Ajankohtaiset

Veneilykaudella on syytä muistaa turvallisuus vesillä

Veneily on monille tärkeä harrastus ja Suomessa siihen tarjoutuukin vesistöjen puolesta varsin hyvät mahdollisuudet. Veneilyn aloittaminen ei välttämättä vaadi paljon, mutta moniin asioihin on kuitenkin hyvä perehtyä turvallisuuden varmistamiseksi.

Valitettavasti veneilyonnettomuuksissa menehtyy kymmeniä ihmisiä joka vuosi. Liikenne- ja viestintäviraston mukaan tyypillinen vesiliikenneonnettomuus on moottori- tai soutuveneen kaatuminen tai kallistuminen.

Yleisimpiä onnettomuuksien syitä veneillessä on veneilijän toimintavirhe eli esimerkiksi nouseminen seisomaan veneen laidalle tai ohjauksen virheliike ja veneen ohjaaminen kiville. Traficomin verkkosivuilta löydät vinkkejä turvalliseen veneilyyn.

Tärkeitä ohjeita veneilyyn

  • Pelastusliivit ovat veneillessä tärkeä varuste.
  • Mukana veneessä on oltava asianmukaiset ja toimivat varusteet. Pelastusliivien lisäksi ainakin airo tai mela sekä ankkuri köysineen (köysien on oltava riittävän pitkät), tyhjennysväline ja asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin.
  • Perehdy veneilyn väistämissääntöihin, merimerkkeihin ja siihen, miten hätätilanteessa toimitaan.
  • Muista tarkistaa veneen kunto. Myös trailerin ja kiinnitystarvikkeiden kunto tulee tarkistaa.
  • Vene on aina kiinnitettävä niin, että se kestää kovaa tuulta ja aallokkoa. Venettä ei kutenkaan voi kiinnittää laituriin liikkumattomaksi.

veneilyturvallisuus.

Ensiaputaidot korostuvat lomakaudella

Suomen Punaisen Ristin mukaan iso osa onnettomuuksista sattuu silloin, kun lomailija tekee jotain pitkän tauon jälkeen ja taidot ovat ehtineet ruostua. Lomalla saatetaan innostua uuteen harrastukseen, matkustellaan, veneillään ja retkeillään, jolloin haavereita voi tapahtua. Hyvällä varautumisella voidaan kuitenkin vaikuttaa. Esimerkiksi ennen lomalle lähtöä on hyvä selvittää tarkka sijainti: kesämökin tai lomapaikan koordinaatit.

Auttajat löytävät paikalle myös 112 Suomi -sovelluksen avulla. Sovellus on kätevä kesälomalla, kun ihmiset viettävät kesää saaristossa ja mökeillä. Sovelluksen paikkatietojen avulla hätäkeskus saa tarkan tiedon soittajan sijainnista. Ilmaisen sovelluksen voit ladata puhelimeesi sovelluskaupasta. Lue lisää 112-sovelluksesta (MTV-uutinen).

Perehtyminen ja harjoittelu lisää veneilyn turvallisuutta

Veneilyäkin pitää harjoitella ja osallistua kursseille ennen kuin lähtee veneilemään haastavampiin paikkoihin. Väistämissäännöt ja merikartat oppii kursseilla. Kannattaa myös tutustua veneen manuaaliin, josta löytyy tietoa mitä tehdä mahdollisissa ongelmatilanteissa. Veneestä on löydyttävä reittikartat. Veneilytaito.fi –sivustolta saa jo hyvin tietoa myös turvallisuudesta.

Uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa vesiliikenteen säännöt

Vesiliikennelaki uudistui kesäkuun 2020 alussa. Uusi vesiliikennelaki ajanmukaistaa ja kokoaa yhteen vesiliikenteen liikennesäännöt ja liikennemerkit. Uudistuksen tavoitteena on lisätä vesiliikenteen turvallisuutta ja vastuullista veneilyä.

Lain mukaan kaikissa veneissä on oltava päällikkö, joka vastaa aluksen kulusta ja matkustajien turvallisuudesta. Hänen tulee huolehtia siitä, että turvallisuusvarusteet ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Hän myös ohjeistaa muita veneessä olijoita. Tietoa uudesta vesiliikennelaista löydät Traficomin verkkosivuilta.

Veneilystä löydät lisätietoa kattavasti Suomen purjehdus- ja veneilyseuran sivuilta.

näkymä veneestä.

Lisätietoja antaa
Mia Kivelä
Työsuojelu- ja turvallisuuspäällikkö
0468515041
Mia.Kivela@omnia.fi