juttu

Omnia.fi-verkkopalvelussa säilytetään käyttäjän yksityisyys

Yksi omnia.fi-verkkopalvelun kehittämiskohta on ollut palvelun käyttäjien yksityisyyden ja käyttäjäkokemuksen parantaminen. Luopumalla verkkopalvelun valinnaisista evästeistä pystyttiin saavuttamaan kerralla molemmat tavoitteet.

Lue lisää

Työ ja ura

Omniasta saat apua työnhakuun ja uraohjaukseen.

Uraohjaus valmistuville

Oletko valmistumassa Omniasta ammattiin?

Uraohjaajalta saat apua työpaikan hakuun, jos olet valmistumassa muutaman kuukauden sisällä, eikä sinulla ole vielä työpaikkaa tiedossa. 

Uraohjauksesta saat

  • yksilöllistä tukea työpaikkojen etsimiseen ja vaihtoehtojen pohtimiseen
  • vinkkejä työhakemuksen ja CV:n tekemiseen
  • apua työhaastatteluun valmistautumiseen.

Uraohjaaja Jonna Korhonen, jonna.korhonen@omnia.fi , 040 126 7620

Uraohjaaja Minna Uusimaa, minna.uusimaa@omnia.fi , 040 126 4907

Ajanvarauskalenteri (Bookings)

Työväenopiston ilmainen tarjonta

Työväenopiston kuvataideopiskelijoiden kevätnäyttelyssä katsotaan lähelle.

 

Kaikki mitä on lähelläsi -taidenäyttely 26.5. saakka
Käännä katseesi lähellesi – näe mitä lähiluonnossa tapahtuu, mitä kauneutta huomaat arjessasi tai millaisia mielenkiintoisia yksityiskohtia urbaani ympäristö sisältää? Kuvataiteen kevätnäyttelyn teema voi kääntää katseen myös läheisimpiin ihmisiin tai omaan sisimpään. Lähellä olevat paikalliset asiat voivat olla hyvin monitasoisia; sosiaalisia, ekologisia, taloudellisia tai kulttuuriin liittyvää. Tervetuloa tutustumaan Espoon työväenopiston kuvataideopiskelijoiden näkemyksiin Tapiolaan, Itätuulenpiha 1.
Takaisin ylös
Tagit:
Uutiskirje
Hyvinvointi
Kilpailutoiminta
Kulttuuritoiminta
Ohjaus
Osallisuus