Hyppää pääsisältöön

Yhteistyö tuo ruoantuotannon aivan kuluttajien viereen vertikaaliviljelyä hyödyntämällä

Uutinen | 16.12.2022
Espoon koulutuskuntayhtymä Omnia ja Espoon Otaniemessä toimiva Arctic Farming ovat aloittaneet kiertotaloutta ja paikallista ruoantuotantoa edistävän yhteistyön syyskaudella 2022. Tavoitteena on kasvattaa tuoreita raaka-aineita Omnian lounasravintoloihin niiden omissa tiloissa.
Kolme hymyilevää miestä seisoo basilika-kaappien edessä.
Arctic Farmingin toimitusjohtaja Oliver Rotko (oik.), ravintola Henricuksen keittiömestarit Richard Keogh ja Tuomas Wasenius.

Omniassa käyttöönotettu ja samalla maailman ensi-iltansa saanut HoReCa-alalle kehitetty vertikaaliviljelyjärjestelmä mahdollistaa alan toimijoiden käyttämien raaka-aineiden kasvattamisen ravintolan omissa tiloissa vuodenajasta, vallitsevista sääolosuhteista ja kohteen sijainnista riippumatta. Vertikaaliviljelyteknologia kasvattaa tuoreet yrtit, salaatit ja marjat merkittävästi perinteistä maaviljelyä nopeammin, ilman hyönteismyrkkyjä tai lannoitteita sekä samalla säästää noin 95 % perinteisen peltoviljelyn käyttämästä vedestä.

Tuottamalla raaka-aineet omissa tiloissa, saadaan tarjottua asiakkaille tuoreimmat tuotteet, joiden sadonkorjuu on tehty vain hetki ennen tarjoilua

Ravintola Henricuksessa kasvatettuja tuotteita käytetään raaka-aineina ravintolan lounastarjoiluissa sekä ravintolan omissa tuotteissa kuten tuorepestossa. Ravintola Henricuksen palvelupäällikkö Tanja Griffithin mukaan ravintolan saliin sijoitetut vertikaaliviljelymoduulit ovat herättäneet paljon positiivista kiinnostusta niin ravintolan asiakkaissa kuin myös muissa Omnian vieraissa. 

Ravintola Henricuksen keittiömestari Richard Keogh kertoo, että on hienoa voida tarjota lähiruokaa asiakkaille. Vertikaaliseinästä leikatut yrtit ovat hyvänlaatuisia ja yrttien tuoksu on huimaava. Omniassa vierailleet kansainväliset vieraat olivat olivat olleet haltioituneita vertikaaliviljelmistä.

Henricuksen toinen keittiömestari Tuomas Wasenius lisää, että vertikaaliseinä on todettu sujuvaksi toiminnaksi, joka ei ole häirinnyt millään lailla normaalia toimintaamme, vaan on tuonut siihen oman vivahteensa. "Basilikaa löytyy aina jostakin ruuasta mm. salaatin kastikkeesta, salaateista, erilaisista piirakoista kuten sadonkorjuupiirakasta", Wasenius toteaa. 

"Vertikaaliviljely ja urbaani sisäviljely ovat kasvavia aloja, joilla voidaan tuoda merkittävää lisäarvoa HoReCa-alan lisäksi myös laajemmin elintarvikealalle. Koemme erittäin tärkeäksi, että näiden alojen tulevat huippuosaajat pääsevät tutustumaan vertikaaliviljelyyn ja sen hyötyihin jo opintojensa aikana. Tämä madaltaa opiskelijoiden kynnystä hyödyntää teknologiaa myöhemmin uransa aikana ja mahdollistaa teknologian valtavirtaistumisen.
Omnian opiskelijat pääsevät tutustumaan vertikaaliviljelyyn omalla kampuksellaan", toteaa Arctic Farming Oy:n toimitusjohtaja Oliver Rotko

Omnian opiskelijat pääsevät tutustumaan vertikaaliviljelyyn omalla kampuksellaan

Tuoreiden tuotteiden kasvattamisen lisäksi Arctic Farmingin kehittämät pystyviljelyjärjestelmät toimivat uutena oppimisalustana Omnian opiskelijoille. Helppokäyttöinen järjestelmä toimii erinomaisena käytännön työkaluna viheralan opiskelijoille, jotka huolehtivat kasvien kasvuolosuhteista, seuraavat eri lajikkeiden kasvua ja laatua sekä tutkivat, miten kasvien kasvutahtia optimoidaan niiden oikeaoppisella leikkaamisella.

Viheralan opiskelijoiden lisäksi vertikaaliviljelyyn pääsevät tutustumaan Omnian laboratorioalan opiskelijat. Arctic Farmingin kehittämä vertikaaliviljelyjärjestelmä toimii vesiviljelynä tunnetulla metodilla, jossa kasvit kasvatetaan ravinnerikkaan veden avulla ilman maa-ainesta tai multaa. Vesiviljelyssä kasvien juuristoon sumutettava vesi on optimoitava kullekin kasville sopivaksi muun muassa veden sähkönjohtavuutta ja happamuutta muuttamalla. Omnian laboratorioalan opiskelijat seuraavat veden ravinnepitoisuuksia ja tutkivat, miten muutokset vedessä vaikuttavat lopputuotteen laatuun.

Osana yhteistyötä Arctic Farmingin edustajat kouluttavat ravintola Henricuksen henkilökuntaa ja Omnian opiskelijoita vertikaaliviljelylaitteiden käytössä. Tämän lisäksi Arctic Farming järjestää Omnian opiskelijoille lisäkoulutusta vesiviljelyn eduista sisäviljelyssä.

Kaksikko katselee basilika seinää, josta toinen leikkaa saksilla basilikaa.
Ravintola Henricuksen keittiömestari Richard Keogh leikkaa tuoretta basilikaa aamulla ennen lounastarjoilun alkamista.

Hiilineutraalin yhteiskunnan rakentaminen vaatii rohkeaa uutta ajattelua ja uusia näkökulmia. Espoossa on osaamista vastata tähän haasteeseen. Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku KETO-hankkeessa (espoo.fi) kehitetään yritysten, oppilaitosten ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä sekä luodaan konkreettisia kehitysympäristöjä vihreän siirtymän ja digitalisaation edistämiseksi. Hankkeen toteuttavat Espoon kaupunki, VTT, Aalto-yliopisto ja Omnia yhteistyössä useiden kumppaniyritysten kanssa. Hanke toteutetaan Euroopan Unionin REACT-EU EAKR -rahoituksella, joka on osa Euroopan Unionin Covid-19-pandemian johdosta toteuttamia toimia.

Arctic Farming on vertikaaliviljelyyn keskittynyt AgriTech-alan yritys, jonka tehtävänä on muuttaa tapaa, jolla ruokaa tuotetaan massoille tekemällä vertikaaliviljelystä valtavirtaa. Yrityksen perustajat Daniel Rotko, Rodrigo Prieto Padilla ja Oliver Rotko uskovat tulevaisuuteen, jossa suuret kuluttajakeskukset ovat entistä omavaraisempia ja kykenevät tuottamaan merkittävän osan ruokatarpeistaan teknologian avulla.

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Kestävä kehitys
Työelämäyhteistyö
Vastuullisuus
Verkostot