Ajankohtaiset

Väylä työhön -hankkeessa tuettiin maahanmuuttajien työllistymistä

Väylä työhön -hankkeen loppuseminaarissa kuultiin tuloksista maahanmuuttajien työllistymisen tukemisessa.

Väylä työhön -hankkeen tavoitteena oli luoda pääkaupunkiseudun oppilaitosten välille yhtenäinen verkosto, joka helpottaisi maahanmuuttajien ohjausta ammatilliseen koulutukseen ja työelämään.

Hankkeessa luotiin myös ohjausmalli maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksen jälkeiseen nivelvaiheeseen. Lisäksi luotiin hankkeen ajaksi yhden luukun periaatteella toimiva koulutustarjotin, joka tarjosi verkossa mahdollisuuden tutustua ja hakeutua sopiviin koulutuksiin.

Ponnahduslauta kohti työelämää

Hankkeen koulutuksissa oli mukana yhteensä 440 opiskelijaa. Omniassa järjestettiin hankkeen puitteissa kalusteasentajan, toimitilahuoltajan, datanomin, hoiva-alan ja kokki-tarjoilijan koulutuksia. Näihin koulutuksiin osallistui 110 opiskelijaa.

”Pilottikoulutuksissa olleille opiskelijoille koulutukset ovat merkinneet ponnahduslautaa kohti työelämää ja useat opiskelijat ovat jatkaneet opintoja ammatillisessa koulutuksessa. Lisäksi suomen kielen taito on kehittynyt, ja opiskelijat ovat saaneet uusia voimavaroja elämäänsä. Seitsemän oppilaitoksen verkoston yhteistyön ja yhteiskehittämisen jatkumiseen sitoutuminen maahanmuuttajien asioissa on erinomainen hankkeen tulos”, sanoi hankkeen projektipäällikkö Marja-Riitta Lygdman.

Ohjausryhmän puheenjohtajana toiminut Espoon kaupungin maahanmuuttoasioiden päällikkö Teemu Haapalehto totesi, että hankkeessa on löydetty ratkaisuja, jotka jäävät elämään rakenteissa. Hankkeen oppilaitosten johtoryhmät ovat allekirjoittaneet sopimuksen yhteistyön jatkamisesta hankkeen päätyttyä sekä oppilaitosten tehtävistä ja yhteistyöstä verkostossa jatkossa.

Tulevaisuudessa maahanmuuttajille suunnattu koulutustarjonta on nähtävissä uudistuvassa Opintopolku.fi -palvelusta.

Verkostomaisuus vahvuudeksi

Pilottihankkeilla haettiin ratkaisua erityisesti kotoutumiskoulutuksen jälkeisiin haasteisiin. Kotona Suomessa -hanketta tilaisuudessa edustanut Laura Ruuskanen totesi, että hankkeessa onnistuttiin erityisesti koulutustarjonnan monipuolistamisessa sekä oppilaitosten verkostomaisen yhteistyön vahvistamisessa.

Vieraskielisen väestön osuus pääkaupunkiseudun asukkaista kasvaa koko ajan. Vahvimpia väyliä työllistymiseen ovat tutkimusten mukaan ammatillinen koulutus ja palkkatuettu työ.

Hämeen ELY-keskuksen rahoittamassa hankkeessa ovat mukana Amiedu, Business College Helsinki, Omnia, Suomen Diakoniaopisto, Stadin ammatti- ja aikuisopisto, Vantaan ammattiopisto Varia sekä Vantaan aikuisopisto.

Hankkeen verkkosivujen osoite on vaylatyohon.fi ja sen loppujulkaisu ilmestyy kesäkuussa 2019.

Lisätietoja antaa
Marja-Riitta Lygdman
Asiantuntija
0468515150
Marja-Riitta.Lygdman@omnia.fi