Hyppää pääsisältöön

Hymyilevä Apollo

Blogi | 19.12.2023
Hymyilevä Apollo on yhteistyöprojekti, joka on tehty Espoon työväenopiston käsityön taiteen perusopetuksen syventävien opiskelijoiden ja runonlausujien sekä Omnian audiovisuaalisen pajan kanssa.
""

Yhteistyötä yli rajojen

Olemme opiskelijoiden kanssa lähteneet tarkastelemaan niitä kestäviä arvoja, jotka kannattavat koko ihmiskuntaa ja miettineet kestävän kehityksen arvosiltaa menneestä nykyisyyteen.  

Halusimme ottaa projektin lähtökohdaksi runon. Suomalaisista runoista nousi ylitse muiden, Hymyilevä Apollo, jossa kansakuntamme menneisyyden arvomaailma manifestoituu. Suuri osa runon arvoista ovat myös Omnian nykyisiä arvoja. 

Hymyilevä Apollo on suomalaisen kirjallisuuden merkittävimpiä runoja Leinon Nocturnen, Tynnin Kaarisillan ja Kiven Sydämeni laulun ohella. 

Eino Leinon runo julkaistiin vuonna 1898, Leinon ollessa vasta 20-vuotias.  

Runoa on lausuttu Yleisradiossa jo vuodesta 1948, joka uudenvuoden aattona juuri ennen vuoden vaihtumista. Runon esittäminen on ollut kunnia-asia lausujalle. Sitä ovat lausuneet mm.  Esko Salminen ja Ilkka Heiskanen. 

Projektin kulku

Hymyilevä Apollo yhteistyöprojekti alkoi syksyllä 2020. 

Käsityön taiteen syventävien opintojen opiskelijat saivat tehtäväkseen suunnitella Eino Leinon Hymyilevä Apollo runon pohjalta tekstiiliteokset. Pohdimme opiskelijoiden kanssa runon herättämiä arvoja ja miten arvot peilautuvat tähän päivään. Opiskelijat valitsivat runosta heitä koskettavia teemoja ja suunnittelivat näiden teemojen pohjalta teokset. 

Teemoiksi nousivat mm. luonto, joka antaa rakennusmateriaaleja, ruokaa, hengenravintoa, suojaa, onnellisuutta, iloa, rentoutusta, lohtua, kauneutta, mutta luonto on myös synkkä, ankea ja uhkaava.  

Runo toi esiin anteeksi antamisen ja irti päästäminen merkityksen sekä myötätunnon, ymmärryksen ja arvostuksen muita, mutta myös itseämme kohtaan. Suvaitsevaisuus ja rakkauden voima ovat sekä yksilön että yhteisön hyvinvoinnille ensiarvoisen tärkeitä.  

Runo herätti ajatuksia työnteon arvostuksesta, yhdessä tekemisestä ja yhteisöllisyydestä, ylöspäin pyrkimisestä ja kehittymisestä.  

Kiitollisuus eletystä elämästä, elämän kiertokulku ja ajan jatkumo olivat koskettavia teemoja. Olemme täällä hetken ja sitten on toisten vuoro, mutta voimme olla kiitollinen siitä, mitä saimme. Vaikka puunlehti kuolee, voimme olla kiitollisia menneestä kesästä.  

""

Tasa-arvo oli myös yksi runon herättämistä arvoista. Ei toinen ole heikompi toista, toiset ovat vahvempia kuin toiset – olemme kuitenkin toinen toisistamme riippuvaisia.  

Samaan aikaan syksyllä 2020 Tapiolan lausujat aloittivat kestävän kehityksen kaarisiltaan kuuluvien runojen harjoittelun.  

Koska Hymyilevä Apollo on esityksellisesti vaativa runo - esiintyjiksi valikoitui lausuntataitelijoita opiskelijoistamme sekä näyttelijä ja teatteri-ilmaisun opettaja Inkeri Kivimäki. 

Käsityön taiteen perusopetuksen opiskelijoiden suunnittelemat teokset työstettiin valmiiksi Photoshop ja Illustrator -ohjelmilla ja työt toteutettiin Laser-leikkaus tekniikalla Omnian Makerspacessa Siim-Eigo Saaren johdolla. “Omnia Makerspace on avoin teknologiakehittelyn ja verkostoitumisen tila Espoon Otaniemessä, A Grid -yhteisössä.  Makerspacessa on käytettävissä 3D-tulostimia, robotiikkaa, vinyylitulostin, laserleikkuri, elektroniikan rakenteluun soveltuvia rakennussarjoja sekä esimerkiksi juotospöytä ja virtuaalitodellisuuslaitteita.” 

Laserilla on mahdollisuus leikata mm.  nahkaa, vaneria, puuviilua ja paperia. Opiskelijat yhdistelivät laserleikkauksella tehtyjä töitä myös muihin käsityötekniikoihin kuten esimerkiksi kirjontaan, huovutukseen ja pitsinnypläykseen. 

Jokaisen opiskelijan teoksesta tehtiin videomateriaalia, joka myöhemmin yhdistettiin audiovisuaalisella pajalla videoteokseksi. 

""

Yhteistyön voima

Projektissa yhtenä tausta-ajatuksena on ollut oppia ammattilaiselta. Valokuvaaja Antti Huittinen on kuvannut laserleikkauksella toteutetut teokset. Omnian audiovisuaalisen pajan nuorilla oli mahdollisuus tehdä yhteistyötä Antin kanssa ja oppia kuvien leikkauksesta.  

Teoksen musiikin on säveltänyt ja sen esittää pianisti Heidi Zschauer. 

Yhteistyö on ollut enemmän kuin osiensa summa ja kaikkien luova panos on ollut tärkeä. On ollut rikasta tehdä yhteistyötä eri ikäisten ja koulutustaustaisten oppijoiden kanssa. Yhtenä tavoitteena onkin ollut yhteistoiminnallisuus ja ymmärrys toisia ihmisiä ja ainealueita kohtaan. 

Hymyilevä Apollo teoksen ensi-ilta, johon kutsuttiin kaikki teoksen valmistumisessa mukana olleet, pidettiin 23.8.2023. 

Teksti: suunnittelijaopettajat Katriina Leppänen ja Sari Tenhunen. 
Kuvat: Antti Huittinen
Kursiivilla merkittyjen kohtien lähteinä on opiskelijoiden portfoliot.  

 

Takaisin ylös
Tagit:
Oppia ja iloa
Kestävä kehitys
Kulttuuritoiminta
Pedagogiikka
Taide ja käsityöt
Verkostot