Hyppää pääsisältöön

Petteri Niemi tekee työtä nuorten kanssa persoonallaan ja täydestä sydämestä

Blogi | 12.09.2023
Omniasta urallaan eteenpäin siirtyvä Petteri Niemi tekee työtä nuorten kanssa täydestä sydämestä. Nuotti-valmentajana ja Nuorten työpajojen Ruokapalvelupajalla ohjaajana toiminut Niemi siirtyy Siuntion kunnan etsiväksi nuorisotyöntekijäksi lyhyemmän työmatkan perässä. Omniassa Niemi sai tehdä työtään vapaasti ja tukea työssä jaksamiseen.
Petteri Niemi seisoo auton vieressä.

Petteri Niemen työura alkoi nuorisoalalta. Elämä vei kuitenkin muihin töihin ja kokin ammattikin tuli hankittua. Pitkään ravintola-alalla työskenneltyään Niemi kaipasi kuitenkin vaihtelua.

”Vuonna 2009 päätin, että haluan tehdä jotain muuta elämälläni. Opiskelin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi ja tein perusnuorisotyötä. Sitten siirryin tekemään erityisnuorisotyötä ja kouluttauduin välissä yhteisöpedagogiksi. Työskentelin myös lastensuojelussa avopuolella ja laitospuolella”, Niemi kertaa.

Omniassa hän aloitti Ruokapalvelupajan työpajaohjaajana vuonna 2017. Niemi halusi näyttää nuorille, mitä ravintola-ala on kaiken glamourin ja fine diningin lisäksi.

”Se on aika paljon siivoamista ja organisointia. Pyrin avaamaan sitä, mitä se ala on ja samalla auttaa harjoittelemaan täsmällisyyttä. Sitä, että aikatauluista pidetään kiinni ja tarvitaan paineensietokykyä”, Niemi kertoo.

Työpajatoiminnassa opetellaan työelämätaitoja ja se on hyvä tapa kerryttää työkokemusta työllistymisen tueksi. Niemi ajattelee, että työpajaohjaajan työssä on kuitenkin kyse paljon isommasta.

”Siinä on kyse kohtaamisesta. Työpajatyöskentely on siinä yksi menetelmä ja ruoka on yksi työkalu. Kuitenkin tärkeintä on, että se nuori pelmahtaa aamulla paikalle. Kysytään kuulumiset ja kuinka on nukkunut. Ymmärretään, että jos nuorella on huono päivä, ei se työntekokaan aina ole prioriteetti ykkönen”, Niemi toteaa.

Persoona pelissä jokaisessa kohtaamisessa

Vuonna 2020 Niemi siirtyi Omnian sisällä Nuotti-valmentajaksi. Valmennus on ammatillista kuntoutusta, jossa yksilövalmentaja kulkee sinne, missä nuoresta on mielekkäintä tavata. Kyse on matalan kynnyksen palvelusta, jossa nuori itse määrittää tavoitteen.

Taka-alalla on ajatus siitä, että nuori työllistyy tai kouluttautuu. Monelle se on kuitenkin vielä kaukana. Vaikka fokus on ammatillisessa kasvussa ja kehityksessä, mukana on valtavasti sosiaalisen kuntoutuksen elementtejä.

”Nuotti-valmentajana sain syventää osaamistani. Työtä tehdään ruohonjuuritasolla. Jos mielenterveys ja päivärytmi ei ole kunnossa ja ihmissuhteet on retuperällä, ei kukaan kasva ammatillisesti ja löydä omaa polkua”, Niemi toteaa.

Nuotti-valmentajan työstä Niemi on nauttinut suuresti ja laittanut jokaisessa kohtaamisessa persoonansa peliin. Työ on monipuolista ja vastaan voi tulla mitä tahansa. Toisinaan Niemi on tavannut nuoren kanssa hautausmaalla ja toisinaan on siivottu yhdessä asuntoa. Välillä nuori saattaa olla täysin toisessa maailmassa ja palauttaminen todellisuuteen vie oman aikansa.

”Se on huikea työ. Menisi kolme tuntia, jos selittäisin konkreettisesti mitä teen. Työstä saa tehdä oman näköistä ja samalla näkee ne onnistumiset. Sen, kun nuori oivaltaa elämästä jotain ja tajuaa, että pärjää, kykenee ja osaa”, Niemi kertoo.

Katseet perusnuorisotyöhön

Niemi toivoo, että Suomessa kiinnitettäisiin enemmän huomiota perusnuorisotyöhön.

”Me tehdään ihan hirveästi korjaavaa työtä tässä yhteiskunnassa. Tuntuu, että kukaan ei puhu niin sanotusta perusnuorisotyöstä. Sitä ei tunnuta vieläkään arvostavan edes sosiaalialalla”, Niemi toteaa.

Jokaisesta kunnasta ja kylästä pitäisi löytyä nuorisotalo, jossa nuoret saavat kokoontua ja viettää aikaa. Nuorten kanssa työtä tekevien järjestöjen roolin Niemi näkee tärkeänä, sillä kunnat eivät pysty yksin tuottamaan samaa hyvinvointia, mihin yhdistykset pystyvät.

”Ennen meillä oli yhdistykset ja järjestöt, jotka pitivät nuoria liikunnallisesti aktiivisina ja nuorilla riitti tekemistä. Nykyään tunnutaan olevan hieman todellisuudesta erkaantuneita. Kun puhutaan nuorisotyöstä, tuntuu lähtöasetelma olevan, että nuoret ovat syrjäytyneitä”, Niemi toteaa.

Vastuuta nuorten vapaa-ajasta Niemi ei halua sysättävän kouluille.

”Koulu on koulu. Se linkittyy nuoren urakehitykseen ja tulevaisuuden suunnitteluun. Kyllä koulussa pystytään tukemaan omalta osaltaan, mutta näen tärkeänä, että on toimintaa nuoren vapaa-aikaan”, Niemi pohtii.

Omniassa työntekijöitä tuetaan

Omnia on ollut Niemelle hyvä työpaikka. Opiskelemiseen ja itsensä kehittämiseen kannustetaan ja työantajan järjestämiä koulutuksia on tarjolla.

Omnian tarjoamiin koulutuksiin voisi Niemen mielestä kuitenkin panostaa vielä enemmän. Puolen päivän mittaisissa koulutuksissa aikataulu on yleensä todella tiukka, jolloin koulutuksesta ei välttämättä jää mitään käteen. Aiheet ovat kuitenkin tärkeitä ja Niemi toivookin, että aikaa olisi enemmän.

Omniassa on Niemen mielestä hyvät mahdollisuudet kehittyä ja edetä uralla. Työntekijöihin ei suhtauduta mustasukkaisesti, vaan kannustetaan kokeilemaan siipiään myös muiden työnantajien palveluksessa.

”Ajattelen, että se on todella tervettä”, Niemi toteaa.

Niemi kertoo saaneensa tukea työhönsä esihenkilöltä ja kollegoilta. Erityisen tärkeäksi hän kokee Omnian tarjoaman työnohjauksen.

”Kun tehdään töitä raskaiden asioiden kanssa, korostuu luotettavien kollegoiden merkitys. Heiltä saa tukea. Työnohjaus on kuitenkin tärkeää eivätkä kaikki työnantajat sitä ymmärrä. Ei ole sama asia reflektoida asioita tiimin ja työkavereiden kanssa”, Niemi toteaa.

”Parasta työssäni on ollut esihenkilön tuki ja luottamus. Ja tietenkin työkaverit ja ne nuoret”, Niemi toteaa.

Takaisin ylös
Tagit:
Työtä ja tulevaisuutta
Työllisyys