Hyppää pääsisältöön

Uusi teknologia mahdollistaa viljelyn ravintoloissa – Omniassa ryhdyttiin kasvattamaan ruokaa vertikaaliviljelyllä

Uutinen | 23.09.2022
Hieman alle 2 tuntia. Näin vähän aikaa kestää, että Ravintola Henricuksen omissa tiloissa viljelty basilika päätyy asiakkaan lautaselle Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnian kampuksella. Tuoreet yrtit, salaatit ja tulevaisuudessa myös marjat kasvavat ravintolan omassa salissa, kahdessa hieman jääkaappia pienemmässä vertikaaliviljelyjärjestelmässä.
Oona Haapakorpi, Tuula Antola ja Oliver Rotko Henricuksessa.
Arctic Farming Oy:n kehittämä vertikaaliviljelymoduuli Omnian Ravintola Henricuksessa. Arctic Farmingin toimitusjohtaja Oliver Rotko (oik.) esittelee laitetta Espoon seudun koulutuskuntayhtymän johtaja Tuula Antolalle (kesk.) ja ravintola- ja catering-ala

Omnian ja espoolaisen teknologiayrityksen Arctic Farming Oy:n välinen kokeilu on osa EU-rahoitteista Kestävän kasvun kehitysympäristöjen toteutuspolku (KETO) -hanketta, jonka tavoitteena on edistää yritysten ja oppilaitosten sekä tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä. Nyt Omniassa käyttöönotettu ja tällä viikolla maailman ensi-iltansa saanut HoReCa-alalle kehitetty vertikaaliviljelyjärjestelmä mahdollistaa alan toimijoiden käyttämien raaka-aineiden kasvattamisen ravintolan omissa tiloissa vuodenajasta, vallitsevista sääolosuhteista ja kohteen sijainnista riippumatta.

Uusi vertikaaliviljelyteknologia kasvattaa tuoreet yrtit, salaatit ja marjat merkittävästi perinteistä maaviljelyä nopeammin ilman hyönteismyrkkyjä säästäen noin 95 % perinteisen peltoviljelyn käyttämästä vedestä. Tuottamalla raaka-aineet omissa tiloissa HoReCa-alan toimijat, kuten Ravintola Henricus, saavat tarjottua asiakkailleen tuoreimmat mahdolliset tuotteet, joiden sadonkorjuu on tehty joistain minuuteista muutamiin tunteihin ennen tarjoilua.

Nopeasti kasvava, kestävä menetelmä

Vertikaaliviljely on kansainvälisesti nopeasti kasvava ruoan tuotantomenetelmä, jossa tuotteet kasvatetaan tarkasti kontrolloiduissa tiloissa kasvien kasvaessa päällekkäin useissa kerroksissa. Auringonvalon sijaan kasvit saavat energiansa ja makunsa erityisvalmisteisista LED-valoista, joiden spektri on optimoitu kasvien nopeaa kasvua varten.

Vertikaaliviljely tunnetaan suomalaisittain myös monikerrosviljelynä ja pystyviljelynä. Vertikaaliviljely on mahdollista sisätiloissa, joissa tilan lämpötilaa ja ilmankosteutta voidaan hallita. Koska vertikaaliviljely kasvattaa tuotteet nimensä mukaisesti ylöspäin - menetelmät vaihtelevat päällekkäisistä kerroksista pystyyn nostettuihin tasoihin - teknologiaa hyödyntämällä voidaan tuottaa moninkertainen määrä ruokaa neliömetriä kohti verrattuna perinteiseen peltoviljelyyn tai kasvihuoneviljelyyn.

Päästöt ja jätteet vähenevät

Arctic Farming Oy:n toimitusjohtaja Oliver Rotko kommentoi vertikaaliviljelyn tuomia etuja: ”Tuomalla viljely asiakkaan omiin tiloihin saamme tarjottua loppukäyttäjille markkinoiden tuoreimmat ja laadukkaimmat tuotteet ilman monia perinteisen ruoantuotannon haittavaikutuksia. Asiakkaan tiloissa viljelemällä emme synnytä luontoa kuluttavaa pakkausjätettä tai logistiikasta johtuvia hiilidioksidipäästöjä. Koska tuotteet kasvatetaan aivan keittiön vieressä, asiakkaamme voi korjata satoa päivittäin juuri tarvitsemansa verran jättäen loput kasvit kasvamaan myöhempää käyttöä varten. Tämä vähentää samalla hävikin määrää.”

Arctic Farming Oy:n perustajat uskovat, että vertikaaliviljelyllä ruoantuotanto voidaan tuoda aivan kuluttajakeskusten ytimeen, jolloin ruoan tuotantoon liittyviä päästöjä ja jätettä voidaan vähentää merkittävästi. Vaikka vertikaaliviljely kasvaa nopeasti ja uusia toimijoita ilmestyy alalle jatkuvasti, on se vielä varsin tuntematon konsepti laajalle yleisölle. Teknologian testaamisen lisäksi Ravintola Henricuksessa nyt alkaneen kokeilun tarkoituksena onkin integroida vertikaaliviljely eri alojen ammatilliseen opetukseen tuomalla teknologia suoraan Omnian opiskelijoiden testattavaksi.

”Vertikaaliviljelymenetelmä tuo opetukseemme ja opetusravintolaamme aivan uudenlaista teknologiaa ja yhteistyötä. Voimme ylpeinä todeta, että Omnia ja sitä kautta ammatillinen koulutus ovat osa innovaatioketjua toimien testi- ja kehitysalustana syntyville innovaatioille. Ja kaikesta tästä hyötyvät opiskelijamme, henkilöstömme ja asiakkaamme. Toteutamme samalla Omnian strategian mukaisesti kestävän tulevaisuuden tekoja vähentämällä hävikkiruoan määrää toimien energiatehokkaasti ja vastuullisesti.”, korostaa kuntayhtymän johtaja Tuula Antola Omniasta.

Uutta osaamista

Arctic Farming Oy:n toimitusjohtaja Oliver Rotko korostaa viljelymenetelmän vaikuttavuutta ja oppilaitosyhteistyötä seuraavasti: ”Vertikaaliviljely ja urbaani sisäviljely ovat kasvavia aloja, joilla voidaan tuoda merkittävää lisäarvoa muun muassa HoReCa-alan lisäksi myös laajemmin elintarvikealalle. Onkin erittäin tärkeää, että näiden alojen tulevat huippuosaajat pääsevät oppimaan käytännön kautta, mitä vertikaaliviljely tarkoittaa ja miten sitä voidaan hyödyntää tulevaisuudessa. Yhteistyö Omnian kanssa luo ainutlaatuisia mahdollisuuksia luoda uutta osaamista nopeasti kasvavan vertikaaliviljelymarkkinan tueksi. Uskomme, että nyt alkaneen kokeilun kaltaiset oppilaitosten ja yritysten väliset yhteistyöt luovat merkittävää kilpailuetua Suomelle ja suomalaisille osaajille kansainvälisillä markkinoilla.”

Lisätiedot:

Oliver Rotko, toimitusjohtaja, Arctic Farming Oy, 040 028 7122, oliver.rotko@arcticfarming.fi

Tuula Antola, kuntayhtymän johtaja, 043 824 6393, tuula.antola@omnia.fi

Takaisin ylös
Tagit:
Uutinen
Kestävä kehitys
Työelämäyhteistyö
Vastuullisuus
Verkostot