Ajankohtaiset

Yrittäjäkonkari innostuu verkostoista

Espoon Yrittäjien ja YritysEspoon toimitusjohtaja Erkki Pärssinen toteaa, että suurin osa yrittäjistä toimii perinteisillä aloilla.

”Vaikka ammatit muuttuvat ja monenlaisia asiantuntijapalveluita tulee koko ajan lisää, valtaosa rekisteröidyistä yrityksistä toimii edelleen perinteisillä palvelualoilla kuten kauppa-, kampaamo-, kauneudenhoito- tai ravintola-alalla. Nuorten osuus yrittäjistä vaihtelee eri toimialoilla, mutta nuorten yrittäjyys lisääntyy koko ajan.  Myös entistä useampi aloittaa yrittäjänä opiskelun ohessa”, hän toteaa.

Pärssisen mukaan nuoret eivät aktiivisesti sitoudu järjestötoimintaan, vaan heitä pitää tavoittaa muilla keinoilla. Yrittäjien toiminnassa ja erityisesti nuorten keskuudessa verkostomaisuus korostuu.

”Yksi hyvä esimerkki on Espoon Yrittäjien järjestämät vuosittaiset Vattukarnevaalit Finnsin kartanolla. Omnia on perinteisesti mukana yhtenä yhteistyökumppanina. Vattukarnevaalit on oivallinen tapahtuma sosiaalisten kontaktien ylläpitämiseen ja luomiseen sekä yrittäjien yhteisten kokemusten jakamiseen. Omnian standilla yrittäjille voi aueta uusia koulutusmahdollisuuksia, ja oppilaitoksen edustajat saavat puolestaan lyhyessä ajassa kuvan siitä, millaisessa maailmassa yrittäjät elävät ja millaista heidän arkensa on.”

Myyntikoulutusta nuorille

Nuorilla on paljon omia verkostojaan, ja Pärssisen mukaan yrittäjäjärjestölle on tärkeää saada nuoret mukaan toimintaan. Hän uskoo, että moni nuori voisi hyötyä oppilaitoksessaan annettavasta ostamisen ja myynnin koulutuksesta.

”Myyntitaitojen heikkous on osa kulttuuriamme. Sama pätee myös ostamiseen”, Pärssinen sanoo.

Nuoren ja aloittavan yrittäjän suurin haaste onkin myyntikanavien löytäminen.

”Maailma on muuttunut nopeasti, ammatteja häviää ja uusia syntyy.  Sosiaalisen median hyödyntäminen markkinoinnissa on keskeinen seikka, jossa yrittäjäjärjestö voi olla yrittäjän apuna.”

Pärssinen iloitsee siitä, että asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat tällä hetkellä myönteisiä.

”Koulutusyhteistyö Omnian kanssa on hieno esimerkki siitä, kuinka yrittäjyyttä voidaan edistää eri kumppaneiden välisellä toiminnalla. Toivomme, että Omnia ohjaa yrittäjiksi haluavia opiskelijoita edelleen hakeutumaan YritysEspoon asiantuntijoiden puheille ja yrityksen perustettuaan Espoon Yrittäjien jäseneksi. Kannustamme yrittäjyyteen, mutta kenenkään ei pidä ryhtyä yrittäjäksi, jos siihen ei ole liiketoiminnallisia, taloudellisia ja henkisiä edellytyksiä.”, hän sanoo.